fbpx
CultureTV SeriesTv-serious

Όσα έκαναν τη δεύτερη σεζόν του “The Umbrella Academy” καλύτερη από την πρώτη

Όντας έφηβο μικρό κορίτσι που διάβασε ένα τίμιο μερίδιο από κόμικ στη ζωή του, είχε περάσει από τα χέρια μου το The Umbrella Academy, του Gerard Way. Με την πρώτη ακόμα ανάγνωση έγινε απο τις αγαπημένες μου ιστορίες και σαχλό μου όνειρο να το μεταφέρω στην μεγάλη οθόνη. Ευτυχώς, το Netflix ανέλαβε αντ’εμού και παρέδωσε πρόσφατα τη δεύτερη σεζόν της ομώνυμης σειράς. Ομολογουμένως την έφτασε σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών. Προσοχή, ακολουθούν μερικά σπόιλερ.

Το να προσποιηθεί κανείς οτι η σειρά ακολουθεί το μονοπάτι που έθεσαν ο Way με τον Ba είναι εθελοτυφλία

Η σειρά ξεκίνησε με μεγάλες τροποποιήσεις εξαρχής, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν προς το καλύτερο. Η τοξικότητα της οικογένειας Hargreeves ήταν σε σημεία αβάσταχτη και οι ακραία σαδιστικές τους τάσεις δε βοηθούσαν στη ταύτιση με τους χαρακτήρες. Δεν έμειναν πολλές επιλογές στη συγγραφική ομάδα από το να “μαλακώσουν” αυτή την αγριότητα. Αυτή η απόκλιση συνεχίστηκε και εντάθηκε στο δεύτερο κύκλο, απορρίπτοντας σχεδόν την πλοκή των κόμικ για μια πιο βατή. Σκοπός της; Η ενδοσκόπηση. Σκόπιμο είναι επομένως να δεί κανείς το Umbrella Academy όχι σαν μεταφορά, αλλά ως ένα σημείο αφόρμησης για μία καινούρια ιστορία.

Αδιαμφισβήτητη επιτυχία για μένα θα θεωρηθεί η σεναριακή εξέλιξη του Umbrella Academy

Το Netflix έκανε τη μαγκιά να αφήσει τους δημιουργούς του κόμικ να επανεξετάσουν το κείμενο. Ο Gabriel Ba έθεσε τη πλοκή σε καινούρια, πολύ πιο ενδιαφέρουσα τροχιά. Ο Gerard Way με τη σειρά του έπλασε απ’την αρχή την πεντάδα, κάνοντας την πιο διασκεδαστική, πιο ευάλωτη, πιο ανθρώπινη μέσα στη παράνοια που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα, με τον δεύτερο κύκλο “έφυγαν” και διάφορα στοιχεία που βάρυναν τη πλοκή. Το κύριο premise αφορά το χρονικό ταξίδι που χρειάστηκε να κάνουν για να αποφύγουν την αποκάλυψη. Ο κάθε χαρακτήρας καλείται να διαχειριστεί το χρονικό του ναυάγιο με διαφορετικό τρόπο, και να βρεί ο ένας τον άλλο. Άλλος γίνεται μπράβος στη μαφία, άλλη εμπλέκεται ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, άλλος ξεκινάει αίρεση, άλλος επιχειρεί να σκοτώσει τον εαυτό του και άλλη ζει βουκολικά σαπφικά δράματα. Αφήνω τις αντιστοιχίες πάνω σας.

Umbrella Academy

Δόθηκε χώρος στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν και να αλληλεπιδράσουν

Η πρώτη σεζόν δεν απωλέσθηκε μέσα στο χάος του 1963 και τις 5 γωνιές που σκορπίστηκαν οι χαρακτήρες. Τα αδέρφια προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους και να να προχωρήσουν παρακάτω (όπως στη περίπτωση του Ben). Είδαμε ειλικρινείς σκηνές δεσίματος μεταξύ των αδελφών, που μέσα στη δυσλειτουργικότητα τους άνθιζε βαθύτερη κατανόηση και αμοιβαίο μίσος για τον πάτερ φαμίλια. Δεν παρατήρησα να παραμελείται κανένα παιδί σεναριακά το οποίο είναι το λιγότερο μαεστρικό. Ειδικά, δεδομένου του πόσοι κεντρικοί χαρακτήρες πρέπει να καλυφθούν.

Οπτικά, το Umbrella Academy έκανε γερό άλμα μπροστά με την Ellen Kuras (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) και τον Jeremy Webb (Legion, Downton Abbey) στο τιμόνι. Το στοιχείο μυστηρίου μειώθηκε αισθητά αφήνοντας χώρο σε αβίαστη δράση που μαρκάρει στενά τους χαρακτήρες. Οι χορογραφίες αναβαθμίστηκαν και τα οπτικά εφέ ήταν κατά κάποιο τρόπο οργανικά. Το μοντάζ συνέχισε να κάνει σωστή δουλειά σε σημεία που η σκηνοθεσία και η υποκριτική εγκατέλειψαν και η φωτογραφία το έδεσε υπέροχα.

Όσο και να μου άρεσε ο δεύτερος κύκλος, υπήρχαν ένα-δύο πράγματα που μου έκατσαν στο λαιμό

Από το πρώτο επεισόδιο κιόλας εισάχθηκε ένα τρίο ανταγωνιστών που προσπαθούν να εξοντώσουν τα αδέρφια. Αυτά είναι βγαλμένα από αποτυχημένο εργαστήριο ευγονικής στο υπόγειο ενός ΙΚΕΑ. Ειδικά συγκρινόμενοι με την Cha-Cha και τον Hazel της πρώτης σεζόν, είναι για άμεση απόσυρση. Άοσμοι, άγευστοι, ειλικρινή σπατάλη χρόνου σε μια αφήγηση που έχει να καλύψει πάρα πολλά μέτωπα. Αυτή η αστοχία αφορά λίγο πολύ όλους τους περιφεριακούς χαρακτήρες (όπως ο Κύριος “Επαφές Τετάρτου Τύπου”) που εισήγαγαν στην αφήγηση, παρέμειναν όλοι τους πολύ χλωμοί μπροστά στα ευλογημένα τέκνα Hargreeves.

Όλα αυτά όμως δεν με απέτρεψαν από το να διασκεδάσω απίστευτα βλέποντας το Umbrella Academy. Το γεγονός οτι έστρωσαν ευφυέστατα το μονοπάτι για τρίτο κύκλο με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη. Πραγματικά αυπομονώ να δω τι έχει ετοιμάσει το ντουέτο Way/Ba, όσο μακριά κι αν βρίσκονται από τα κόμικ.

Βαθμολογία: 8/10 ομπρέλες

8

Leave a Reply

Your email address will not be published.