Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού το 2022. Για πολλές από αυτές, η μαστεκτομή αποτελεί μία από τις διαθέσιμες και αποτελεσματικές θεραπευτικές οδούς. Ωστόσο, είναι αρκετές και αυτές που μετέπειτα δε δύνανται ή επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε ανάπλαση του μαστού. Η αρχιτεκτόνισσα Katy Marks ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Στη ζωή μετά τη μαστεκτομή, η Katy Marks διαπίστωσε πως τα σουτιέν μαστεκτομής δεν είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν άνεση ή/και να είναι αισθητικά όμορφα
View this post on Instagram
Επιπλέον, είναι πολλά τα σουτιέν στην αγορά που προσπαθούν να «συγκαλύψουν» με κάποιον τρόπο τη μαστεκτομή μίας γυναίκα, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί αυτή η συμμετρία στα σώματά τους. Ωστόσο, τα σουτιέν αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του υφάσματος, αλλά όχι στο σχεδιασμό και την εφαρμογή, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση του σώματος και του δέρματος μετά από την εγχείρηση.
Έτσι, η Katy άρχισε να πειραματίζεται με τα σχέδια, να κόβει και να ράβει, ώστε να δημιουργήσει ένα σουτιέν με ένα cup που θα είναι ταυτόχρονα λειτουργικό, άνετο και όμορφο. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του brand Uno. Στη διάρκεια του σχεδιασμού συμμετείχαν και πολλές γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή, έτσι ώστε το Uno να δοκιμαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά σώματα και να γίνονται πάντοτε οι απαραίτητες διορθώσεις. Το σχέδιο γι’αυτό το ασύμμετρο σουτιέν της Uno, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο μαγιό, το οποίο κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό.
Στόχος του Uno είναι να προχωρήσει με νέα σχέδια και χρώματα, ώστε καμία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή να μην αισθάνεται ότι της αφαιρείται και ένα μέρος της θηλυκότητάς της.
0