Music

Errorr και Anomic Records: Η δημιουργία μιας μπάντας και μίας δισκογραφικής εταιρείας εν μέσω πανδημίας

Ερχόμενοι από το Βερολίνο, οι Errorr είναι μια νέα μπάντα, γεμάτη με παραμορφωμένες κιθάρες και shoegaze-y μοτίβα, που στέκονται υπέροχα απέναντι στα βαριά, αλλά σταθερά, ντραμς. Με επικεφαλής τον Σουηδό τραγουδιστή και κιθαρίστα, Leonard Kaage, γνωστό κυρίως από τους Underground Youth, οι Errorr είναι το συγκρότημα στο οποίο ο Kaage παίρνει τα ηνία και προχωρά με την υποστήριξη της νεοσύστατης Anomic Records, την οποία διαχειρίζεται μαζί με την Όλγα Καρατζιώτη, στην πόλη διαμονής της, στο Βερολίνο.

Το TFC συναντήθηκε με τους δύο πριν από λίγες μέρες, ενώ απολάμβαναν τις τελευταίες μέρες τους στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε μαζί τους για τους Errorr, την Anomic Records και μας έδωσαν μια μικρή εικόνα για το πώς βλέπουν τη μουσική βιομηχανία.

Όπως μας είπατε, είστε εδώ ήδη δύο εβδομάδες. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ήρθατε ή απλά κάνετε διακοπές;

Leo: Είμαστε σε διακοπές, αλλά πιστεύω ότι ενδιαφερόμαστε να περάσουμε περισσότερο χρόνο εδώ. Ερχόμαστε για να δούμε την πόλη και την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ παίξαμε και στο Residents.

Όλγα: Ναι, θα παίζαμε ξανά, αλλά προφανώς τώρα δεν το βλέπαμε να γίνεται! Οπότε μείναμε λίγο περισσότερο αυτή τη φορά, όχι μόνο για διακοπές, αλλά επειδή φαίνεται ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο γι’αυτό το είδος μουσικής. Επομένως, θέλαμε να γνωρίσουμε περισσότερους ανθρώπους και να δούμε αν υπάρχει μια σκηνή εδώ. Δυστυχώς, ήμασταν λίγο άτυχοι.

Από την εμπειρία μου, πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο κοινό γι’αυτήν τη μουσική και ελπίζω να το βρείτε όταν όλα αυτά εξαφανιστούν. Όσον αφορά τους Errorr, πώς και πότε ξεκίνησε το συγκρότημα;

Leo: Οι Errorr, ουσιαστικά, είναι η μπάντα μου. Είμαι ηχολήπτης και κάνω παραγωγή σε δίσκους. Ηχογραφώ, όμως, επίσης πολλή δική μου μουσική και άρχισα να έχω πολλά demos. Πραγματικά, δεν ήξερα τι να κάνω με αυτά. Έτσι, κάποια στιγμή απέκτησα τον χρόνο και τώρα με την πανδημία ήταν εύκολο να επικεντρωθώ σε ένα νέο έργο, που δεν είχα ούτε περιοδείες ούτε τίποτε, οπότε είναι βασικά μια διέξοδος για να βγάλω τα δικά μου τραγούδια. Έπαιζα πάντα με άλλα άτομα και άλλα συγκροτήματα, οπότε δεν ήμουν ποτέ στην πρώτη γραμμή. Ο Errorr είναι η προσπάθειά μου να κρατήσω τη σημαία!

Ξεκίνησες να επικεντρώνεσαι στο συγκρότημα πριν ή μετά την πανδημία; Πώς προέκυψε;

Leo: Νομίζω ότι ηχογράφησα τα τραγούδια πριν από δύο χρόνια και είχα πολλές ηχογραφήσεις, γενικά. Το έκανα απλά για να περάσει η ώρα. Απλά ηχογραφούσα. Είχα μια μπάντα προηγουμένως, τους Jawbones, οπότε ήταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου για πολύ καιρό. Ωστόσο, για αρκετό καιρό φαινόταν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα πια βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε όλα αυτά. Έχουμε κυκλοφορήσει δύο singles, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία προοπτική για συναυλία. Έτσι κι εμείς κυκλοφορήσαμε το 1ο single στις 19 Ιουνίου. Τότε θεωρώ πως ήταν η επίσημη αρχή για το συγκρότημα. Στο μυαλό μου, όμως, υπάρχει χρόνια.

Και απ’όσο ξέρω, ο δίσκος έρχεται τον επόμενο χρόνο. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να το περιμένουμε;

Leo: O δίσκος έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε διαφορετικά σχέδια γιατί δουλεύουμε με την δισκογραφική. Νομίζω ότι τα EPs ή το πλήρες άλμπουμ θα έρθει σύντομα. Τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσουμε ένα ακόμη single, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή, όπως βινύλιο κ.λπ.

Όλγα: Ήδη ετοιμάζεις τον δεύτερο, οπότε… (γέλια)

Οπότε υπάρχει αρκετό μελλοντικό υλικό;

Leo: Ουσιαστικά, ναι. Ηχογράφησα μερικά από τα τραγούδια πριν από 1,5 χρόνο και μερικά άλλα τραγούδια είναι πολύ παλιότερα. Μου πήρε πολύ χρόνο για να βρω την κατεύθυνση που ήθελα να πάω. Τελικά απέκτησα αρκετά τραγούδια που ταιριάζουν μεταξύ τους και δεν ακούγονται να έχουν απλωθεί πολύ διαφορετικά είδη. Ήταν πιο κοντά στο πώς ήθελα να ακούγεται η μπάντα. Έτσι, με αυτά τα τραγούδια διάλεξα αυτά που μου άρεσαν περισσότερο και ταιριάζουν καλύτερα σε ένα άλμπουμ.

Η Anomic Records πώς ξεκίνησε;

Όλγα: Συνέβη ταυτόχρονα, όταν ο Leo ηχογράφησε τα τραγούδια του την προηγούμενη χρονιά. Περνούσα πολύ χρόνο στο στούντιο του και μου άρεσαν πάρα πολύ τα κομμάτια. Ένιωθα πραγματικά ότι ήθελα να κάνω κάτι για να τα υποστηρίξω. Στη συνέχεια, όταν σκεφτόταν τι να κάνει στον τομέα της δισκογραφικής εταιρείας, σε ποιες θα έπρεπε να πάει, το συζητήσαμε. Ο Leo είχε ήδη τη σκέψη να ξεκινήσει μια εταιρεία. Έτσι, ένιωθα ότι υπήρχε κάτι που λείπει στο Βερολίνο σε αυτήν τη σκηνή, και που εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε. Η εταιρεία ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν από τους Errorr, αλλά νομίζω ότι ήταν στο μυαλό μας για πολύ περισσότερο καιρό.

Leo: Ναι, νομίζω ότι μιλούσαμε για την έναρξη μιας δισκογραφικής εταιρίας και απλά ο ερχομός ενός νέου δίσκου μάς βοήθησε να πάρουμε την απόφαση. Υπάρχουν, επίσης, μερικοί ακόμη καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζομαι, οι οποίοι δεν έχουν κάποια δισκογραφική από πίσω. Είναι πραγματικά υπέροχοι και ήταν καλή στιγμή να βρω μια πλατφόρμα για τους ίδιους και για το είδος της μουσικής που υποστηρίζουν.

Και ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα στη μουσική βιομηχανία; Πώς βλέπετε τα πράγματα, ειδικά σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, με την πανδημία να συνεχίζεται;

Leo: Πάντα όταν ξεκινάς κάτι, πρέπει να καταλάβεις πολλά πράγματα. Πώς λειτουργούν, με τι όρους κ.λπ. Νομίζω ότι ήταν καλή στιγμή να το κάνω γιατί υπό άλλες συνθήκες τώρα θα ήμουν σε περιοδεία για ένα μήνα. Οπότε είπα στον εαυτό μου: “Εντάξει, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, αυτή είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε σε αυτό”.

Όλγα: Ναι. και σίγουρα πιστεύουμε ότι κατά κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν μια καλή στιγμή για εμάς να δουλέψουμε. Ταυτόχρονα, όμως, χωρίς συναυλίες ήταν και είναι πιο δύσκολο.

Leo: Και επίσης η μουσική βιομηχανία είναι ένα πλήρες χάος αυτή τη στιγμή. Τόσο με την καλή όσο και με την κακή έννοια. Ίσως τώρα να είναι η ιδανική στιγμή να κάνεις αυτό που θες με τον δικό σου τρόπο. Άλλωστε, και με το διαδίκτυο μπορείς να παρουσιάσεις την τέχνη σου με όποιον τρόπο θέλεις, κάτι που είναι σχετικά νέο. Υπάρχει ,επίσης, μια πλατφόρμα για κάθε είδος μουσικής. Υπάρχει τόσο μεγάλος όγκος μουσικής εκεί έξω και πλέον δεν χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να δημιουργήσεις έναν δίσκο. Είναι, από πολλές απόψεις, μια καλή στιγμή για να συνδυάσεις τα πράγματα και να είσαι δημιουργικός. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένας που να ελέγχει τη βιομηχανία, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Αυτό, βέβαια, μπορεί να δημιουργήσει και τα αντίστοιχα προβλήματα.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα;

Όλγα: Υπάρχει το Spotify. Νομίζω ότι το Spotify σε καθοδηγεί σε διάφορα είδη μουσικής. Έτσι, με αυτήν τη μουσική που εμείς εκπροσωπούμε είναι πραγματικά δύσκολο να ακουστείς. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς θα βρεθείς στις playlists. Έχουμε πολλούς φίλους που εργάζονται στον κλάδο, οι οποίοι κάνουν promotion και μας έχουν δώσει πολλές συμβουλές για το πώς να το κάνουμε.

Κατά πόσο είναι αυτός ο στόχος, το να είσαι μέρος μίας λίστας αναπαραγωγής; Είναι αυτό ένα μέτρο σύγκρισης για τους μουσικούς;

Leo: Όχι, και αυτό μαθαίνουμε. Ως καλλιτέχνης, θέλεις ο κόσμος να σε ακούσει και με άλλους τρόπους. Αρχικοί σου στόχοι είναι μία δισκογραφική εταιρεία και μερικές συναυλίες. Ταυτόχρονα, όμως, πλατφόρμες όπως το Spotify “σκοτώνουν” την ποιότητα και την καρδιά της μουσικής. Eκεί οι άνθρωποι αρχίζουν να περιμένουν μια “δοκιμασμένη συνταγή” που θα εξυπηρετεί έναν αλγόριθμο. Μπορείς να “πουλήσεις” ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, βγάζοντας ένα άλμπουμ εκεί έξω που πρόκειται να γίνει δημοφιλές. Αυτό φαίνεται να κυνηγά και το Spotify, όχι το δημιουργικό και το καλλιτεχνικό, αλλά το δημοφιλές.

Το καλό βέβαια είναι ότι έχει κι άλλες επιλογές. Μπορείς να προωθήσεις το Bandcamp σου, να πας σε άλλους ιστότοπους, να επισκεφθείς κάποιο δισκοπωλείο, να αγοράσεις ένα βινύλιο, να πας σε μια συναυλία. Εν ολίγοις, έχεις επιλογές, ώστε να μην ακολουθήσεις τα εμπορικά πρότυπα.

Υπήρξε κάποιο είδος πίεσης ως προς το ότι πρέπει να είστε παραγωγικοί;

Leo: Στην αρχή του lockdown ένιωσα καλά, γιατί είχα μια λίστα με όλα τα πράγματα που έπρεπε να κάνω. Τελείωσα κάποιους δίσκους με άλλες μπάντες. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν είναι μόνο μερικές εβδομάδες, πρόκειται για μήνες. Και το σημαντικότερο: δε θα γίνουν συναυλίες.

Όλγα: Έχοντας στο μυαλό ένα άρθρο που έγραψε ο Nick Cave, δεν ένιωσα καμία πίεση. Εξαρτάται πλήρως από το πώς ήταν η ζωή σου πριν από το lockdown. Ήθελα απλώς να κάνω κάποια πράγματα, γιατί δούλευα τόσο πολύ. Δεν χρειάστηκε να πάω στη δουλειά και ήταν πραγματικά διασκεδαστικό να ξυπνάω το πρωί και να κάνω πράγματα που θέλω. Ωστόσο, όταν περνάει ο καιρός σταδιακά θες να βγεις έξω και να κοινωνικοποιηθείς.

Έχει αλλάξει κάτι στο πώς αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και γράφεις μουσική; Νιώθεις ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι;

Leo: Με την απουσία συναυλιών άλλαξε κάπως αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Δεν υπάρχουν συναυλίες, άρα δεν έχεις να προετοιμαστείς για κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχουν ούτε περιοδείες, ούτε ταξίδια. Εγώ, προσωπικά, πρέπει να μπω σε διαφορετικές καταστάσεις για να μπορέσω να είμαι δημιουργικός. Πρέπει, όμως, και να περιμένω, γιατί οι Errorr δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα χώρο με τον κόσμο σε απόσταση 2 μέτρων.

Λίγο πριν από το τέλος, θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τους Underground Youth. Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Leo: Μόλις ολοκληρώσαμε έναν δίσκο που θα βγει τον επόμενο χρόνο και έχουμε πολλά σχέδια γι’αυτόν, όπως συναυλίες και περιοδείες. Κανείς, όμως, δεν ξέρει εάν και πότε. Όλα είναι πολύ αβέβαια και υπάρχουν πολλά που πρέπει να κανονιστούν.

Να κλείσουμε με μία συμβουλή προς κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα να ασχολείται με τη μουσική;

Leo: Σίγουρα να μην ακούει τι πιστεύουν οι άλλοι. Αυτό εξακολουθώ να κάνω κι εγώ. Οι άνθρωποι θα σας πουν να κάνετε κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να ακολουθήσετε σε έναν συγκεκριμένο κανόνα. Ωστόσο, πρέπει κανείς να το επιχειρήσει ο ίδιος και να το απολαύσει. Να δουλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό.

Η Anomic Records κυκλοφορεί επίσης ένα μικρό περιοδικό, στο οποίο ελπίζει να μπορεί να παρουσιάζει συνεντεύξεις και πληροφορίες σχετικά με άλλες μπάντες που αγαπά και θέλει να υποστηρίξει. Δεν είναι διαθέσιμο πουθενά για αγορά, αλλά να το αναζητάτε, καθώς στον Leo και την Όλγα αρέσει να πηγαίνουν σε μέρη και να το διανέμουν μόνοι τους. Το δεύτερο τεύχος θα περιλαμβάνει μία συνέντευξη με τους δικούς μας Psychedelic Trips to Death και μην ανησυχείτε ότι μπορεί να το χάσετε. Σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη πολύ σύντομα!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε το Butterflies and Hurricanes για τη φιλοξενία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *