fbpx
Music

Luna

Συντάκτρια: Ζωή Βέργου

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο και είναι κάτι που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά. Τυχαία λοιπόν, χαζεύοντας βίντεο με χορογραφίες, ανακάλυψα μια καλλιτέχνιδα από την Ουκρανία που ακούει στο όνομα Kristina Bardash, θα την βρείτε όμως με το όνομα «Luna», που σημαίνει «φεγγάρι» στα ρώσικα. Μόλις 25 ετών και ενώ ζούσε στην Αμερική με τον σύζυγο και το παιδί της, αποφασίζει να ηχογραφήσει τα τραγούδια που έχει γράψει η ίδια και να επιστρέφει στην Ουκρανία, αρχίζοντας δειλά τα πρώτα της μουσικά βήματα, χωρίς κάποια δισκογραφική να την στηρίζει και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο budget. Τα βίντεο των τραγουδιών της τα σκηνοθετεί και τα επιμελείται η ίδια, γι’ αυτό και σου δίνουν την αίσθηση της «προχειρότητας», που όμως δηλώνουν αυθεντικότητα. Οι συναυλίες της πλέον είναι sold out και όλοι μιλούν γι’ αυτήν.

Η Luna έχει αιχμαλωτίσει το κοινό της Ουκρανίας, και όχι μόνο, με την μοναδική της φωνή αλλά και με το ιδιαίτερο στυλ της. Ποζάρει στα social media με μεγάλη άνεση, προωθώντας άλλες φορές ρούχα μεγάλων σχεδιαστών και άλλες την παραδοσιακή στολή της Ουκρανίας, κάνοντάς την «it» κομμάτι των fashion bloggers. Κάθε της εμφάνιση δηλώνει κάτι και έχει απήχηση στη συνείδηση της νεολαίας της Ουκρανίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι την έχουν χαρακτηρίσει “DIY Project”, αφού τα κάνει όλα μόνη της και έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από τον Απρίλιο του 2016 που ήταν και η πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

Ο δίσκος της με τίτλο “Magnetic”, δεν αντιπροσωπεύει μόνο την ίδια αλλά και όλη την νεολαία της Ουκρανίας, η οποία φαίνεται να έχει βρει στο πρόσωπο της Bardash, το μέσο έκφρασης όλων των μετά-Σοβιετικών ανησυχιών της και πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες οι οποίες ταυτίζονται μαζί της. Σαν παιδί των 90’s,  είναι συνδεδεμένη με όσα εκείνη η δεκαετία εκπροσωπούσε για την κοινωνία της Ουκρανίας, τις αλλαγές που έφερε στις ζωές των νέων και την ελευθερία που απέκτησαν, ακόμα και στο είδος της μουσικής που επιθυμούσαν να ακούσουν. Στα βίντεό της υπάρχουν πολλά πλάνα από την πόλη του Κιέβου, στα οποία ο θεατής μπορεί να δει αυτές τις αλλαγές. Τα τραγούδια της έχουν την νοσταλγία της pop μουσικής εκείνης της εποχής που εύκολα διακρίνεται και σε κάνει να τα αγαπήσεις για αυτό το λόγο και μόνο.

Η ίδια σε συνεντεύξεις της έχει δηλώσει πως δεν περίμενε ποτέ η δουλειά της να πάρει τέτοια τροπή και είναι πολύ χαρούμενη που όσα έχει καταφέρει είναι βασισμένα μόνο στις δικές της δυνάμεις. Είναι τελειομανής και θέλει όλα να γίνονται σύμφωνα με αυτά που έχει οραματιστεί, για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει τις σκέψεις της και το στόχο της δουλειάς της.
Προσωπικά το κομμάτι που ξεχώρισα και έχω στο repeat είναι το «Butilichka» (ή μπουκάλι), όχι μόνο για τον ήχο του αλλά και για το βίντεό του, τα οποία φωνάζουν 90’s.

Instagram: https://www.instagram.com/kri_luna/?hl=en
Facebook: https://www.facebook.com/lunavokne/

Soundcloud: https://soundcloud.com/luna_official/sets/grustnyy-dens

Note: Ενθουσιασμένη καθώς ήμουν από την νέα μου ανακάλυψη και θέλοντας να την μοιραστώ, έπεσα πάνω σε ερωτήσεις του τύπου «και τι σ’ αρέσει σε αυτό το τραγούδι, αφού δεν καταλαβαίνεις τι λέει». Η μουσική έχει πολλές διαστάσεις και καταφέρνει να σου μιλήσει χωρίς να είναι απαραίτητα στην δική σου γλώσσα. Αρκεί μόνο να έχεις ανοιχτά αυτιά και μυαλό.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *