Συντάκτρια: Μαρίνα Ζιγνέλη
Τι κοινό έχουν το Instagram, το Snapchat, τα emoticons, τα hashtags και τα πάρτι μέχρι το πρωί; Εγώ θα σας πω. Ή μάλλον όχι. Θα σας τα πουν καλύτερα ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη, που μαζί δημιούργησαν τον κόσμο του #YAWTH. Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους, η οποία γυρίστηκε τον Ιούνιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία ακολουθεί μια κοπέλα η οποία κατευθύνεται στο πάρτι όπου βρίσκεται ένας τύπος που φλερτάρει κυρίως διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρατηρούμε και τον περίγυρό της πώς αλληλεπιδρά μέσω των social media.
Η ομάδα του Yawth προσπάθησε να απεικονίσει μέσα από τον κινηματογραφικό φακό τη γενιά της οθόνης καθώς και το πως αυτή διαμορφώνει τόσο τις φιλικές όσο και τις ερωτικές σχέσεις των νέων. Δεδομένου ότι τα συναισθήματα πλέον εκφράζονται με hashtag και οι διαθέσεις με emoji, ένα τυπικό βράδυ Παρασκευής είναι ό,τι καλύτερο για να παρατηρήσει κανείς πως τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπατς, Παντελής Σαρρής, Δάνης Καραμιχαϊλίδης, Γιώργος Λέντζας, Νίκος Κουάντρι, Αναστάσης Ροϊλός, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Δημήτρης Χατζηγεωργίου και Χριστίνα Μπακόλα.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Το Yawth χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας για να ολοκληρωθεί #prayinghandsemoji. Η ταινία βρίσκεται στο post-production και ήδη έχει ξεκινήσει μια καμπάνια στην πλατφόρμα του Indiegogo, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την αποπεράτωση της. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας crowdfunding, άνθρωποι από όλον τον πλανήτη μπορούν να παρουσιάσουν τα εγχειρήματα και τις ιδέες τους, όποιες κι αν είναι αυτές, και να λάβουν χρηματοδότηση από τον κόσμο. What a time to be alive, right?! To crowdfunding του Yawth θα βρίσκεται online μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και μπορεί να συνεισφέρει ο οποιοσδήποτε! Μέχρι τότε μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την ταινία και να τη βοηθήσετε εδώ !
Την σκηνοθεσία της ταινίας συνυπογράφουν οι Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρης Τσακαλέας, την παραγωγή οι Μαρία Λασκαρίδου και Ηρώ Αηδόνη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Βαγγέλης Καμπέρης, διεύθυνση φωτογραφίας η Ασημίνα Διονυσοπούλου, μοντάζ η Ήρα Ντίκα και τα VFX ο Παύλος Λύγουρης. Τέλος, το σενάριο είναι του Δημήτρη Τσακαλέα.
Κι επειδή κι εμείς εδώ στο TFC “ψηθήκαμε” πολύ με το concept του Yawth, καταλάβαμε ότι μια τυπική συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο θα ήταν πολύ mainstream. Έτσι ανταλλάξαμε μερικά μηνύματα με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη, οι οποίοι μας έλυσαν όλες τις απορίες και μας έβαλαν λίγο πιο μέσα στο κόσμο του Yawth.
Συνέντευξη
Ε: Ομολογουμένως, αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον είναι ο τίτλος της ταινίας. Πως προέκυψε ο όρος “Yawth” ;
Δημήτρης: Το Yawth είναι μια σύνθετη λέξη η οποία αποτελείται από τις λέξεις Youth, που είναι η νιότη και Yaw, η απότομη αλλαγή πορείας ενός αεροπλάνου ή πλοίου.
Λήδα: Το “Yawth” είναι μια σύνθετη λέξη που δημιούργησε ο Δημήτρης όταν πρωτοέγραφε το σενάριο. Ειρωνικά το χρησιμοποιούμε ως την παραστρατημένη νιότη των social media.
Ε: Η ταινία βασίζεται και περιστρέφεται γύρω από τα social media. Πως πηράτε την απόφαση να ασχοληθείτε με ενα τόσο επίκαιρο αλλά και διφορούμενο ζήτημα;
Δ: Είμαστε μέρος αυτής της γενιάς και μαζί με τη Λήδα μας ενδιέφερε να μιλήσουμε γι’ αυτήν αφού νοιώθαμε ότι υπάρχει έλλειψη αφηγήσεων για αυτούς τους νέους.
Λ: Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν παντού γύρω μας και όλοι ασχολούνται με αυτά, τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Θέλαμε να κάνουμε μια παρατήρηση μιας γενιάς που δεν έχει γεννηθεί μέσα σε αυτά αλλά μεγάλωσε μαζί τους. Και να δούμε πως τους επηρεάζουν τελικά σε φιλικό και ερωτικό επίπεδο.
Ε: Είστε οι ίδιοι fan των social media; (μεταξύ μας και ποιός δεν είναι;)
Δ: Μπορώ να πω ότι σχέση μου με το κινητό μου είναι μια ισχυρή! Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί απέναντι στην τεχνολογία αλλά να κρατάμε τις κατάλληλες ισορροπίες, όπως σε μια οποιαδήποτε άλλη σχέση.
Λ: Πλέον είναι πολύ δύσκολο κάποιος να “ξεφύγει” και να πει οτι δεν ασχολείται καθόλου. Προσωπικά προσπαθώ να κρατάω ισορροπίες και να μην αφήνω τον εαυτό μου να επηρεάζεται και να εξαρτάται από αυτά.
Ε: Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη και κατά πόσο βοηθάει η ίδια η πόλη στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους;
Δ: Η Θεσσαλονίκη συνδυάζει πολλά διαφορετικά τοπία για γύρισμα και αυτό είναι πολύ θετικό. Η πόλη έχει αρκετά ευγενικούς ακομπλεξάριστους ανθρώπους ώστε να δείξουν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στη δημιουργία της ταινίας.
Λ: Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη και ανεξερεύνητη μέχρι στιγμής πόλη, από κινηματογραφικής ματιάς. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν!
E: Πώς είναι να συνεργάζονται δύο διαφορετικοί χαρακτήρες στη σκηνοθεσία μιας ταινίας;
Δ: Το Yawth το έγραφα από πέρυσι το καλοκαίρι και από την αρχή ήμουν σίγουρος ότι θέλω να το σκηνοθετήσω μαζί με τη Λήδα. Είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ήρθαμε πολλές φορές σε ρήξη μεταξύ μας αλλά η συνεργασία ήταν τρομερή εμπειρία και ο καθένας προσέφερε πολλά στη δημιουργία του κόσμου του Yawth. Ανυπομονώ για την επόμενη φορά!
Λ: Ο Δημήτρης μου είχε μιλήσει για την ταινία από τότε που ήταν μια αρχική ιδέα και το θέμα της κατευθείαν μου κίνησε το ενδιαφέρον. Το να συνεργάζεσαι με κάποιον σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα όμορφο. Μαθαίνεις πολλά από τα λάθη σου και βελτιώνεσαι. Αν μας δοθεί η ευκαιρία θα ήθελα να ξαναξεκινήσουμε ένα τέτοιο ταξίδι με τον Δημήτρη.
Ε: Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι νέοι κινηματογραφιστές στην Ελλάδα του 2017;
Δ: Πολλές δυσκολίες αλλά και ποιος δεν αντιμετωπίζει πλέον; Η χρηματοδότηση είναι η κύρια δυσκολία, αλλά η θέληση για δημιουργία είναι τόσο μεγάλη και όταν υπάρχει καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ όλων των συντελεστών η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη.
Λ: Οι κινηματογραφιστές ανέκαθεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, διαφορετικού περιεχομένου ανά εποχή. Αλλά πλέον και ποιος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Το κύριο θέμα είναι η χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν άτομα που παλεύουν και τα καταφέρνουν.
Ε: Έχετε κάποιους άλλους σκηνοθέτες ως πρότυπα για τις ταινίες σας;
Δ: Θαυμάζω πολύ τη δουλειά των Hiro Murai και Melina Matsoukas, κομψοτέχνες και οι δύο στη σκηνοθεσία μουσικών βίντεο που πια κατακτούν και τον κόσμο της τηλεόρασης!
Λ: Προσωπικά κύρια επιρροή αποτελεί ο Wes Anderson για τη θεματική των ταινιών του, τους απίστευτους διαλόγους του και την πανέμορφη κινηματογράφηση. Ακόμα, η Sofia Coppola η οποία αποτελεί μια δυνατή σκηνοθετικά, γυναικεία φιγούρα σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο επάγγελμα!
Ε: Ποιοί είναι οι στόχοι σας για την ολοκλήρωση και τη γενικότερη πορεία της ταινίας;
Δ: Γενικά προσπαθούμε να έχουμε τα πόδια μας στη γη και να επικεντρωνόμαστε μόνο στη δουλειά. Το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να βγει ένα αποτέλεσμα που να δικαιώσει όλους τους συντελεστές που δούλεψαν για την ταινία.
Λ: Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι η ταινία θα καταφέρει να ταξιδέψει σε καλά φεστιβάλ αλλά προσπαθούμε να μείνουμε προσγειωμένοι και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε μέχρι τέλους.
Ε: Ποιό πιστεύετε ότι είναι αυτό το ξεχωριστό στοιχείο που θα κάνει τον κόσμο να πιστέψει το Yawth και να το στηρίξει μέσα από το crowdfunding που έχετε ξεκινήσει;
Δ: Είναι μια ταινία που μιλά για τη γενιά των hashtag και του My Story από άτομα της ίδιας της γενιάς. Θέλω να πιστεύω ότι ασχολείται μ’ ένα θέμα τόσο επίκαιρο που από μόνο του είναι ενδιαφέρον.
Λ: Πιστεύουμε ότι τα άτομα μιας συγκεκριμένης γενιάς, στα οποία απευθύνεται κυρίως η ταινία, θα μπορέσουν να δούνε μέσα σε αυτή ένα μέρος του εαυτού τους.
Ε: Τι αποκομίσατε εσείς οι ίδιοι από το Yawth;
Δ: Πολλά πολλά πράγματα. Το κύριο είναι οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν με τα υπόλοιπα παιδιά που δουλέψαμε μαζί για τόσους μήνες.
Λ: Το πιο σημαντικό είναι οι σχέσεις που δημιουργήσαμε μεταξύ μας, με τους υπόλοιπους συντελεστές αλλά και τους ηθοποιούς. Ακόμα ήταν μια διαδικασία από την οποία μάθαμε πολλά, λάθη και μη, ώστε να μην επαναλάβουμε στην επόμενη ταινία.
Ε: Επόμενα σχέδια μετά την ολοκλήρωση του Yawth ; Θα σας δούμε ξανά σαν σκηνοθετικό δίδυμο ή να περιμένουμε ξεχωριστές επιτυχίες σας;
Δ: Έχουμε πολλά σχέδια στην σκαριά, μακάρι να βρουν όλα τα δρόμο τους. Φέτος η Λήδα θα έχει τα ηνία στη σκηνοθεσία μιας πολύ όμορφης ιστορίας. Για το μέλλον του διδύμου Λήδα- Δημήτρης είμαι πολύ αισιόδοξος αλλά αυτή τη φορά σε κάτι μεγαλύτερης διάρκειας.
Λ: Μαζί με τον Δημήτρη θα ήθελα πολύ να ξαναβρεθούμε σαν σκηνοθετικό δίδυμο. Και ίσως σε μια μεγάλου μήκους αργότερα. Προς το παρόν, ετοιμάζουμε μια ταινία στην οποία ο Δημήτρης, η Μαρία και η Ηρώ θα κάνουνε παραγωγή και προσωπικά θα είμαι υπεύθυνη για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της.
0