Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης
Ο πιο διάσημος εχθρός του Spider-Man αποκτά τη δική του ταινία και μας εισάγει σε ένα καινούριο σύμπαν, στο οποίο η Sony σκοπεύει να επενδύσει χρόνο και χρήμα τα επόμενα χρόνια.
Όταν μια ταινία βασίζεται σε ιστορίες που είτε μέσω βιβλίων και κόμικς, είτε μέσω ταινιών και σειρών, έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, οφείλει να υπακούει σε κάποιους άτυπους κανόνες, κανόνες που οι φαν των ιστοριών αυτών έχουν θέσει με την πάροδο του χρόνου. Όταν, λοιπόν, έγινε γνωστό πως ο Τομ Χάρντι επιλέχθηκε για να υποδυθεί τον Έντι Μπροκ-Βένομ στη μεγάλη οθόνη, οι φαν ανακουφίστηκαν, διότι ο αγαπημένος τους αντιήρωας βρισκόταν σε καλά χέρια. Δυστυχώς όμως, τα νέα πως ο Βένομ του Χάρντι δεν θα σχετίζεται με το MCU και τον Spider-Man αλλά θα αποτελεί ξεχωριστή ιστορία και την αρχή ενός καινούριου σύμπαντος από την Sony, τους δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα.
Η ιδέα της Sony αρχικά ήταν η εξής: να δημιουργήσει μια ταινία τόσο σκοτεινή που θα αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του Βένομ και θα απευθύνεται σε κοινό άνω των 18 ετών. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως ο Βένομ αποτελεί έναν από τους πιο βίαιους και αιματηρούς χαρακτήρες των κόμικ της Marvel και μια ενδεχόμενη, πιστή απεικόνιση του στην μεγάλη οθόνη θα ήταν το λιγότερο, ακατάλληλη για ενηλίκους. Τα σχέδια όμως άλλαξαν, καθώς η Sony θέλοντας να προσελκύσει περισσότερο κοινό έκανε την ταινία κατάλληλη και για μικρότερες ηλικίες. Αυτό ήταν και το κυριότερο λάθος της παραγωγής. Ένα λάθος που έδεσε τα χέρια του σκηνοθέτη Ρούμπεν Φλάισερ (Zombieland) και οδήγησε σε ένα όχι και τόσο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πλοκή
Ο Έντι Μπροκ, είναι ένας μάχιμος ρεπόρτερ, ο οποίος θα χάσει τη δουλειά του έπειτα από μια συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής εταιρίας “Life Foundation”, υπεύθυνη για περίεργα πειράματα σε ανθρώπους. Μήνες αργότερα, θα τρυπώσει στα εργαστήρια της εταιρίας, για να ολοκληρώσει το ρεπορτάζ που θα του δώσει πίσω τη δουλειά του. Εκεί θα προσβληθεί από έναν εξωγήινο συμβιωτικό οργανισμό και το σώμα του θα αποτελέσει τον τέλειο ξενιστή για το παράσιτο αυτό που λέγεται Βένομ. Όταν η εταιρία θα κυνηγήσει τον Έντι, για να πάρει πίσω αυτό που της ανήκει, ο Έντι θα καταλάβει ότι δεν έχει προσβληθεί απλά από ένα παράσιτο, καθώς ο Βένομ θα του χαρίσει υπερφυσικές δυνάμεις.
Πρώτα Σχόλια
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και εκτιμώντας κάθε παράγοντα πίσω από το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο budget της ταινίας. Τα 100 εκ. δολάρια δεν αποτελούν και τόσο μεγάλο κεφάλαιο για να δημιουργηθεί μια superhero ταινία. Αυτό όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για το “Venom“. Αν το στούντιο ακολουθούσε το αρχικό πλάνο και έκανε το “Venom” μια ταινία τρόμου, τα 100 εκ. θα ήταν υπέρ αρκετά για κάτι τέτοιο. Αν ο Ρούμπεν Φλάισερ είχε το πράσινο φως να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε και στο “Zombieland” τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Το σπλάτερ και το χιούμορ θα έκαναν όλη τη δουλειά, καθώς οι σκηνές δράσης και τα CGI δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν με τα μέσα και τους ανθρώπους που διαθέτει η Sony.
Από τα δύο βασικά στοιχεία που αναφέρθηκαν που χρειαζόταν όμως η ταινία έχουμε μόνο το ένα, το χιούμορ. Το οποίο σε μερικές στιγμές προδίδει και το κοινό στο οποίο τελικά απευθύνεται η ταινία καθώς είναι πρόχειρο και επιτηδευμένο. Κάποιες από τις σκηνές δράσης στο “Venom” είναι διασκεδαστικές, αν και μετρημένες. Τα CGI δεν αποτελούν και ότι καλύτερο έχουμε δει αλλά είναι αξιοπρεπή. Ωστόσο, η ταινία ενός χαρακτήρα που καταναλώνει κεφάλια και ανθρώπινα όργανα δεν έχει ίχνος αίματος. Τι λέτε λοιπόν να συμβεί όταν οι φαν δεν βλέπουν ούτε αυτό που αρχικά τους υποσχέθηκε η Sony, το σπλάτερ; Θα εστιάσουν στα μειονεκτήματα της ταινίας και μόνο. Θα επιστρέψουν στο γεγονός πως από την ταινία λείπει ο Spider-Man και θα διαμαρτυρηθούν για τη μικρή της διάρκεια εξαιτίας των πολλών κομμένων σκηνών. Ναι, θα περάσουν ένα ευχάριστο δίωρο στο σινεμά αλλά δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.
Ερμηνείες
Το highlight της ταινίας, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο Τομ Χάρντι ως Έντι Μπρόκ. Ο Χάρντι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τον ρόλο καθώς μπορεί με χαρακτηριστική ευκολία να μεταφέρει στο κοινό τον σκοτεινό χαρακτήρα του Βένομ. Οι σκηνές γνωριμίας και συνύπαρξης ανάμεσα στο παράσιτο και στον ξενιστή είναι ίσως αυτές που συγκρατούν την ταινία από την αποτυχία και η ερμηνεία του Τομ Χάρντι είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που εκμεταλλεύτηκε σωστά η Sony στην ταινία. Όσον αφορά τους άλλους χαρακτήρες, ο Ριζ Άχμεντ έχει ένα ενδιαφέρον ως απάνθρωπος επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται μόνο για τα “κατοικίδια” του, αλλά η Μισέλ Γουίλιαμς ως Άννι Γιούινγκ χάνεται μέσα στους ανούσιους και πρόχειρους διαλόγους ανάμεσα στον χαρακτήρα της και σε αυτόν του Τομ Χάρντι.
Συνεπώς
Πέρα από τα λάθη της ταινίας, η Sony έκανε ένα ακόμη μεγαλύτερο. Έπεσε στην παγίδα του hype που η ίδια δημιούργησε στους φαν του Βένομ και στους υπόλοιπους που περίμεναν με ανυπομονησία την ταινία. Όλο το μάρκετινγκ μέσω των tv spot και των τρέιλερ πήγε στράφι καθώς το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες κανενός. Για το μέλλον, και κυρίως για τις υπόλοιπες ταινίες αυτού του σύμπαντος, θα πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα για το πως ευχαριστείς το κοινό από τα γειτονικά της στούντιο. Τουλάχιστον η post credit σκηνή θα σας κινήσει το ενδιαφέρον για την επόμενη ταινία, κυρίως λόγω του ηθοποιού που θα υποδυθεί τον επόμενο ξενιστή.
Με την υποστήριξη του Cineplexx