fbpx
CinemaCultureTFCinema

Το καλοκαίρι θέλει Wes Anderson και το αποδεικνύουν αυτές οι 6 ταινίες

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ Καννών και μιας και το The French Dispatch έκανε την πρεμιέρα του με πολύ μεγάλη επιτυχία, είπα να σου μιλήσω για έναν από τους πιο ιδιαίτερους σύγχρονους σκηνοθέτες του 21ου αιώνα.

Υπάρχουν και κάποιοι σκηνοθέτες που ενσωματώνουν και αντιπροσωπεύουν πλήρως τον όρο auteur. Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Wes Anderson. Είναι η απόλυτη περιγραφή του σκηνοθέτη εκείνου που με τη προσωπική του επιρροή και τον καλλιτεχνικό έλεγχο στις ταινίες του, θεωρείται εύκολα και ο συγγραφέας αυτής.

Wes Anderson: Ένας μοναδικός σκηνοθέτης που έχει μια πολύ ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά σε όλες τις ταινίες του

Οι ιστορίες του βασίζονται κυρίως γύρω από νέους ανθρώπους, χαρακτήρες που δεν ανήκουν στη νόρμα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αντιφατικές συμπεριφορές. Οι νέοι άνθρωποι φέρονται σαν ενήλικες, και οι ενήλικες φέρονται σαν παιδιά. Η παραγωγή των ταινιών του Wes Anderson, μοναδική στο είδος της, βασίζεται στην σωστή επιλογή των κοστουμιών κάθε χαρακτήρα, αλλά και στο set που καθορίζει και χαρακτηρίζει και την ιστορία αλλά και τον χαρακτήρα. Σε κάθε ταινία του που θα αποφασίσεις να δεις, θα νιώσεις πως διαβάζεις ένα βιβλίο με εικόνες. Γι’ αυτό και τα set του, έχουν χαρακτήρα.  

Σε κάθε κόσμο που χτίζει, ο Wes Anderson, κάνει τις πιο σωστές χρωματικές επιλογές

Χρώματα που καθορίζουν τη διάθεση, την εποχή, το συναίσθημα. Παστέλ αποχρώσεις δημιουργούν μια πιο εκλεπτυσμένη και ίσως λίγο πιο vintage αισθητική, ενώ πιο έντονα χρώματα παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη ιστορία. Χτίζει μέσω του χρώματος τον τόνο κάθε σκηνής, ενώ το χρησιμοποιεί πολλές φορές σαν αφηγηματική συσκευή χρονικής εναλλαγής.

Η συμμετρία σε κάθε του ταινία είναι πλέον βασικό του κινηματογραφικό χαρακτηριστικό

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει το κινηματογραφικό του στυλ είναι το πώς τοποθετεί τους χαρακτήρες στο πλάνο του τόσο σωστά σε κάθε καρέ. Ένα καρέ όπου όλα τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με ακρίβεια και λειτουργούν για να οριοθετήσουν το χώρο, το χρόνο, το θέμα και τη πλοκή στο κεντρικό σημείο εστίασης κάθε σκηνής, είτε αυτό είναι ένα αντικείμενο, είτε ένας χαρακτήρας. Έτσι, κάθε σκηνή Wes Anderson, είναι σαν μια μικρή χορογραφία. Αν αυτό δεν είναι visually perfect, τότε τι;

Bottle Rocker (1996)

Στη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Wes Anderson μάς εισάγει σε μια κωμική ιστορία αποτυχημένου εγκλήματος, όπου ο Anthony (Luke Wilson) μόλις βγήκε από μια ψυχιατρική κλινική, και βρίσκει τον τρελό φίλο του Dignan (Owen Wilson) αποφασισμένο να ξεκινήσει ένα εξωφρενικό ξεφάντωμα εγκλημάτων. Οι δυο τους θα βάλουν στο κόλπο και τον γείτονά τους, τον Bob (Robert Musgrave), και η ομάδα θα ξεκινήσει ένα οδικό ταξίδι αναζητώντας τον προηγούμενο αφεντικό του Dignan, τον κ. Henry (James Caan). Όσο περισσότερο μαθαίνουν, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα από εγκλήματα. Η ταινία εμπορικά δεν ήταν μεγάλη επιτυχία, όμως εδραίωσε τον Wes Anderson στους κριτικούς και αργότερα ο Martin Scorsese τη χαρακτήρισε ως μια από τις αγαπημένες του ταινίες της δεκαετίας.

Rushmore (1998)

Όταν μια όμορφη δασκάλα πρώτης τάξης (Olivia Williams) φτάνει σε ένα σχολείο, προσελκύει σύντομα την προσοχή ενός φιλόδοξου εφήβου που ονομάζεται Max (Jason Schwartzman), ο οποίος την ερωτεύεται αμέσως. Ο Max γυρίζει στον πατέρα (Bill Murray) δύο από τους συμμαθητές του για συμβουλές προσέγγισης της δασκάλας, ωστόσο, η κατάσταση σύντομα περιπλέκεται όταν ο Herman (Bill Murray) εμπλέκεται μαζί της, θέτοντας τους δύο νέους φίλους εναντίον του άλλου σε έναν πόλεμο για την προσοχή της. Μια coming-of-age δραματική κομεντί, με έντονα cult στοιχεία, και έναν Max όπου όπως έχει χαρακτηρίσει ο Wes Anderson είναι μια ημι-αυτοβιογραφική εκδοχή του.

The Royal Tenenbaums (2001)

Η ταινία ακολουθεί τον Royal Tenenbaum (Gene Hackman) και τη σύζυγό του Etheline (Anjelica Huston), οι οποίοι απέκτησαν τρία παιδιά, όμως αργότερα χώρισαν. Και τα τρία παιδιά είναι ιδιοφυΐες, χαρισματικά και ιδιαίτερα. Βιώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία σε μικρή ηλικία, όμως στην ενήλικη ζωή τους αυτό αλλάζει, όταν μαζί με την ενηλικίωση έρχεται η απογοήτευση και η αποτυχία. Και ενώ ο εκκεντρικός τους πατέρας, κύριος υπεύθυνος της εξέλιξής τους, τους έχει εγκαταλείψει στην εφηβεία τους, επιστρέφει και ισχυρίζεται πως έχει μια σοβαρή ασθένεια, και προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί τους. Δυσλειτουργική οικογένεια, χαμένα μεγαλεία, παραλογισμοί και ειρωνικό χιούμορ, το The Royal Tenenbaums αποτελεί μια οικογενειακή τραγωδία, μια παράξενη ιστορία λύτρωσης.

The Darjeeling Limited (2007)

Οι αδερφοί Estranged, ο Francis (Owen Wilson), Peter (Adrien Brody) και Jack (Jason Schwartzman) επανενώθηκαν για ένα ταξίδι με τρένο σε όλη την Ινδία. Τα αδέλφια δεν έχουν μιλήσει πάνω από ένα χρόνο, από τότε που πέθανε ο πατέρας τους. Ο Francis αναρρώνει από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα, ο Peter δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εγκυμοσύνη της γυναίκας του και ο Jack δεν μπορεί να ξεπεράσει τον πρώην εραστή του. Και ενώ ο Francis έχει οργανώσει αυτή τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θα τους αποκαλύψει και τον πραγματικό λόγο που βρέθηκαν ξανά. Το The Darjeeling Limited συνδυάζει χιούμορ, έντονες δόσεις θλίψης, αλλά και μια ιστορία που θα σε ικανοποιήσει πλήρως ως το τέλος. Fun Fact: Να δεις τη μικρού μήκους ταινία του Anderson, Hotel Chevalier, που είναι ο πρόλογος της.

Moonrise Kingdom (2012)

Στα αγαπημένα coming-of-age δράματα του Wes Anderson, μια ταινία γυρισμένη σε ένα φανταστικό νησί της Νέας Αγγλίας, το New Penzance, ο Anderson αφηγείται μια ιστορία  ενός ορφανού αγοριού του Sam (Jared Gilman) που δραπετεύει από ένα στρατόπεδο προσκόπων για να ενωθεί με τη κολλητή του και έρωτα του, ένα κορίτσι με επιθετικές τάσεις την Suzy (Kara Hayward). Νιώθοντας αποξενωμένοι από τους κηδεμόνες τους και αποφεύγοντας τους συνομηλίκους τους, οι δύο εραστές έφυγαν σε μια απομονωμένη παραλία. Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αστυνομίας του νησιού (Bruce Willis) οργανώνει ένα κόμμα αναζήτησης ανιχνευτών και μελών της οικογένειας για να εντοπίσει τους δύο δραπέτες. Νεανικός έρωτας στην πιο όμορφη ζεστή εκδοχή του, κινηματογραφημένος τόσο όσο χρειάζεται για να γίνεις και εσύ ένας μικρός δραπέτης σε μια όμορφη παραλία, ακούγοντας μουσική και χορεύοντας στην άμμο.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Δεκαετία 1930, ένα ξενοδοχείο, το Grand Budapest Hotel είναι ένα δημοφιλές ευρωπαϊκό χιονοδρομικό κέντρο, υπό την προεδρία του θυρωρού Gustave H. (Ralph Fiennes). Ο Zero (Tony Revolory), ένα μικρό αγόρι στο λόμπι, γίνεται φίλος και προστατευόμενος του Gustave. Ο Gustave υπερηφανεύεται για την παροχή υπηρεσιών πρώτης κατηγορίας στους επισκέπτες του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης των σεξουαλικών αναγκών πολλών ηλικιωμένων γυναικών που μένουν εκεί. Όταν μια από τους ερωμένες του Gustave πεθαίνει μυστηριωδώς, ο Gustave βρίσκεται ο παραλήπτης ενός ανεκτίμητου πίνακα και παράλληλα ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της. Ίσως η ταινία με το πιο ωραίο χιούμορ, αυτό που χαρακτηρίζει τον Wes Anderson, γλυκιά και με πολλές απροσδόκητες κατευθύνσεις, διασκεδαστική και εκκεντρική.

6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *