fbpx
CinemaTFCinema

Ο κόσμος του Wong Kar-Wai: Από το ‘Chungking Express’ έως το ‘2046’

Αν έχεις δει έστω και μια ταινία του Wong Kar-Wai καταλαβαίνεις αμέσως τη κινηματογραφική του αφήγηση. Αν δεν έχεις δει ακόμα κάποια από αυτές, πάμε να δούμε τι τον ξεχωρίζει όχι μόνο ανάμεσα στους υπόλοιπους δημιουργούς ασιατικού σινεμά, αλλά και παγκοσμίως.

Ενώ σχεδόν όλη η φιλμογραφία του πραγματεύεται το Χονγκ Κονγκ, οι επιρροές που έχει από τις ταινίες του Jean-Luc Godard και του Martin Scorsese είναι αδιαμφισβήτητες

Οριοθετεί και ταυτόχρονα απελευθερώνει ιστορίες ρομαντισμού, εντελώς αντισυμβατικές, με χαρακτήρες που καλούνται να συμβιβαστούν με πραγματικότητες που δεν θέλουν. Βασίζεται κυρίως στην τύχη και στη σύμπτωση του έρωτα και της αγάπης. Σου δίνει την αίσθηση ότι όλα είναι προκαθορισμένα, διότι συχνά οι χαρακτήρες του συγκλίνουν χρονικά και οι ζωές τους περιπλέκονται. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, χαμένες ταυτότητες, μελαγχολικά βλέμματα.

Έντονα χρώματα, neon noir αισθητική, δυναμικό μοντάζ και γρήγορες ταχύτητες πλάνων. Δίνει τον παλμό στις ταινίες του με τη χρήση pop τραγουδιών, χρησιμοποιεί καθρέφτες και αντανακλάσεις, σχολιάζοντας σκηνοθετικά τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του. Τα διάσπαρτα voice-over του αγκαλιάζουν τα αρκετές φορές κενά βλέμματα των χαρακτήρων του.

Η δημιουργία του διαφορετικού κινηματογραφικού κόσμου του Wong Kar-Wai, μοιάζει σαν και αυτόν που είχε δημιουργήσει ο Quentin Tarantino στα ’90s

Τόσο διαφορετικός από τους ανθρώπους που μπορούν να μιλήσουν μόνο για άλλους ανθρώπους, σε αντίθεση με αυτούς που μπορούν να δημιουργήσουν έναν άλλο κόσμο σε μια συνομιλία. Σε αυτό τον ιδιαίτερα μοναδικό κόσμο του Wong Kar-Wai, ξεχωρίζω πέντε ταινίες που αντικατοπτρίζουν όλα όσα ήδη διάβασες.

Chungking Express (1994)

Η αγαπημένη μου κινηματογραφική χρονιά, και σίγουρα προσωπική μου αγαπημένη ταινία του Wong Kar-Wai, το Chungking Express αποτελείται από δύο ιστορίες που (φυσικά) συνδέονται, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Και οι δύο ιστορίες ακολουθούν τη ζωή δύο αστυνομικών, που δεν γνωρίζονται ποτέ μεταξύ τους, αλλά συχνάζουν στο ίδιο μαγαζί. Ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει το χωρισμό του και ερωτεύεται μια μυστηριώδη γυναίκα. Παράλληλα, ο άλλος δημιουργεί έναν περίεργο δεσμό με την σερβιτόρα του μαγαζιού.

Fallen Angels (1995)

Η ταινία Fallen Angels αποτελεί άτυπα το τρίτο μέρος του Chungking Express. Ο Wong Kar-Wai αποφάσισε να το κάνει μια ταινία ξεχωριστή. Ακολουθεί, λοιπόν, τη ζωή ενός δολοφόνου, που πλέον δεν θέλει να συνεχίσει μια τέτοια ζωή. Ταυτόχρονα ο ίδιος προσπαθεί να αφήσει πίσω και τα συναισθήματα που έχει για τη συνάδελφό του. Στη προσπάθεια του αυτή, γνωρίζει δύο ιδιαίτερους χαρακτήρες, και η ζωή του ανατρέπεται.

Happy Together (1997)

Η ερωτική ιστορία δυο ανδρών που πάνε στην άλλη άκρη της γης για ν’ ανανεώσουν την ερωτική τους σχέση που σβήνει. Μια τρυφερή ταινία, στην οποία ο Wong Kar-Wai κάνει ένα σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και γενικότερα και στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου. Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, αντιμετωπίζουν ξεχωριστά τον χωρισμό τους, ενώ προσπαθούν να συμβιβαστούν με τα τραύματα του παρελθόντος.

In The Mood For Love (2000)

Ίσως η πιο γνωστή ταινία του Wong Kar-Wai, η ταινία In the Mood for Love αποτελεί την ιστορία μιας πιθανής πλατωνικής σχέσης μεταξύ δύο γειτόνων, των οποίων οι σύζυγοί τους έχουν ήδη σχέση. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ερωτική ταινία χωρίς καμία ερωτική σκηνή. Άλλωστε μια κοινή επιθυμία μπορεί να είναι πιο υπερβατική από οποιαδήποτε δοκιμή.

2046 (2004)

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον κύριο χαρακτήρα, που λόγω θλίψης και ερωτικής απογοήτευσης γράφει ένα μυθιστόρημα για ένα μυστηριώδες τρένο που φεύγει για ένα μέρος που ονομάζεται 2046. Ο καθένας που επιβιβάζεται στο τρένο έχει την ίδια πρόθεση – δηλαδή να ξανακερδίσει τις χαμένες αναμνήσεις του. Λέγεται ότι το 2046, τίποτα δεν άλλαξε ποτέ. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αν ήταν αλήθεια, γιατί κανείς που πήγε εκεί δεν επέστρεψε ποτέ – εκτός από τον αφηγητή. Πολύχρωμη sci-fi δυστοπία, που δημιουργεί μια αφήγηση ονειρικού τοπίου με τους χαρακτήρες να υφίστανται τόσο στον πραγματικό όσο και το παράλληλο σύμπαν.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *