fbpx
BlogCity Vibes

Το Λουλουδάκι της Εγνατίας: Το πρώτο ανθό-περίπτερο θα το βρεις στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Είναι Τρίτη πρωί και ξυπνάω με όρεξη γιατί σήμερα η μέρα περιλαμβάνει χρώμα και μυρωδιές άνοιξης. Ένα ανθό-περίπτερο στην Εγνατία στον αριθμό 50 έχει ανοίξει από νωρίς και περιμένει να ομορφύνει την ημέρα μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά θα βρεθώ στο περίπτερο αυτό. Μιας και βρίσκεται στο κέντρο, συχνά τους επισκέπτομαι έστω και για ένα λουλούδι που θα μου αλλάξει τη διάθεση.

Η γνωριμία με τον Κώστα και την Μαρία Δασκαλοπούλου έγινε πριν από λίγο καιρό. Και συγκεκριμένα μου κίνησαν το ενδιαφέρον την στιγμή που μου είπαν “Εμείς αποφασίσαμε πως αντί για τσιγάρα, θα πουλάμε χρώμα και όμορφες μυρωδιές”. Αυτό με κράτησε εκεί. Είναι πραγματικά κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο. Μια ακόμα μικρή επιχείρηση που πραγματικά αξίζει να στηρίξω εγώ που είμαι εθισμένη στα φυτά και στα λουλούδια, αλλά και όλοι και όλες που είναι σαν εμένα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ανθό-περίπτερο. Δεν θα βρεις όμως, μόνο άνθη εκεί. Θα βρεις σπάνια και συνηθισμένα φυτά και δυο υπέροχους ανθρώπους. Αυτοί, με την καλύτερη διάθεση, θα σε καθοδηγήσουν στο κατάλληλο για εσένα και τον χώρο σου φυτό. Έχοντας και οι δυο σπουδάσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Αρχιτεκτονική τοπίου και Ανθοκομία, συνδυάζουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για τη φύση. Από την αγάπη αυτή προέκυψε και το καταπράσινο αυτό αποτέλεσμα μέσα στην μέση της γκρίζας Εγνατίας. Η ενασχόληση τους με την κηπουρική, δεν τελειώνει, όμως εκεί. Ένα τόσο δα περίπτερο και όμως οι δουλειές πίσω από αυτό μοιάζουν να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Μιλώντας με την Μαρία, έμαθα για στολισμούς εκδηλώσεων, εξατομικευμένη σχεδίαση κήπου αλλά και μπαλκονιού.

Πόσα φυτά χωράει ένα περίπτερο;

Πολλά! Και το ακόμα καλύτερο είναι ότι συνεχώς εναλλάσσονται. Οι εβδομαδιαίες νέες παραλαβές σε μικρά και μεγαλύτερα παράξενα φυτά θα σε κάνουν να θέλεις συνεχώς να περνάς, έστω για να δεις τί νέο υπάρχει. Η Μαρία έχει αγάπη τόσο στα πιο περίεργα και εξωτικά φυτά, όσο όμως και στα πιο καθημερινά, συνηθισμένα και άγρια. Γι’αυτό και θα δεις ποικιλία στα ράφια του περιπτέρου. Από την μια πλευρά τα λουλούδια, από την άλλη τα φυτά εσωτερικού χώρου και στα ψηλά ράφια τα μυρωδικά και τα αναρριχώμενα.

Τι κρύβεται πίσω από την πρωτότυπη ίδεα;

Κρύβονται δυο άνθρωποι απλοί γεμάτη όρεξη να χρωματίσουν το αστικό τοπίο που ζούμε. Η βασική ιδεολογία της μικρής αυτής επιχείρησης είναι να φέρει τον κόσμο τη Θεσσαλονίκης πιο κοντά στην φύση. Και αφού δεν μπορούμε να πάμε εμείς σε αυτήν, έρχεται η φύση σε εμάς. Τα λουλούδια και το πράσινο γίνονται ακόμη πιο προσβάσιμα. Ένα περίπτερο που προσπαθεί να βάλει το χρώμα και τα λουλούδια στη ζωή μας προσφέροντάς τα μας εύκολα, γρήγορα και κυρίως σε πολύ οικονομικές τιμές.

Όλα αυτά τα συζητάμε και τα σκέφτομαι καθώς πίνω το καφέ στο πίσω μέρος του περιπτέρου. Τότε περνάει μια κοπέλα και αγοράζει για μια κυρία ένα λουλούδι. Η Μαρία θα γυρίσει και θα μου πει “Να, για κάτι τέτοιες στιγμές χαράς και προσφοράς είναι που αξίζει αυτό το μαγαζάκι περισσότερο”. Δεν θα μπορούσε να με βρει περισσότερο σύμφωνη.

Χαζεύοντας τα ηλιοτρόπια που λίαζονται στο πλάι του περιπτέρου θα συμφωνήσουμε πως είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια, ίσως το πιο όμορφο, ίσως απλά το αγαπημένο μας. Φεύγοντας κουβαλάω μαζί μου γλάστρες και λουλούδια και είμαι γεμάτη όρεξη γιατί ξέρω ότι το Λουλουδάκι της Εγνατίας έχει καταφέρει να βάλει πράγματι την φύση στη ζωή μου, στο σπίτι μου.

8
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *