fbpx
Blog

Πώς θα ακολουθήσεις μία vegan διατροφή χωρίς να ξεφύγεις από το budget σου

Κάνοντας scrolling στα social media από τις αρχές του μήνα θα παρατήρησες ότι ο μήνας Ιανουάριος είναι γνωστός και ως Veganuary. Πρόκειται για μία προσπάθεια της Veganuary, μίας βρετανικής non-profit εταιρίας, που έχει ως σκοπό να διαδώσει και να ενημερώσει για τον βιγκανισμό θεσπίζοντας τον Ιανουάριο ως μήνα της συγκεκριμένης διατροφικής συνήθειας. Με αυτόν τον τρόπο προσκαλεί τον κόσμο να διακόψει την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης για 31 ημέρες και γιατί όχι, να το ακολουθήσει σαν τρόπο ζωής για όλο τον χρόνο.

Ο ακριβής ορισμός του βιγκανισμού, σύμφωνα με το The Vegan Society:

Είναι μία φιλοσοφία κι ένας τρόπος ζωής ο οποίος επιδιώκει να αποκλείσει- όσο είναι δυνατό και εφικτό- κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας προς τα ζώα για τροφή, ένδυση ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό…»

Προσθέτοντας σε αυτό, πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που, εκτός από την ηθική του πλευρά, μειώνει το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και ταυτόχρονα κάνει την διατροφή σου πιο υγιεινή. Εάν σκέφτεσαι και εσύ να ακολουθήσεις το Veganuary και να δοκιμάσεις μια vegan καθημερινότητα, σου προτείνουμε μερικούς τρόπους για να παραμείνεις εντός budget.

Παραδοσιακή ελληνική vegan κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα διαθέτει στην φαρέτρα της μια πληθώρα παραδοσιακών συνταγών που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, οι οποίες μας συντροφεύουν από την παιδική μας ηλικία. Τα περίφημα «ορφανά» γεμιστά που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, με τις μυρωδάτες ντομάτες και τις τραγανές πιπεριές, αποτελούν ένα εξαιρετικό vegan πιάτο. Αλλά και τα θρεπτικά όσπρια, που κάθε σπίτι διαθέτει το δικό του μυστικό επιτυχίας τους, μαγειρεμένα σε σούπα, λαδερά ή κοκκινιστά. Στην λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν και τα ελληνικά «ριζότο», όπως το σπανακόρυζο και το λαχανόρυζο , τα οποία είναι εξαιρετικά εύκολα και απλά φαγητά. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νοστιμότατες πίτες που υπάρχουν στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως ο πλαστός στην Θεσσαλία, η λαδένια στην Κίμωλο και η σπανακόπιτα με τις διάφορες παραλλαγές της. Επομένως, vegan συνταγές εντοπίζονται ακόμα και στην απλή ελληνική κουζίνα, χωρίς να απαιτείται η αγορά εξεζητημένων υλικών.

Πηγές θρεπτικών συστατικών

Βγάζοντας τα προϊόντα ζωικής προέλευσης από την καθημερινής μας διατροφή ξεκινάμε την αναζήτηση για νέες πηγές θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας, μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε τροφές ώστε ο οργανισμός μας να λειτουργεί σωστά και ομαλά. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, τα φασόλια διαθέτουν σίδηρο και πρωτεΐνη, ενώ το tofu και το ταχίνι είναι πηγές ασβεστίου. Η βιταμίνη Β-12 , που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, εντοπίζεται στα δημητριακά και στην μαγιά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να κάνει την δική σου έρευνα για να φτιάξεις σωστά την vegan διατροφή του ανάλογα με τις ανάγκες σου ή να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Οι αντικαταστάτες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκεί έξω για να μπορέσεις να αντικαταστήσεις τα ζωικά προϊόντα στις διάφορες συνταγές. Το αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με ένα μείγμα κοπανισμένου λιναρόσπορου και νερού, ενώ η περίπτωση του βουτύρου είναι πιο εύκολη καθώς τη θέση του μπορεί να πάρει το αγνό ελληνικό ελαιόλαδο ή η μαργαρίνη.

Τα υποκατάστατα του ζωικού γάλατος και των παραγώγων του (όπως τυρί και γιαούρτι) ποικίλουν στην αγορά, τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμή. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να κάνεις την δική σου έρευνα αγοράς και να καταλήξεις σε ένα σταθερό προϊόν που θα ικανοποιεί την γεύση σου, αλλά και το πορτοφόλι σου. Πάντα, βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα της παρασκευής φυτικού γάλατος στο σπίτι. Είτε από αμύγδαλα, είτε από βρώμη υπάρχουν άπειρες συνταγές για να το φτιάξεις με εξοπλισμό που ήδη διαθέτεις. Μία εύκολη λύση για το τριμμένο τυρί είναι η διατροφική μαγιά, η οποία προσδίδει μια άκρως τυρένια γεύση στο φαγητό, αντίστοιχη με εκείνη του ζωικού.

Από τα πιο οικονομικά υποκατάστατα του κρέατος είναι το tofu, το οποίο παράγεται από σόγια, αμφιλεγόμενο βέβαια καθώς απαιτεί την σωστή συνταγή για να αποκτήσει νόστιμη γεύση. Το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με σιρόπι σφένδαμου που ταιριάζει τέλεια με τηγανίτες, με σιρόπι αγαύης, αλλά και με το παραδοσιακό πετιμέζι.

Mία βόλτα στη λαϊκή

Μεγάλο μέρος μίας vegan διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και ποιο καλύτερο και οικονομικότερο μέρος για να τα προμηθευτείς από τις local λαϊκές αγορές. Με ένα μικρό budget μπορείς να γεμίσεις το ψυγείο σου με φρέσκα προϊόντα που θα αποτελέσουν την βάση για τις μαγειρικές δημιουργίες μίας ολόκληρης εβδομάδας. Σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις είναι η εποχικότητα, καθώς το κάθε φρούτο και λαχανικό έχει την δική του περίοδο που ευδοκιμεί. Εδώ θα βρεις έναν πίνακα της Greenpeace Greece με την κατάλληλη εποχή για το κάθε προϊόν. Εάν δεν γνωρίζεις τις λαϊκές της γειτονίας σου, μπορείς να τις εντοπίσεις εύκολα και γρήγορα με μία απλή αναζήτηση. Εδώ θα βρεις μία λίστα με τις λαικές αγορές της Θεσσαλονίκης. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σου για να κάνεις τις αγορές σου οικολογικά και plastic free.

Extra Tip: Ο πάγκος με τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, άλλα και τα μπουκετάκια με τα πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια. Γιατί τα φυτά δεν είναι ποτέ αρκετά!

Με τη σέσουλα

Σύμμαχος σου στην οικονομική vegan διατροφή είναι τα καταστήματα που πουλούν χύμα προϊόντα. Μερικά από τα τρόφιμα που μπορείς να προμηθευτείς από εκεί είναι: ξηροί καρποί, δημητριακά , βρώμη, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια και τσάι. Τα μπαχαρικά τους τείνουν να είναι πιο ευωδιαστά και πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα συσκευασμένα, σημαντικό καθώς αποτελούν τον νούμερο ένα βοηθό στην vegan μαγειρική, προσφέροντας στα πιάτα την γεύση που τους χρειάζεται. Εάν το κατάστημα διαθέτει μηχανές παραγωγής βουτύρου καρπών μην διστάσεις να πάρεις ένα βαζάκι. Το ζεστό και φρέσκο φυστικοβούτυρο είναι απίστευτα λαχταριστό και έχει αρκετά χαμηλότερη τιμή από εκείνη του αμυγδαλοβούτυρου και του φουντοκοβούτυρου.

Εξερεύνηση

Πολλά προϊόντα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της vegan και της vegetarian διατροφής είναι πλέον διαθέσιμα ακόμη και σε συμβατικά supermarket κάνοντας την αναζήτηση τους πολύ πιο εύκολη. Σημαντικό, όμως, είναι να κάνεις την δική σου έρευνα στα τοπικά καταστήματα και να δοκιμάσεις, για να βρεις τα προϊόντα που ταιριάζουν στο ουρανίσκο σου.

Έμπνευση

Εάν έχεις στερέψει από ιδέες για συνταγές, στο Instagram και στο YouΤube θα βρεις άπειρο υλικό για να πάρεις την έμπνευση που σου χρειάζεται. Από υγιεινά ζουμερά vegan cakes για το πρωινό σου μέχρι steaks λαχανικών για το μεσημεριανό σου εκεί έξω υπάρχουν οδηγίες για να μαγειρέψεις οποιοδήποτε υλικό βάλεις στο μάτι. 

Μερικές προτάσεις Ελλήνων vegans που μοιράζονται μαζί μας τις δημιουργίες τους είναι η αγαπημένη Madame Ginger, αλλά και η Lady Papaya, η οποία δίνει συμβουλές για έναν γενικότερο vegan τρόπο ζωής. Με τις συνταγές των The Veggie Sisters και του Beets me μπορείς να μαγειρέψεις ό,τι τραβάει η όρεξη σου με τα πιο απλά υλικά, ενώ ο Vegan Reality μάς δείχνει ότι το νόστιμο street food δεν είναι ανάγκη να περιέχει ζωικά προϊόντα. Η Veganhomegr, η When Helen Cooks και η aveganfoodie είναι μερικά από τα accounts που μπορείς να ακολουθήσεις στο Instagram για να γεμίσεις το feed σου με έμπνευση και προτάσεις.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *