fbpx
Tv-serious

You’ve been SHERLOCKED.

Συντάκτρια: Βασιλική Κατίδου

Hey there folks, hope you’ve missed me κλπ. Αφού -θεωρητικά πάντα- τελείωσε το καλοκαίρι και -θεωρητικά πάντα- η ζωή σου μπαίνει στο κανονικό της πρόγραμμα, ήρθε η ώρα να πιάσω το laptop. Αυτό σημαίνει ότι, σαν σωστή αρθρογράφος και πιστή στο καθήκον, οφείλω να σε εφοδιάσω ορθώς. Meaning, να σου προτείνω μια σειρά για να μπορέσεις να διαβάσεις σωστά για την εξεταστική σου -θεώρησέ το ένα είδος κοινωνικής προσφοράς, in a way. Για να μπω δυναμικά στο κλίμα, επέλεξα μια σειρά που δεν γίνεται παρά να συμβαδίζει με τον όρο του δυναμισμού -στο casting, στην ιστορία, στην ατμόσφαιρα αλλά και στην εκκεντρικότητά της. Ιδού, λοιπόν, ο Sherlock Holmes στης καρδιάς σου. Κι αν δεν έχει μπει ακόμα, δες τα πρώτα επεισόδια και θα μπει κι αυτός.

Η ιστορία

…(Θέλω κι εγώ ένα από αυτά που κρατάς Sherlock)…

Η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές. Ο Sherlock Holmes είναι μια φιγούρα πιο παλιά και από την εφεύρεση της ίδιας της τηλεόρασης, αλλά ο Sherlock Holmes της σειράς είναι συνυφασμένος με τον 21ο αιώνα. Αυτό αποτέλεσε και ένα γερό challenge για τους δημιουργούς, γιατί είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ έμπνευσης, πρωτοπορίας και διατήρησης του όλου tale χωρίς να προδοθεί ανεπανόρθωτα. Εγώ -όπως και εκατομμύρια θεατές στο πλευρό μου- θεωρήσαμε ότι πέτυχαν τον σκοπό τους -ένας σύγχρονος Sherlock Holmes με τα ίδια tendencies, τον ίδιο τρόπο δράσης αλλά προσαρμοσμένο στην ταχύτατη πραγματικότητα του σήμερα –fun fact: Sherlock και Watson γράφουν από κοινού σε blog, αλλά μάντεψε ποιανού είναι το πετυχημένο.

Τα επεισόδια είναι λίγα ανά σεζόν, αλλά αρκετά μεγάλα για να τα ευχαριστηθείς και συνήθως βασισμένα στις γνωστότερες ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle. Γενικά, θα παρακολουθήσεις μια σειρά που βασίζεται σε μια ισορροπία παλιού και νέου, η οποία εκμεταλλεύεται στοιχεία από τις δυο αντιφατικές πηγές με εξαιρετικά ευρηματικό, καθηλωτικό τρόπο.

Οι χαρακτήρες

Αυτό το άρθρο μου έχει λύσει λίγο τα χέρια σήμερα είναι η αλήθεια -το λες και slacking off. Ο Sherlock Holmes -στο πρόσωπο του γνωστού και δικαιολογημένα για τέτοιους ρόλους Benedict Cumberbatch- είναι ο ιδιόμορφος, εκνευριστικά ελκυστικός ντετέκτιβ που αδιαμφισβήτητα θα σε ενθουσιάσει, θα σε ιντριγκάρει… και θα σε τοποθετήσει στην αναπόφευκτη προσπάθεια να προλάβεις την σκέψη του -άλλες φορές μάταιο, άλλες φορές συνοδευόμενο από ανεπανάληπτη ικανοποίηση.

Εκτός από τον πρωταγωνιστή, κανείς ποτέ δεν ξέχασε το αναπόσπαστο sidekick του John Watson – ένας ρόλος που ο Martin Freeman καταφέρνει να παίξει σε βαθμό τελειότητας. Οι δυο χαρακτήρες ποτέ δεν προδίδουν τον εμπνευστή τους, αλλά θα έλεγα ότι καταφέρνουν να διανθίζουν την συγγραφική υπόστασή τους -ένας ιδιαίτερος συνδυασμός καλών ηθοποιών και καλών σεναριογράφων without a doubt. Σταδιακά, αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ρόλο και ο Mycroft Holmes- αδερφός του Sherlock, μπλεγμένος στην κυβέρνηση και -για όσους δεν το ξέρουν και θα είναι πολλοί- ένας εκ των δυο δημιουργών της σειράς.

Τα ιδιαιτέρως αγαπημένα αδέρφια Mycroft και Sherlock.

Ups and Downs

Ας είμαι ειλικρινής, αυτή η σειρά κατάφερε να με ενθουσιάσει σε βαθμό που καιρό είχα να νιώσω -καλώς ή κακώς, ο κορεσμός που έχει επέλθει με το βάρος περισσότερο στην τηλεόραση και λιγότερο στο σινεμά δημιουργεί πλέον υψηλές προσδοκίες. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική, ο τρόπος που η σειρά “κυλάει” δυναμικός και οι εκάστοτε ιστορίες αρκετά ενδιαφέρουσες και προσεκτικά δομημένες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η χημεία των δυο πρωταγωνιστών είναι αδιαμφισβήτητη -ίσως όχι σε επίπεδο Sam και Dean του Supernatural, but still- και οι ηθοποιοί που τους πλαισιώνουν not once δεν με απογοήτευσαν.

Συνεχίζοντας στο righteous path της ειλικρίνειας, δεν μπορώ παρά να αναφέρω την προσωπική μου -χμμ, πως να το θέσω… “Δυσαρέσκεια” για την επιλογή του archenemy του Sherlock. Εμένα δεν με έπεισε ιδιαίτερα ή αλλιώς -όπως λένε οι φίλοι μου- είναι απλά “try hard” – νιώθω τι θέλει να μου πει, αλλά η υπερπροσπάθεια λιγάκι τον προδίδει. Επίσης, κάποια επεισόδια -με ιδιαίτερη έμφαση στον 4ο κύκλο που έπεσε και δικαιολογημένα κάπως η τηλεθέαση- έχουν σεναριακά κενά και είναι -από ελαφρώς έως εξόφθαλμα- παρατραβηγμένα. You gotta take the good ones with the bad ones though, right?

Συνεπώς…

Το Sherlock Holmes είναι μια σειρά που ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις προσδοκίες που δημιουργεί το όνομά της -είναι μια επιτυχημένη βρετανική προσπάθεια που καταφέρνει να συνδυάζει ταλέντο, δράση, πνεύμα και ευφυείς διαλόγους. “Brainy’s the new sexy” που λέει και η Irene Adler – θα την γνωρίσεις κι αυτήν- οπότε μην περιμένεις να μην σε κερδίσει ο Sherlock, κι ας τονίζονται οι γνωστές παραξενιές του με το παραπάνω. Ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα σίγουρα θα έχει και τα ελαττώματά του -απλά να θυμάσαι…

In the end, Sherlock Holmes always saves the day.

 

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *