fbpx
Music

Οι ΧΟΑΝ κυκλοφορούν νέο single και ανυπομονούν να ξαναπαίξουν όλοι μαζί live

Λατρεύω να ανακαλύπτω νέους ήχους, φρέσκια μουσική και ταλαντούχους δημιουργούς από την εγχώρια μουσική σκηνή. Σήμερα, λοιπόν, σας συστήνουμε τους ΧΟΑΝ, τέσσερις νέους, αυθεντικούς καλλιτέχνες που ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2017. Οι ΧΟΑΝ έχουν βάση τους την Αθήνα. Σε μια πολύ διαφορετική από τις άλλες συνέντευξη, συζητήσαμε μεταξύ άλλων για το νέο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει στις 29 Μαΐου, τα μελλοντικά τους σχέδια και τις νέες καταστάσεις που βιώνει ο καλλιτεχνικός χώρος.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε η μπάντα σας; Πώς προέκυψε το όνομα ΧΟΑΝ;

Μια πρώτη απόπειρα δημιουργίας αυτής της μπάντας έγινε από τον ντράμερ Κώστα Παπαθανασόπουλο (Κροταλίας, Bad Bid) και τον Γιάννη Λέφα (Pale Oaks, Theodore) στα τέλη του 2016 όταν ξεκινήσαν να παίζουν σε ένα υπόγειο στα Εξάρχεια. Έπειτα μπήκαν ο μπασίστας Γιάννης Μιμίκος και ο Φίλιππος Λέφας (Corsac) που τότε πρόβαρε με την μπάντα μόνο στις διακοπές, επειδή σπούδαζε στην Αγγλία. Μετά από κάποιο διάστημα οι ΧΟΑΝ πήραν την τελική τους μορφή το 2018 όταν ο Κώστας πρότεινε στον Αντώνη Χαραλαμπίδη (One Leg Mary, Mechanimal) να μπει στη θέση του. Το δέσιμο δεν άργησε να συμβεί και την ίδια χρονιά αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε τον πρώτο μας δίσκο.

Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο σε αυτό που κάνετε;

Ο Αντώνης Χαραλαμπίδης.

Κάποιοι στόχοι σας που θα θέλατε να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον;

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, ο βασικός στόχος μας ήταν να κλείσουμε μια μικρή περιοδεία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια γενικότερα. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης έχουμε ρίξει αρκετά τις προσδοκίες μας και πλέον το μόνο που θέλουμε είναι απλά να πάμε για πρόβα. Μας έχει λείψει πολύ να παίζουμε όλοι μαζί.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές επιρροές του καινούριου σας δίσκου;

Ο δίσκος αυτός από τη σύλληψή του μέχρι και την υλοποίησή του ήταν ένα είδος αφιερώματος στον ήχο που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αρχές 2000. Και οι τέσσερίς μας, αλλά και ο Άλεξ Μπόλπασης που υπογράφει την παραγωγή του δίσκου, επηρεαστήκαμε από αυτόν τον ήχο μικρότεροι. Έτσι, αποφασίσαμε να τον προσεγγίσουμε με έναν πιο σύγχρονο τρόπο σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Όσον αφορά το εξώφυλλο του δίσκου, την εικαστική επιμέλεια ανέλαβε ο ζωγράφος Αντωνάκης Χριστοδούλου.

Οι ΧΟΑΝ κυκλοφορούν νέο single και ανυπομονούν να ξαναπαίξουν όλοι μαζί live

Υπάρχει κάποιο backstory γύρω από την πρώτη σας κυκλοφορία;

Το backstory είναι μάλλον το ότι ο δίσκος αυτός πήρε πολύ παραπάνω καιρό από ότι προγραμματίζαμε για να ολοκληρωθεί. Αυτό συνέβη λόγω διαφόρων ζητημάτων, από αλλαγές δουλειάς μέχρι υπαρξιακές κρίσεις. Τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να τον βγάλουμε ξέσπασε πανδημία. Γενικά, μας έχει πάει καλά.

Ο πρώτος σας δίσκος βγαίνει σε καιρούς που οι άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί πιο πολύ από ποτέ στον ψηφιακό κόσμο εξαιτίας της αναπάντεχης κρίσης που έχουν υποστεί τους δύο τελευταίους μήνες. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αντίκτυπο;

Όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια και επιστρέψουμε στο συναυλιακό γίγνεσθαι, ίσως ο κοσμος να ευαισθητοποιηθεί λίγο περισσότερο σε σχέση με το κατά πόσο στηρίζει την εγχώρια σκηνή. Μιας κι έχει περάσει τόσος καιρός που κανείς δεν πήγε σε κάποιο live.

Πώς παραμένετε δημιουργικοί αυτόν τον καιρό;

Είχαμε κάποια live μέσω internet, κάτι που αποτέλεσε μια αρκετά δημιουργική πρόκληση για εμάς. Κυρίως επειδή μπήκαμε στη διαδικασία να διασκευάσουμε και να φανταστούμε λίγο διαφορετικά τα ίδια τα κομμάτια μας. Πέρα απ’ αυτό, μέσα στην καραντίνα φτιάξαμε αρκετά demos από νέες ιδέες που παίζαμε και ξεκινάμε σιγά σιγά να τις βάζουμε σε μια σειρά.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα αγαπημένο σας κομμάτι από τον δίσκο σας και να μου αναφέρετε το story πίσω από τη δημιουργία του;

Η προτίμηση μας σε κάποιο κομμάτι δεν είναι κάτι το σταθερό. Άλλες φορές μπορεί να αγαπάμε ένα κομμάτι περισσότερο, μετά να το παίξουμε τόσο πολύ που να σιχαθούμε εαυτούς, κομμάτι και σύμπαν, να το ξανααγαπήσουμε και πάει λέγοντας.
Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι το Saw the Sun, κομμάτι που δημοσιεύουμε σήμερα είναι κατά κάποιον τρόπο επηρεασμένο από το Jitterbug Perfume, βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα Tom Robbins. Το πώς είναι επηρεασμένο αφήνουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Δεδομένων των εξελίξεων με τις ακυρώσεις των συναυλιών, σας επηρεάζει που δεν θα μπορέσετε να έχετε τόσο άμεση επαφή με το κοινό σας;

Ψυχολογικά για όλο τον κόσμο είναι δύσκολη αυτή η έλλειψη επαφής. Επομένως, κι εμείς ζούμε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης σε πολλά επίπεδα. Όπως είπαμε και πριν, θα θέλαμε πολύ να παίξουμε live. Δυστυχώς, όμως, προς το παρόν η επαφή περιορίζεται σε διαδικτυακή και μόνο.

Ποιοι είναι οι 5 αγαπημένοι σας μουσικοί δίσκοι που ακούτε ακόμη και σήμερα σαν να είναι η πρώτη φορά;

  1. Radiohead – Kid A
  2. Major Minor – Thrice
  3. Incubus – A Crow Left of the Murder
  4. Fleetwood Mac – Rumors
  5. RX Bandits – …And the Battle Begun

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλετε να μοιραστείτε;

Ζήτω το έξω!

Μπορείτε να ακολουθήσετε τους XOAN σε FacebookInstagram  και Spotify

Featured Image: Νεφέλη Παπαϊωάννου
6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *