CinemaTFCinema

7 βιογραφικές ταινίες για τις ζωές μεγάλων συγγραφέων

Είτε ασχολείσαι με τη συγγραφή είτε όχι, δε μπορεί να μη σε γοητεύει η μαγεία που περιβάλλει αυτά τα πρόσωπα. Κάποιοι αναγνωρίστηκαν μέσα από τα έργα τους μόνο μετά το θάνατο τους, ενώ άλλοι προσπάθησαν σκληρά και στερήθηκαν πολλά για να εκδόσουν το πρώτο τους βιβλίο. Όπως και να’χει, η έβδομη τέχνη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τιμά αυτούς τους συγγραφείς αφιερώνοντας τους βιογραφικές ταινίες και συστήνοντας τις ζωές τους στο ευρύ κοινό. Κάποιοι θα μάθουν κάτι παράπανω και κάποιοι άλλοι ίσως εμπνευστούν για να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Capote (2005)

Όπως δείχνει και ο τίτλος της ταινίας, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του συγγραφέα Truman Capote και συγκεκριμένα την περίοδο κατά την οποία έγραψε το In Cold Blood. Ο Philip Seymor Hoffman βραβεύτηκε και έλαβε τα καλύτερα σχόλια για την προσπάθεια του να ενσαρκώσει τον θρυλικό συγγραφέα.

Bright Star (2009)

Μια διεθνής συμπαραγωγή αφιερωμένη στα 3 τελευταία χρόνια ζωής του John Keats και τη σχέση του με τη Fanny Brawne. Ο τίτλος αποτελεί μνεία σε ένα από τα σονέτα που έγραψε ο ποιητής εμπνευσμένος από την αγάπη που έτρεφε για την Brawne. Ας μη ξεχνάμε ότι ο John Keats, μολονότι βρήκε τραγικό θάνατο μόλις στα 25 του χρόνια, είχε ήδη καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα ρομαντικός ποιητής.

Howl (2010)

Mία πειραματική ταινία που δεν ακολουθεί χρονολογική τροχιά, ωστόσο είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς τον στόχο της. Καταγράφει και αναπαριστά τη ζωή του Allen Ginsberg στις σημαντικότερες δεκαετίες της ζωής του. Εννοείται πως κεντρικό σημείο του αφηγήματος είναι η σύνθεση του ποιήματος Howl, για το οποίο ο Ginsberg έμεινε στην ιστορία. Όταν μάλιστα τον υποδύεται ο James Franco δε μπορείς να περιμένεις κάτι λιγότερο.

The Invisible Woman (2013)

Η συγκεκριμένη ταινία δεν ασχολείται τόσο με το συγγραφικό έργο του Charles Dickens, όσο με την παράνομη σχέση του με την Nelly Ternan. Η Ternan ήταν μια γυναίκα αρκετά νεότερη του που όμως έμεινε στο πλάι του 13 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατο του. Μέχρι να γνωριστούν, ο Dickens είχε ήδη φροντίσει να αφήσει την παρακαταθήκη του στον κόσμο με τα σπουδαία έργα του.

Kill Your Darlings (2013)

Αν μία γενιά έχει καταφέρει να απασχολήσει κάθε μορφή τέχνης, αυτή είναι η Beat Generation. Μετά την ταινία με τον James Franco, ο John Krokidas σκηνοθέτησε το Kill Your Darlings, στο οποίο δεν εστιάζει μόνο στον Allen Ginsberg αλλά και στους William S. Burroughs, Jack Kerouac και Lucien Carr. Oι άνθρωποι αυτοί καταπιάστηκαν με τη συγγραφή από μικρή ηλικία και τα έργα τους διαβάζονται ακόμα και σήμερα από όλους. Οι περίπλοκες ζωές τους και οι ανησυχίες τους ήταν η βασική πηγή της έμπνευσης τους.

Collette (2018)

Εδώ η Keira Knightley υποδύεται την Colette, μια συγγραφέα που έμεινε για αρκετά χρόνια στην αφάνεια. Η ταινία εξετάζει όλα τα χρόνια που τα έργα της δημοσιεύονταν με το όνομα του συζύγου της. Αργότερα, όμως, εκείνη “κέρδισε” το στοίχημα και κατάφερε να μείνει στην ιστορία απλά με το μικρό της όνομα. Το 1948, μάλιστα, κέρδισε και το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Can You Ever Forgive Me? (2018)

H ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Lee Israel, όπου η ίδια εξομολoγείται τα όσα έκανε. Όταν εκείνη βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο μετά την αποτυχημένη βιογραφία που έγραψε για την Estée Lauder, η συγγραφέας βρήκε μια παράδοξη λύση. Ξεκίνησε να πλαστογραφεί γράμματα διάσημων προσώπων που είχαν πεθάνει και να τα πουλά σε συλλέκτες και όπου αλλού μπορούσε. Δεν άργησε βέβαια να αποκαλυφθεί και φρόντισε να εξομολογηθεί τα πάντα στην αυτοβιογραφία της με τον ομώνυμο τίτλο.

2
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *