Τα βιβλία είναι τα τούβλα που οικοδομούμε την αντίληψή μας για τον κόσμο, έξω και μέσα μας. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι καταδικασμένο να μην ολοκληρώνεται ποτέ. Όσα περισσότερα όμως αναγνωσμένα βιβλία τοποθετούμε στα ράφια, τόσο αυτός ο κόσμος μοιάζει πιο στέρεος. Ιδιαίτερα σε αμφίβολους καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε, τα βιβλία είναι η σταθερά στην οποία προστρέχουμε. Εμείς διαλέξαμε για σας 5 βιβλία που θα επαναφέρουν έστω και μια δόση από την πολύτιμη κλονισμένη σιγουριά μας.
1. Η χαμένη αναγνώστρια – Fabio Stassi
Οι εκδόσεις Ίκαρος παραδίδουν ένα εξαίσιο δείγμα αυτοαναφορικής λογοτεχνίας. Ο Βίντσε αποφασίζει να βιοποριστεί από το μόνο πράγμα που έχει μείνει σταθερό στη ζωή του∙ τη λογοτεχνία. Υποδέχεται λοιπόν με την ιδιότητα του βιβλιοθεραπευτή, γυναίκες που ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής του. Επιστρατεύει κορυφαίους λογοτέχνες και λιγότερο γνωστούς τίτλους τους, ρητά για την ομορφιά της λογοτεχνίας και άλλα τεχνάσματα. Οι λίγο άδοξες και αντισυμβατικές του προσπάθειες δε μοιάζουν να πείθουν τις πελάτισσές του για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας. Πείθουν όμως κάπου στην πορεία εμάς. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εξαφάνιση της παθιασμένης αναγνώστριας του κάτω ορόφου, που αφήνει πίσω της μόνο μία λίστα με βιβλία.
2. Αυτό είναι ευτυχία – Niall Williams
Ο Ιρλανδός συγγραφέας μεταφέρει μέσα από το 9ο κατά σειρά μυθιστόρημά του λίγη από την μαγεία και την αλήθεια που χρειαζόμαστε. Η μακρινή δεκαετία του ’50 και το ακόμα πιο απομονωμένο χωριουδάκι της Ιρλανδίας είναι το σκηνικό που χρειαζόμασταν για να δραπετεύσουμε της πραγματικότητας. Ο ηλεκτρισμός όμως που τόσο ανυπόμονα περιμένουν, θα φωτίσει αναπάντεχες πλευρές της ζωής. Δεν ξέρουμε πώς ο συγγραφέας κατάφερε να χωρέσει σε 480 σελίδες τόσο λυρισμό και σοφία που να μη σταματάμε να υπογραμμίζουμε. Ξέρουμε όμως ότι είναι ένα βιβλίο που θα αναπτερώσει την ελπίδα και αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.
3. Ανθρωπότητα, μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία – Rutger Bregman
Ο Bregman μελετώντας την ανθρώπινη φύση με τη διπλή ιδιότητα του ιστορικού και του συγγραφέα, βρέθηκε αντιμέτωπος με κάποιες απαισιόδοξες θεωρήσεις. Το βιβλίο του έρχεται ως μια εναλλακτική απάντηση και προσφέρει μια αναζωογονητική οπτική. Μεταχειρίζεται αληθινά -συνήθως καταστροφικά- γεγονότα για να φωτίσει αθέατες στο ευρύ κοινό πλευρές τους. Θέτει στο επίκεντρο όλες εκείνες τις φορές που η ανθρωπότητα επέδειξε αλτρουισμό και αυταπάρνηση. Καλεί συγχρόνως τους αναγνώστες του να πιστέψουν στην εγγενή καλοσύνη των ανθρώπων. Το βιβλίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «η γερή, αβύθιστη σωσίβια λέμβος που χρειάζεται ο κόσμος» από τον Daniel H. Pink.
4. Χαμένοι στη Νάπολη – Heddi Goodrich
Μία ωδή στον πρώτο έρωτα, τη νεότητα και τη Νάπολη είναι αυτό που μας χαρίζει στο πρώτο της μυθιστόρημα η Goodrich. Οι γειτονιές της Νάπολης δε συντροφεύουν απλώς τους δύο πρωταγωνιστές, αλλά διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πόλη όπως τη ζούνε οι φοιτητές της θα είναι πάντα μια διαφορετική πόλη σε σχέση με αυτήν που βιώνουν οι υπόλοιποι. Οι μυρωδιές, τα χρώματα, η γεύση της ζεστής μακαρονάδας, οι ξένοιαστοι περίπατοι είναι ίσως οι εικόνες που χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία μπερδεύονται με τα μυθοπλαστικά προσδίδοντας ακόμα περισσότερο μυστήριο και γοητεία στην ιστορία.
5. Το τετράδιο των συνταγών – Jacky Durand
Ο Durand στο πρώτο του μυθιστόρημα εκμεταλλεύεται τις γνώσεις του περί γαστρονομίας για να αποτυπώσει τα συστατικά των οικογενειακών δεσμών. Η σχέση ενός πατέρα με το γιο του, η κοινή τους αγάπη για τη μαγειρική και τα οικογενειακά μυστικά είναι τα «υλικά» που αναμειγνύει. Οι γαλλικές γεύσεις είναι το απαραίτητο συνοδευτικό της νοσταλγικής αυτής ιστορίας. Ίσως ένα γαλλικό μπιστρό να είναι το μέρος που θα θέλαμε να βυθιστούμε για το 2022.
Τα βιβλία είναι η δραμαμίνη μας στις φουρτούνες της καθημερινότητας. Να τα εκτιμάμε και να τους έχουμε εμπιστοσύνη.
12