fbpx
BookCultureTypewriter

Τα 10 βιβλία που θα πάρουμε παντού μαζί μας φέτος το καλοκαίρι

Το σκηνικό είναι πλέον γνωστό: παραλία, κύματα που σκάνε μπροστά στα πόδια μας, μία δροσερή λεμονάδα και ένα καλό βιβλίο με τον αγαπημένο μας σελιδοδείκτη. Αυτή φαίνεται να είναι η καλύτερη συνταγή για το φετινό καλοκαίρι. Ακόμη όμως κι αν πρόκειται να μείνεις στην πόλη, ένα καλό βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την απαραίτητη “αποσύνδεση”. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές παλιές και νέες κυκλοφορίες για να σου προτείνουμε ποια βιβλία αξίζει να έχεις παντού μαζί στη τσάντα σου και αυτό το καλοκαίρι.

Άνοιξη της Άλι Σμιθ

βιβλία καλοκαίρι
Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Άνοιξη της Άλι Σμιθ ανήκει στην τετραλογία της συγγραφέα, η οποία απαρτίζεται από πολιτικά μυθιστορήματα. Έτσι, και σε αυτό το βιβλίο, θα συναντήσεις πολλές αναφορές σε γνωστά πρόσωπα της εποχής μας, αλλά και των προηγούμενων ετών, πάντοτε με την διεισδυτική ματιά της Σμιθ, η οποία ανοίγει τον δρόμο προς την ελπίδα. 

Ελαττωματικό Αγόρι τ@ Sam Albatros

βιβλία καλοκαίρι_1
Εκδόσεις Εστία

Το βιβλίο τ@ Sam Albatros αντιμετωπίζει πότε με νοσταλγία και πότε με πικρία την παιδική ηλικία και την ελληνική οικογένεια, χωρίς ποτέ να ξεφεύγει από το χιούμορ και την ανάλογη σάτιρα των περιστάσεων. Πρόκειται για ένα από τα βιβλία που αγαπήθηκαν όσο κανένα άλλο τους τελευταίους μήνες, αποτελώντας μάλιστα μία σπουδαία προσθήκη στην queer λογοτεχνία της χώρας μας. 

Γυναίκες που Τρέχουν με τους Λύκους – Μύθοι και Ιστορίες για το Αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές

βιβλία καλοκαίρι_2
Εκδόσεις Κέλευθος

Μέσα από ιστορίες, μύθους και σύμβολα, το συγκεκριμένο βιβλίο ακολουθεί την Ελεύθερη Γυναίκα, εκείνη που δεν τιθασεύεται και δεν ακολουθεί τις νόρμες. Μέσα από την αναλογία ανάμεσα στη γυναίκα και τη λύκαινα, η συγγραφέας σκιαγραφεί το προφίλ μίας γυναίκας που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Οι Αργοναύτες της Μάγκι Νέλσον

βιβλία καλοκαίρι_3
Εκδόσεις Αντίποδες

“Οι Αργοναύτες ταξιδεύουν πάνω σε σώματα που διαρκώς αλλάζουν, μεταβάλλονται, μετασκευάζονται.” Αυτή η πρόταση είναι αρκετή ώστε να μας εισάγει η Μάγκι Νέλσον στον κόσμο του βιβλίου της. Πρόκειται για μία πολύ προσωπική αφήγηση, όπου η συγγραφέας αναπολεί τον έρωτα και τη σχέση της με τον τρανς καλλιτέχνη Harry Dodge. Μέσα από αυτή την δική της ιστορία εξερευνά τα ζητήματα του φύλου, της σεξουαλικότητας, της κτητικότητας, της μητρότητας αλλά και της ίδιας της σημασίας της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Είμαι το τέρας που σας μιλά τουΠωλ Μπ. Πρεθιάδο

βιβλία καλοκαίρι_4
Εκδόσεις Αντίποδες

Το Νοέμβριο του 2019, ο Πωλ Μπ. Πρεθιάδο στάθηκε ενώπιον 3.500 ψυχαναλυτών και τους παρότρυνε να εγκαταλείψουν  «την απαρχαιωμένη επιστημολογία της έμφυλης διαφοράς». Η ομιλία του συζητήθηκε για πολύ καιρό μετά από εκείνη την ημέρα και πλέον κυκλοφορεί ως βιβλίο, ή καλύτερα ως ένα μανιφέστο της σύγχρονης εποχής. 

Το γεγονός της Annie Ernaux

βιβλία καλοκαίρι_5
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σε αυτό το βιβλίο η Annie Ernaux κατέγραψε τη δική της εμπειρία με μία απροσδόκητη εγκυμοσύνη την δεκαετία του ’60, όταν η άμβλωση ήταν ακόμη ένα ποινικό αδίκημα. Σήμερα, το βιβλίο αυτό έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2021. Πρόκειται για μία ιστορία βαθιά προσωπική και ιδιαίτερα επικαίρη, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αμερική του 2022. 

Τεχνικές Κολύμβησης της Ελίζας Παναγιωτάτου

βιβλία καλοκαίρι_6
Εκδόσεις Αντίποδες

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ιστορία ενηλικίωσης αλλά και την απόπειρα της συγγραφέα να επιστρέψει πίσω σε εκείνα τα χρόνια που τη διαμόρφωσαν και να αναζητήσει μέρη και ανθρώπους που κράτησε μαζί της ή άφησε στην πορεία. Σε μία πρώτη ανάγνωση το νερό είναι η ζωή και οι τεχνικές κολύμβησης είναι όσα κάνουμε καθημερινά προσπαθώντας να κρατηθούμε σε αυτή. Το βιβλίο της Παναγιωτάτου, όμως, μπορεί να διαβαστεί με ποικίλους τρόπους. 

Θηρίο της Lisa Taddeo

βιβλία καλοκαίρι_9
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Mε το πρώτο της βιβλίο, Τρεις Γυναίκες, η Lisa Taddeo έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Συνεχίζοντας έτσι με το πρώτο της μυθιστόρημα, το Θηρίο είναι μία σκληρή ιστορία δοσμένη μέσα από μία χιουμοριστική, αλλά δυνατή ματιά. Η ηρωίδα της ιστορίας, η Τζόαν, μαζεύει τα κομμάτια της και γίνεται ένα “θηρίο” που κανείς δεν θέλει να πετύχει στο διάβα του. 

Πατσίνκο της Min Jin Lee

βιβλία καλοκαίρι_7
Εκδόσεις Ίκαρος

Στο Πατσίνκο ακολουθούμε μία οικογένεια μεταναστών από την Κορέα μέσα σε 8 δεκαετίες και 4 διαφορετικές γενιές. Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Min Jin Lee μεταφέρθηκε φέτος και στην μικρή οθόνη από το Apple TV+ και αφηγείται μία ιστορία που όμοια της μάλλον δεν έχεις ξαναγνωρίσει.

Αμερικάνα του Ντον ΝτεΛίλο

βιβλία για καλοκαίρι
Εκδόσεις Gutenberg

 Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντον ΝτεΛίλο μοιάζει να είναι ένα αρκετά ώριμο έργο ενός ανθρώπου που ήταν βέβαιο ότι θα γράψει ιστορία στον κόσμο της λογοτεχνίας. Η ιστορία ακολουθεί τον Ντέιβιντ Μπελ, έναν ευκατάστατο νέο που δουλεύει στην παραγωγή διάφορων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο ίδιος σε κάποια στιγμή της ζωής του συνειδητοποιεί πως και η ζωή του έχει “στηθεί” με τέτοιο τρόπο που θυμίζει ένα προγραμματισμένο show. Έτσι, δεν αργεί να πάρει την απόφαση και να φέρει τα πάντα ανάποδα για να χαράξει τον δικό του δρόμο.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *