CaféCity Vibes

Βόλτα στο μουσείο και κυριακάτικος καφές: 5 + 1 προτάσεις

Από την 1η Νοεμβρίου ως και την 31η Μαρτίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του κράτους ανοίγουν στο κοινό με δωρεάν είσοδο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Ο Δεκέμβριος λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όσο ακόμα ο καιρός κάνει στη Θεσσαλονίκη το χατίρι, υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνδυαστεί μια βόλτα στον πολιτιστικό πλούτο της πόλης, από έναν κυριακάτικο καφέ; Το TFC Magazine είναι εδώ να προτείνει 5 + 1 κυριακάτικες εξορμήσεις σε μουσεία της πόλης που διαθέτουν όμορφες γωνιές για ένα ευχάριστο ρόφημα.

1.Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Οι εκθέσεις του στοχεύουν στην παρουσίαση ποικίλων όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατά- στάσης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το πρόγραμμά του είναι διανθισμένο από μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια και πολλές άλλες δράσεις. Πολύ κοντά στο χώρο υποδοχής διαθέτει και το καφέ – εστιατόριο “Β”, έναν χώρο υψηλής αισθητικής που αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς μετά από μια περιήγηση στο χώρο του μουσείου.

2. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

View this post on Instagram

fav decorative pattern 🔳◼️

A post shared by Giorgos Apostolou (@mindthegap_skg) on

Μέσα στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών βρίσκεται ένας ακόμα εκθεσιακός χώρος υπό την επιμέλεια της MOMus. Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου βασίζεται σε περιοδικές εκθέσεις, με πυρήνα τη συλλογή Γιώργου Κωστάκη (έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας) αλλά και σύγχρονης τέχνης, ενώ επιδεικνύει και μία πλούσια δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια ιδιαίτερη πρόταση στα δυτικά της πόλης, που επιβάλλεται να συνδυαστεί με μια στάση στο Art -Cafe Bar Λαζαριστές.

3.Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Μεταφερόμαστε στα ανατολικά της πόλης και στην πιο εμβληματική από τις βίλες των “Εξοχών”. H Casa Bianca είναι μια έπαυλη με μεγάλη ιστορία, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Φιλοξενεί πλήθος περιοδικών εκθέσεων, αλλά και ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τον Έλληνα καλλιτέχνη Νικόλαο Γύζη. Πρόσφατα μάλιστα, στην αυλή της βίλας άρχισε να λειτουργεί και καφέ, οπότε γιατί να χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε;

4.Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Ένα μαγικό ταξίδι στην ελληνική – και κυρίως Μακεδονική – παράδοση προσφέρει το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης. Μέσα από ένα πλήθος εκθέσεων, παράλληλων δράσεων, αλλά και από ένα πραγματικά σπάνιο αρχείο, η επίσκεψη στο χώρο αυτό δε μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Και φυσικά, βγαίνοντας από το χώρο του μουσείου, η πανέμορφη αυλή με το φιλόξενο καφέ προσφέρεται ως μια υπέροχη ανάσα ξεκούρασης μέσα στην πόλη.

5. Μουσείο Φωτογραφίας

View this post on Instagram

#interiordesign

A post shared by Shu84 (@shu84_) on

Στην Α’ Προβλήτα στο λιμάνι βρίσκεται το μοναδικό κρατικό μουσείο φωτογραφίας της χώρας. Διαθέτει μόνιμη έκθεση, ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και περιοδικών εκθέσεων, ενώ φιλοξενεί και έργα στα πλαίσια της Biennale Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, έναν ιδιαίτερο, γαλήνιο χώρο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν καφέ κοιτώντας τα νερά του Θερμαϊκού.

5+1. Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς

Όλοι γνωρίζουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς, ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που δεν αγνοούν την ύπαρξη ενός μουσείου ακριβώς κάτω από αυτόν. Ένα μουσείο που μιλά για την ιστορία της αγοράς αλλά και όλης της πόλης, κρυμμένο πραγματικά στην καρδιά της. Και, παρόλο που δε διαθέτει δικό του καφέ – εστιατόριο, μια βόλτα στο μαγευτικό αυτό υπόγειο, αλλά και στην εντυπωσιακή αγορά, συνδυάζεται άψογα με μια εξόρμηση στα μοναδικά καφέ της οδού Ολύμπου.


1
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *