fbpx
AbroadTravel

Η αποκάλυψη της Ραμπάτ

Το Μαρόκο είναι η χώρα  των αντιθέσεων και της ποικιλομορφίας. Η διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις πόλεις του βορρά των ψαράδων και σε αυτές του νότου των εργατών είναι εμφανής. Το άσπρο χρώμα των τυπικών παραθαλάσσιων πόλεων αντικαθίσταται από το βαθύ αμμώδες πορτοκαλί όσο προχωράμε προς το μακρινό δρόμο για τη Σαχάρα. Σε όλη την έκτασή του όμως, το Μαρόκο προσφέρει ένα σύνολο ξεχωριστών τοπίων που φέρουν κάτι από το μεγαλείο της μέσης ανατολής. Και φυσικά οι περισσότερες πόλεις αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες.

Πάμε μία βόλτα στην πρωτεύουσα του Μαρόκο

Η πρωτεύουσα Ραμπάτ ωστόσο, είναι η αδικημένη πόλη του Μαρόκου. Αυτό θεωρείται απλά το σημείο μετάβασης και διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Στην πραγματικότητα είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν μια στάση για να εξερευνήσουν έστω και για λίγο αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα πόλη, προτού πάρουν το τρένο ή το αεροπλάνο για το Μαρακές ή την Καζαμπλάνκα. Η Ραμπάτ όμως, είναι μια πόλη γεμάτη ζωή και ακόμα περισσότερο γεμάτη τυπική μαροκινή ζωή.

Με δεδομένο ότι δεν έχει πληγεί ακόμα από το φαινόμενο του υπερβολικού τουρισμού, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη έκταση της χώρας, οι κάτοικοι της Ραμπάτ δεν είναι συνηθισμένοι στο θέαμα των ξένων. Αυτό καθαυτό συμβάλει στο να κρατούν τις παραδοσιακές συνήθειες και την αυθεντικότητά τους. Βραδινά παζάρια σε κεντρικούς δρόμους, νερουλάδες με τυπικές ενδυμασίες και άνθρωποι πίσω από υπερυψωμένους πάγκους με μπαχαρικά, δημιουργούν την πιο αυθεντική εικόνα που μπορεί να έχει κανείς για το Μαρόκο.

Βόλτες στα στενά της Μεδίνα

Η Μεδίνα της Ραμπάτ, δηλαδή η κεντρική αγορά της πόλης, γεμάτη από μικρά και περίπλοκα στενάκια που θυμίζουν λαβύρινθο, είναι μια από τις λιγότερο χαοτικές αγορές που υπάρχουν στο Μαρόκο. Τα χρώματα που επικρατούν πολλά και έντονα. Το ίδιο και οι μυρωδιές που έρχονται από μικρούς και μεγάλους πάγκους πάνω στους οποίους μπορεί να βρει κάποιος από μπαχαρικά και φρούτα μέχρι βιβλία και υφάσματα.

Αφού πέσει ο ήλιος, οι πάγκοι της Μεδίνας κλείνουν. Το παζάρι συγκεντρώνεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους και γίνεται βραδινό. Εκεί τα προϊόντα παίρνουν τη θέση τους στο έδαφος, απλωμένα πάνω σε λεπτά σεντόνια. Συνωστισμός, φωνές αλλά και μια εικόνα από άλλη εποχή είναι αυτό που προκύπτει καθώς διασχίζει κάποιος το βραδινό παζάρι.

Το θέαμα του άγριου ωκεανού είναι επίσης ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία που διακρίνουν τη Ραμπάτ. Έξω από τα τείχη της πόλης, ο πορτοκαλί ήλιος που ενώνεται με το βαθύ μπλε προκαλεί ένα αίσθημα γαλήνης ακόμα και στους λιγότερο ρομαντικούς. Ενώ για τους πιο δραστήριους, κοντά στην πρωτεύουσα διοργανώνονται και διαγωνισμοί σερφ, αφού τα νερά εκεί ενδείκνυνται γι’αυτό το σπορ.

Τα μνημεία, οι άνθρωποι και η καρδιά του Μαρόκο

Φυσικά δε λείπουν ούτε τα μνημεία.  Το Μαυσωλείο Μοχάμεντ Ε’, ο Πύργος Χασαάν και τα μεγάλα εμβληματικά τζαμιά στολίζουν με ευλάβεια την πόλη. Ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τόσο το κύρος της όσο και τη σημαντικότητα του παρελθόντος της.

Τέλος, αν η Ραμπάτ μένει αξέχαστη για κάτι, αυτό είναι για τους ανθρώπους της. Διατηρούν ένα μόνιμο χαμόγελο και γεμάτοι ενθουσιασμό προσφέρονται να σε βοηθήσουν. Μην παραξενευτείτε αν πολλοί από αυτούς σας ζητήσουν να βγείτε φωτογραφία μαζί τους. Το φαινόμενο είναι συχνό, τους ευχαριστεί ιδιαίτερα και είναι ένας τρόπος να μεταδώσουν τη φιλοξενία τους.

Η Ραμπάτ λοιπόν, άκρως μη τουριστική, είναι μια πόλη που μπορεί να μετατραπεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για όσους έχουν ταξιδέψει και στο υπόλοιπο Μαρόκο. Κρατώντας τους ρυθμούς και τις συνήθειες τους, οι άνθρωποι σε προκαλούν να τους ακολουθήσεις και να νιώσεις τον πραγματικό παλμό της βόρειας Αφρικής. Αν σκοπεύετε λοιπόν να επισκεφθείτε κάποια στιγμή το Μαρόκο, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε και τη Ραμπάτ στο πέρασμά σας.

Συντάκτρια / Φωτογράφος: Φωτιάδου Εβίνα

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *