fbpx
Blog

Ένας surfer από τη Θεσσαλονίκη και τα αγαπημένα του κύματα στον κόσμο

Το να είσαι κυνηγός κυμάτων σε μία χώρα με όχι και τόσο μεγάλα κύματα είναι μια πρόκληση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να σε κρατήσει πίσω. Σίγουρα, δεν έκανε τον Βαγγέλη Μπάρα να διστάσει προτού δοκιμάσει το σερφ. Όπως αναφέρει και ο ίδιος παρακάτω, η πρώτη του επαφή με τα κύματα και το σερφ έγινε στα φοιτητικά του χρόνια σε μία σύντομη εκδρομή στην Πάργα. Μετά την Πάργα ακολούθησαν η Ισπανία, η Ινδονησία και πολλά άλλα “surfing-friendly” μέρη. Εμείς δε μπορούσαμε παρά να τον ρωτήσουμε ποια είναι τα αγαπημένα του κύματα ανά τον κόσμο. Μάθαμε, όμως, και πολλά περισσότερα για εκείνον και την ενασχόλησή του με το σερφ.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το σερφ στην Ελλάδα;

Από πάντα ασχολούμουν με τον αθλητισμό στο βουνό, κάνοντας σκι και άλλα αθλήματα του βουνού και της θάλασσας. Άρχισα, όμως, όπως πολλοί άλλοι με το skate. Όταν το 2012 ξεκίνησα τις σπουδές μου στα Ιωάννινα, πήρα μια μέρα το longboard για να εξερευνήσω την πόλη, έχοντας χάσει το κινητό μου. Πολύ σύντομα βρήκα την κατάλληλη παρέα για να συνεχίσω αυτή τη βόλτα. Την επόμενη μέρα είχαμε ραντεβού στο ίδιο σημείο, αλλά όταν έφτασα εκεί δεν ήταν κανείς. Μέσα σε λίγα λεπτά έρχεται ο Λουκάς λέγοντάς μου ‘’Βάγγο, σήμερα βγάζει κύμα στην Πάργα και δεν θα κάνουμε πατίνι, έρχεσαι;’’  Δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτώ. Η πρώτη μου συνάντηση με τα κύματα ήταν σαν έρωτας με την πρώτη ματιά. Δεν άφησα ούτε μία μέρα να πάει χαμένη. Κάπως έτσι μπήκα σε αυτό το ταξίδι.

Ένας surfer από τη Θεσσαλονίκη και τα αγαπημένα του κύματα στον κόσμο

Πότε κατάλαβες ότι η σχέση σου με το σερφ θα είναι μία που θα κρατήσει για πολύ καιρό;

Ήταν θέμα χρόνου να πάρω την απόφαση για ένα ταξίδι σε πιο απαιτητικά κύματα. Έτσι, ετοίμασα βαλίτσες για την Cantabria στα βόρεια της Ισπανίας. Η δύναμη του ωκεανού μού έμαθε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος αυτός των κυμάτων δεν τελειώνει ποτέ. Τότε πήρα και την τελική απόφαση, ώστε να αρχίσω την εξερεύνησή του.

Θεωρείς ότι η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει το σερφ επαρκώς;

Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα νησιά της υπάρχουν μέρη που θα συναντήσουμε ενδιαφέροντα κύματα, κυρίως όμως την χειμερινή περίοδο. Το μεγάλο μειονέκτημα, είναι η συχνότητά τους. Βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, όπου η ενέργεια της θάλασσας είναι πολύ μικρότερη από αυτή ενός ωκεανού, με αποτέλεσμα να έχουμε μέρες με κύμα 1-2 φορές το μήνα και σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, εάν είμαστε τυχεροί. Η ελληνική κοινότητα του σερφ προσπαθεί και ακολουθεί όσο μπορεί αυτήν την πορεία, χωρίς, όμως, κατα τη γνώμη μου, να υπάρχει συνέπεια. Για να στηριχθεί κάτι επαρκώς, χρειάζονται προδιαγραφές και συνθήκες για σχεδόν καθημερινή ενασχόληση, όπως γίνεται σε κάθε άλλο άθλημα. Καταλήγουμε στο ότι για να μπορέσεις να εξελιχθείς ως σέρφερ, είναι σχεδόν αναγκαίο να επισκεφθεί κάποιο άλλο μέρος του εξωτερικού.

Ένας surfer από τη Θεσσαλονίκη και τα αγαπημένα του κύματα στον κόσμο

Τι σημαίνει για σένα το σερφ σε μία πρόταση;

Είναι τρόπος ζωής, συνδυάζοντας τη δύναμη της φύσης με τα συναισθήματα μας!

Μίλησε μας για μερικά από τα αγαπημένα σου κύματα που είχες την ευκαιρία να δεις από κοντά.

Θα ξεκινήσω νομίζω με το αγαπημένο μου La Santa, στο Λανθαρότε των Καναρίων νήσων. Εκεί είναι και η βάση μου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είναι από τα πιο απαιτητικά κύματα που έχω βρεθεί, καθώς ο ύφαλος είναι αρκετά ‘’στεγνός’’ και το μέγεθος συχνά μεγάλο. Η χρήση κράνους εκεί είναι σχεδόν απαραίτητη.

Ύστερα, το Uluwatu στην Ινδονησία, είναι ένα κύμα που παίρνει διάφορες μορφές. Υπάρχουν 5 διαφορετικά σημεία όπου κάποιος μπορεί να το δαμάσει. Από σημεία εύκολα για παιχνίδι, μέχρι γρήγορα και μεγάλα barrel – εκείνο το κύμα που είναι κλειστό από πάνω. Όλα αυτά ενώνονται ακριβώς στο ίδιο κύμα και αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Οπότε με ένα κύμα στη ουσία, είναι σαν να έχεις δοκιμάσει 5 διαφορετικά. Γενικά, όμως, σε όλη την Ινδονησία ένας σερφερ θα βρει τον παράδεισό του.

Ένα ακόμα πολύ αγαπημένο κύμα είναι το Supertubos στην Peniche της Πορτογαλίας. Είναι από τα πιο γρήγορα και δυνατά κύματα tubes (μικρά barrel) στον κόσμο, εξού και το όνομά του. Όσο μικρό κι αν είναι, δεν παύει ποτέ να είναι απαιτητικό. Η κάθε πτώση είναι σε στεγνή άμμο, καθώς το κύμα σχηματίζεται ακριβώς στην ακτογραμμή.

Τι σου έμαθε το σερφ για τη ζωή;

Την υπομονή και την ψυχραιμία μέσα στο χάος και την ανασφάλεια.

Σε πολλά πράγματα στη ζωή έχω καταφέρει να διώξω το άγχος χάρη στο σερφ. Έμαθα να σέβομαι την φύση και αντιλήφθηκα την καταστροφή που της προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι.

Το σερφ σε έφερε πιο κοντά σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής; Πώς γεννήθηκε το Baja Marea eco;

Με έκανε περισσότερο ευαίσθητο στον πώς να αντιμετωπίσω το θέμα της οικολογίας. ‘Ετσι αποφάσισα να δημιουργήσω το Baja Marea Eco. Σχεδιάζουμε στρώματα για γιόγκα, πιλάτες, αλλά και γενικά γυμναστικής. Όπως ανέφερα και προηγουμένως το σερφ μου έμαθε να σέβομαι τη φύση, επομένως χρησιμοποιούμε 100% υψηλής ποιότητας οικολογικά υλικά. Εκτός από εταιρεία οικολογικών στρωμάτων, είμαστε ενεργοί σε δενδροφυτεύσεις,  αλλά και καθαρισμούς παραλιών. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να μειωθεί η προσβολή του περιβάλλοντος μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς και να δείξουμε το παράδειγμα σε όποιον θέλει να ‘’εκμεταλλευτεί’’ τη φύση με τον τρόπο του.

Πες μας έναν μύθο που κρύβεται πίσω από το σερφ.

Θα ακούσεις πολλούς να λένε: “Μην κάνεις σερφ, θα σε φάνε οι καρχαρίες“, (Γέλια). Δεν ισχύει παντού κάτι τέτοιο, μιας και οι καρχαρίες δεν ζουν σε όλες τις θάλασσες. 

Όταν θα ξαναταξιδέψεις εκτός Ελλάδας, ποιο θα είναι το πρώτο μέρος που θα επισκεφθείς;

Μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα με τον κορονοϊό, θα πάω για λίγο καιρό στην Βόρεια Ισπανία και έπειτα θα επιστρέψω στη βάση μου στο Λανθαρότε για να συναντήσω το αγαπημένο μου κύμα!

7
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *