fbpx
TV SeriesTv-serious

Το What We Do In The Shadows είναι μια goth εκδοχή του The Office

Η πολυπόθητη ανάσα στο ταλαιπωρημένο vampire genre είναι εδώ, με τον δεύτερο κύκλο της spin off σειράς των Taika Waititi και Jemaine Clement, What We Do In The Shadows. Το σκοτεινό τρίο της συμφοράς επέστρεψε ακόμα πιο εξωφρενικό, εξίσου μακάβριο και ειλικρινά δεν το χορταίνουμε.

Για όσους δεν γνωρίζουν τη σειρά, πρόκειται για συνέχεια της ομώνυμης ταινίας του 2014 από τους ίδιους δημιουργούς

Η mockumentary σειρά παρακολουθεί τη ζωή τριών βρικολάκων, του Nandor, της Nadja και Laszlo καθώς πλοηγούνται στην αιωνιότητα σαν νήπια -με τρομερή αυτοπεποίθηση και άγνοια κινδύνου. Οι αξιαγάπητοι απέθαντοι συγκατοικούν μαζί με ένα ενεργειακό -ναι, όντως- βαμπίρ Collin και τον familiar του Nandor, Guillermo, ο οποίος ελπίζει να μετατραπεί σε βρικόλακα. Οι περιπέτειες στις οποίες μπλέκονται προσπαθώντας “να κυβερνήσουν την ανθρωπότητα” από τα προάστια της Νέας Υόρκης είναι απόκοσμες και ξεκαρδιστικές. Ακριβώς σαν μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα.

Ο δεύτερος κύκλος ξεκινά λίγο πολύ από εκεί που μας άφησε ο πρώτος. O Guillermo προσπαθεί να προστατεύσει τους αφέντες του με το χάρισμα που πρόσφατα έμαθε ότι διαθέτει ως απόγονος του Van Helsing(!) χωρίς να διαταράξει την καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα οι τρεις πρωταγωνιστές μας προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξοδέψουν την αιωνιότητα, καταλήγοντας σε τραγελαφικές καταστάσεις. Υπηρέτες/ζόμπι και κυριολεκτικά τοξικά φαντάσματα από το παρελθόν σε κάνουν να αναρωτιέσαι -πώς γίνεται κανείς να είναι τόσο κακός στο να είναι βαμπίρ; 

Η προφανής δύναμη του What We Do In The Shadows βρίσκεται στους περιφερειακούς χαρακτήρες, τους οποίους δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει

Με μια πρώτη ματιά ο υποτακτικός του Nandor φαίνεται σαν κλωτσοσκούφι των αιμοδιψών κλόουν, αλλά αυτό το παραπέτασμα καταρρέει στη πρώτη σεζόν. Ο Guillermo θα μπορούσε πολύ εύκολα να συνεχίσει σαν punchline στα αστεία των αφέντων του. Μεγαλώνει, όμως, πέρα από αυτό, καθως οι παιδαριώδεις συμπεριφορές τους απαιτούν τη συνεχόμενη προστασία του. Επίσης ο επώδυνα βαρετός (και ο μόνος πραγματικά επικίνδυνος) Colin είναι εξαιρετικός δορυφόρος-αυτοσκοπός. Βασικά, μια μικρή μαύρη τρύπα χαράς στη σειρά.

Ένας ακόμα μεγάλος άσσος στο μανίκι της σειράς είναι η χρήση μεγάλων ονομάτων ως cameos χωρίς να φαίνεται υπερβολική. Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε με τον εξαιρετικό Benedict Wong ως μαυραγορίτη/νεκρομάντη, ενώ η πρώτη σεζόν κορυφώθηκε με ένα απίστευτο vampire council συμπεριλαμβανομένων της Tilda Swinton, Evan Rachel Wood, Danny Trejo και του Wesley Snipes (ναι, ο Blade).

Τα παραπάνω δεν επισκιάζουν την εξαιρετική δυναμική του μακάβριου τρίου. Η σχέση Nadja και Laszlo ως απέθαντο συζυγικό ζεύγος που προσπαθεί να ανελιχθεί ανεπιτυχώς στην βαμπιρική κοινωνία είναι απολαυστική. Συνδιαστικά με τη συγκατοίκηση με τον Νandor, έναν παλαίμαχο σφαγέα με υψηλά στάνταρ υγιεινής δημιουργεί στιγμές απείρου κάλλους μεταξύ τους. Όλα αυτά κάτω από το πέπλο του μυστικισμού των βρικολάκων και της γκόθικ ατμόσφαιρας των σκηνικών, δίνει μια αύρα από “οικογένεια Addams” που είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς.

To What We Do In The Shadows είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μαύρης κωμωδίας. Aναμειγνύει πολύ ευχάριστα τη σύγχρονη ανθρώπινη ζωή με την μπαρόκ μυθολογία των βρικολάκων. Είναι ίσως μια εξήγηση του πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιος την αθανασία αγνοώντας την παροιμία “όσο ζείς, μαθαίνεις”. Το αποτέλεσμα, όπως και στην πρώτη σεζόν, παραμένει απολαυστικό.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *