fbpx
ARCH & the CityArtEvents

Waterfront Nikis Apartment: Βουτιά στη θάλασσα μέσα του

Συνδυάζονται το ροζ του φλαμίνγκο με το μπλε της θάλασσας; Οι σύγχρονες προσθήκες με το υφιστάμενο κέλυφος; Τα μοντέρνα έπιπλα με τα παραδοσιακά; Κι όμως, στο Waterfront Nikis Apartment ταιριάζουν. Με αφορμή τη συμμετοχή του χώρου στο Open House Thessaloniki 2019, συναντήσαμε τον αρχιτέκτονα πίσω από την ανακαίνιση, κ. Σταμάτιο Γιαννίκη, ο οποίος αφού μας ξενάγησε στο χώρο, μας μίλησε για την συμμετοχή του στο Open House Thessaloniki.

“Το θεσμό του Open House τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, τον εκτιμώ ιδιαιτέρως για τη δράση που αναπτύσσει στην πόλη. Ήταν κατά κάποιο τρόπο όνειρό μου ως αρχιτέκτονας να δω τη δουλειά μου να παίρνει μέρος στο θεσμό. Όταν ολοκλήρωσα την ανακαίνιση του διαμερίσματος ήξερα ότι είχα στα χέρια μου κάτι ωραίο, κάτι που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του θεσμού. Αυτό τελικά όντως συνέβη, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κάθε χρόνο.»

Αντικρίζοντας κανείς την οικοδομή στον αριθμό 35 της Λεωφόρου Νίκης μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Κυριαρχεί το αρχιτεκτονικό στυλ Αρτ Ντεκό, με τις εσοχές στα μπαλκόνια, τον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας πάνω από την είσοδο και τα λεπτοδουλεμένα κιγκλιδώματα. Το Waterfront Nikis Apartment, όμως, συνδέει την αίσθηση αυτή του 1937 με τη σύγχρονη εποχή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των βασικών σχεδιαστικών αρχών που τηρήθηκαν κατά την ανακαίνιση του χώρου. Οι οποίες είναι:

Χρώμα

Χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα στους τοίχους, που μεταφέρονται και σε μέρος της επίπλωσης. Συγκεκριμένα, το pink flamingo αποτελεί τον καμβά του καθιστικού και του υπνοδωματίου που έχουν θέα θάλασσα, το azure blue χρωματίζει τα άλλα δύο υπνοδωμάτια που στρέφονται προς τη γειτονιά, ενώ το pastel green οριοθετεί τους υγρούς χώρους (μπάνιο, WC και κουζίνα). Το χωλ βάφεται σε απόλυτο λευκό χρώμα, ώστε να ξεκουραστεί το μάτι του επισκέπτη. Συνολικά, τα έντονα αυτά χρώματα επιτρέπουν την εισχώρηση της θάλασσας εντός του διαμερίσματος, ενώ μένουν στη μνήμη του επισκέπτη. Άξιος αναφοράς είναι ο χειρισμός του χρώματος στα λειτουργικά στοιχεία των δωματίων: Πόρτες, παράθυρα, καλοριφέρ, κλιματιστικά και ντουλάπες βάφονται στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους και «εξαφανίζονται» σε αυτούς.

Τις απογευματινές ώρες, κατά το ηλιοβασίλεμα, ο ουρανός βάφεται ροζ και ενοποιείται πλήρως με τους μπροστινούς χώρους. Το μαγικό αυτό θέαμα φανερώνει το ότι ο χρόνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό του Waterfront Nikis Apartment.

Αντίθεση

Εφαρμόζεται σε πολλαπλά επίπεδα. Στόχος η «γεφύρωση» των παλιών στοιχείων που διατηρούνται με τα σύγχρονα. Για παράδειγμα, τα ντουλάπια της κουζίνας έχουν σχεδιαστεί με απλές γραμμές, ώστε να αναδεικνύουν το παλιό δάπεδο. Αντίθεση παρατηρείται επίσης στα χρώματα μπλε – ροζ, στις μαλακές – σκληρές υφές, στο επίσημο – χαλαρό στυλ (τοποθέτηση αιώρας στο καθιστικό), στα παλιά – σύγχρονα έπιπλα.

Ευελιξία

Το Waterfront Nikis Apartment αποτελεί την έδρα του Architecture in Residence, ενός πολιτιστικού οργανισμού που ίδρυσε ο κ. Σταμάτιος Γιαννίκης. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Πρόκειται για έναν πολυχώρο, που είναι διαθέσιμος να υποστηρίζει και άλλες λειτουργίες, όπως η φιλοξενία, οι εκθέσεις, οι διαλέξεις, οι συναντήσεις.» Αρκετά έπιπλα μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα από το χώρο (όπως τα κρεβάτια), ενώ άλλα έχουν διπλή χρησιμότητα (όπως η τραπεζαρία). Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ανοιχτοί, οπότε μπορούν να μετατραπούν σε βιβλιοθήκες, αν όχι σε ντουλάπες. Τα γραφεία, με το λεπτό χειρισμό στο σχεδιασμό τους καταλαμβάνουν τον ελάχιστο χώρο. Χαρακτηριστική είναι η επανάληψη χρήσης των ίδιων επίπλων σε διάφορα δωμάτια που δηλώνει εγκράτεια.

Φως

Σε κάθε δωμάτιο συνυπάρχουν διαφορετικά σενάρια φωτισμού, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του χρήστη. Έτσι, εκτός από τα φωτιστικά οροφής, υπάρχουν βοηθητικά φωτιστικά στα γραφεία, κρυφός φωτισμός στους αποθηκευτικούς χώρους καθώς και πηγές φωτισμού που στρέφονται προς τους τοίχους, δίνοντάς τους έναν άσπρο τόνο και ένταση.

 «Ένα συμβάν που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η συνάντησή μου με μια παλιά μου συμμαθήτρια με αφορμή το Open House Thessaloniki. Είχε μάθει για τη συμμετοχή του διαμερίσματος στο θεσμό και ήρθε να το δει με τα δύο της παιδιά. Είχα να τη δω περισσότερα από 20 χρόνια. Ήταν πολύ συγκινητικό!

Σε βάθος χρόνου, θα ήθελα να συνεχίσω να συμμετέχω στο Open House Thessaloniki, και μέσω κάποιων νέων έργων που ελπίζω να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο νέο έτος.»

Στιγμιότυπο από την πρόβα των εθελοντών για το Open House Thessaloniki 2019.

Tip επίσκεψης: Για ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα στο Waterfront Nikis Apartment επισκεφθείτε το νωρίς το απόγευμα, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε τη μεγάλη αναμονή προγραμματίστε την επίσκεψή σας το νωρίς το πρωί.

Ωράριο: 23 Νοεμβρίου 12:00 – 20:00, 24 Νοεμβρίου 11:00 – 15:00 και 16:00 – 20:00


Φωτογραφίες: Μαρία Καλλιπολίτη
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *