fbpx
Events

To Little Islands Festival ξεκινά προετοιμασίες για το φετινό καλοκαίρι και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχές

Το Little Islands Festival (LIF), προετοιμάζεται για το νέο ταξίδι του και αναζητά δημιουργούς με απρόσμενες ιδέες που μέσα από το έργο τους, αναδημιουργούν και εφευρίσκουν καθηλωτικές αφηγήσεις, κοινές εμπειρίες και νέους κόσμους. Η παρούσα ανοιχτή πρόσκληση βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το ερευνητικό πρόγραμμα Ηomo Narrans που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του EFFEA “discovery” 2023 και για 8 μήνες προσέφερε το έδαφος σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο με ανθρώπους από περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, αναδεικνύοντας τοπικές αφηγήσεις και δημιουργώντας νέα καλλιτεχνικά έργα που βασίζονται στη κινηματογράφηση, στα νέα μέσα, στον ήχο, στο βίντεο και στη φωτογραφία.

To Little Islands Festival επιστρέφει και το καλοκαίρι του 2024

Το LIF 2024 διευρύνει την θεματική με στόχο να δημιουργήσει μια εμπλουτισμένη πλατφόρμα ανταλλαγής και διαλόγου που τοποθετεί την αφήγηση μέσα στη κοινότητα και ταυτόχρονα την βγάζει έξω από αυτήν αναδεύοντας νέες και πολλαπλές πραγματικότητες που παίζουν με την διαφορά αλλά αντιτίθενται στην διαγραφή.

Εάν ο κόσμος αποτελεί ένα σύνολο γεγονότων που φορτίζονται από λέξεις, η πρόσβαση του ανθρώπου σε αυτόν γίνεται πρωταρχικά προφορική, αναδύοντας την ιδέα όχι του Homo Sapiens αλλά του Homo Narrans, εκείνου του “αφηγηματικού ζώου” με την ακατάσβεστη τάση και ανάγκη για επικοινωνία, ερμηνεία και συμβολοποίηση του κόσμου μέσα από τις ιστορίες του.

Μύθοι, θρύλοι, αρχαιότητες, παραμύθια, διηγήματα, έπη, θεατρικά έργα, ταινίες, και πιο πρόσφατα, διαδραστικά βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, διαδραστικές αφηγήσεις

Από τις καθημερινές εξιστορήσεις μέχρι τις επιστημονικές θεωρίες και τις ηγεμονικές αφηγήσεις μέσω των οποίων οι κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται, ο άνθρωπος επεδίωξε να ξορκίσει τον φόβο και το χρόνο, να υπερβεί την αγωνία και το απρόβλεπτο, να δώσει στη ζωή του νόημα, στόχο και πρόθεση, να κατοικήσει τον κόσμο με ανθρωπόμορφους δρώντες, να τον κατανοήσει και άλλες φορές να τον αποδομήσει.

Κάθε σημαντική πρόοδος της ανθρώπινης κοινωνίας κρύβει πίσω της μια ιστορία που κατάφερε να διατηρηθεί από την μια μέρα στην επόμενη, να διαδοθεί και να γίνει γονιμοποιός ουσία της συλλογικής της κίνησης. Πράγματι, οι απαρχές της αφήγησης ταυτίζονται με αυτές τις ανθρωπότητας, αφού βρίσκεται σε κάθε εποχή, τόπο και λαό και επιβεβαιώνει την καθολική ανθρώπινη εμπειρία της αφηγηματικής παρόρμησης που καθιστά τον διαχωρισμό της πραγματικότητας από αυτή μια υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη.

Σε πείσμα κάθε προσπάθειας απομυθοποίησης και απονομιμοποίησης της ως πηγή παραγωγής νοήματος, η αφήγηση δεν χάνει την διεισδυτική της δύναμη παρά μόνο μετασχηματίζεται και οικειοποιείται νέα κανάλια επικοινωνίας αποδεικνύοντας πάντα ότι αποτελεί μια από τις μεγάλες αρχετυπικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Ισορροπώντας μεταξύ παιχνιδιού και τάξης, αλήθειας και ψέματος, πραγματικότητας και φαντασίας κατέχει τη μοναδική δύναμη να δημιουργεί αυτόνομους χώρους συλλογικής επικοινωνίας, απόλαυσης και εορταστικότητας.

To Open Call του LIF 2024

Το νέο open call του LIF 2024 με πεδίο έμπνευσης το μυθικό τοπίο του Αιγαίου και διαβιβαστή την σύγχρονη τέχνη, επιδιώκει να αναδείξει έργα που ξετυλίγουν το νήμα της αφήγησης μέσα από το παρελθόν και το μέλλον, το ορατό και το απόκρυφο, το τοπικό και το υπερτοπικό, την παράδοση και το μυθικό, τη φύση και τον πολιτισμό.

Ποιες αφηγήσεις έχουμε ανάγκη για να επανασυνδεθούμε σήμερα;

Απευθυνόμαστε:

Σε καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό, καλλιτεχνικές ομάδες, νέους δημιουργούς, περφόρμερ, κινηματογραφιστές, μουσικούς, χορευτές, αρχιτέκτονες, στοχαστές, ακτιβιστές, επιστήμονες, τεχνολόγους, επιμελητές, εκπαιδευτές και άλλους δημιουργούς που εργάζονται στο πεδίο των υβριδικών πρακτικών.

Κατηγορίες Προτάσεων:

Το LIF 2024 αναζητά προτάσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Ντοκιμαντέρ-Ταινίες Μικρού Μήκους – Animation – Video art
  • AudioVisual Performance – 3D Projection Mapping
  • Παραμύθι – Θεατρική Παράσταση – Μουσική
  • Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες
  • Interactive Installation
  • Digital Storytelling (Mixed Reality Environments- Virtual Reality – Augmented Reality)
  • Site – Specific Art: Καλλιτεχνικά έργα που φωτίζουν και εξερευνούν αφηγήσεις που πηγάζουν από το τοπίο της Σικίνου και των κυκλάδων ευρύτερα.

Πέρα από το πρόγραμμα προβολών (Short Film, Documentary, animation, video art) που αποτελεί σημαντικό μέρος του φεστιβάλ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε live act προτάσεις, πρότζεκτ με mixed reality environments και έργα με συμμετοχικό και πολυαισθητηριακό χαρακτήρα.

Θέματα προς διερεύνηση:

πολιτιστική κληρονομιά, λαϊκός πολιτισμός, προφορική παράδοση, συλλογική μνήμη, συλλογικά αρχέτυπα, φύση και περιβάλλον, μελλοντικότητα.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προγραμματίζεται να παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2024 για την 6η έκδοση του Little Islands Festival (LIF), στον Κυκλαδικό οικισμό “Κάστρο” Σικίνου και σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού.

Περισσότερες πληροφορίες: https://littleislandsfest.com/
Για διευκρινίσεις σχετικά με την αίτηση: littleislandsfestival@gmail.com

 

 

 

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *