fbpx
CultureTV SeriesTv-serious

Το ‘Milky Way’ μάς προ(σ)καλεί να ταξιδέψουμε σε άλλους γαλαξίες

Λένε ότι δεν είναι σωστό να σχηματίζεις γνώμη για μία σειρά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Και ίσως οι λέξεις που ακολουθούν να μην έπρεπε να γραφτούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όμως το Milky Way του Βασίλη Κεκάτου έκανε πριν μερικές ώρες την πρεμιέρα του στην ελληνική τηλεόραση και ίσως, άθελά του, να άλλαξε τη σύστασή της. Τουλάχιστον στα μάτια της γράφουσας, κάτι τέτοιο συνέβη.

Μπορεί άραγε ολόκληρος γαλαξίας να μοιάζει τόσο ασφυκτικός;

Κάτι τέτοιο φαίνεται να αναρωτιέται το εν λόγω αφήγημα μέσα από τα μάτια της Μαρίας (Κορίνα Ντουλλάαρτ). Σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της ελληνικής επαρχίας, η Μαρία βαριέται τα πάντα κι ονειρεύεται την ώρα που θα καταφέρει να φύγει για την Αθήνα και να γίνει χορεύτρια. Ως εδώ η ιστορία είναι σχετικά γνώριμη. Όταν όμως η Μαρία μένει έγκυος από το 28χρονο αγόρι της, η ιστορία δεν είναι πια απλά γνώριμη, αλλά η πραγματικότητα πολλών κοριτσιών που συνάντησες στην έως τώρα ζωή σου.

Κορίτσια που απλά μία μέρα έπαψαν να έρχονται στο σχολείο, κορίτσια που τα έβαλαν με όλους και βγήκαν νικημένες, κορίτσια που δεν πρόλαβαν να ζήσουν ως κορίτσια, γιατί πλέον ήταν μάνες. ‘Εχοντας μεγαλώσει στην ελληνική επαρχία γνώρισα πολλά τέτοια κορίτσια, αλλά δυστυχώς πάνε χρόνια από τότε που τα είδα τελευταία φορά. Στο πρόσωπο της Μαρίας είδα χθες το βράδυ την κάθε μία ξεχωριστά και στο πλάι της είδα όλα εκείνα τα βλέμματα που νόμιζαν ότι ήξεραν καλύτερα από εκείνες για εκείνες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by milkyway (@milkyway.tvseries)

Διαγαλαξιακές αλήθειες

Ο Βασίλης Κεκάτος τοποθετεί το Milky Way στο μάτι του κυκλώνα, την ελληνική πραγματικότητα και όλα τα κακώς κείμενά της. Το κάνει, όμως, με έναν τρόπο διόλου επιθετικό. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί -μεταξύ άλλων- μπόλικη αστρόσκονη, χιούμορ, TikTok κι αστροναύτες. Σε αυτό το σύμπαν, το διαζευτικό ή δεν έχει θέση. Οι ήρωές του δεν είναι απλά καλοί ή κακοί, σκληροί ή ευαίσθητοι, ψεύτες ή ειλικρινείς. Είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, καλύπτοντας έτσι μία μεγάλη γκρίζα ζώνη η οποία έχει εξερευνηθεί ελάχιστα έως σήμερα στην ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία.

Τα όνειρα που κάνεις στα 17 μοιάζουν πράγματι με τις εικόνες του Γιώργου Βαλσαμή

Κι αν είχαν μουσική, αυτή θα ήταν το original score του Κωστή Μαραβέγια για τη σειρά. Ειδική μνεία αξίζει, λοιπόν, στη φωτογραφία και τη μουσική της σειράς που όντως καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν μαζί με τους ήρωες και τις ηρωίδες σε άλλους γαλαξίες, πιο μακρινούς.

Όσο για τα 7 επεισόδια που απομένουν, δε γνωρίζω ποι@ θα τα παρακολουθήσουν. Μερικ@ θα επιστρέψουν την επόμενη Πέμπτη και θα χειροκροτούν τον Βασίλη γι’αυτή την προσεγμένη δουλειά – ανάμεσα τους κι εγώ. Άλλ@ θα επιστρέψουν από περιέργεια, άλλ@ θα επιστρέψουν χωρίς να το παραδεχτούν ποτέ κι άλλ@ δε θα επιστρέψουν καν. Η τηλεόραση ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους, διαβάζω τόσα χρόνια. Ε, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, αν με ρωτάτε, το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *