fbpx
BookCulturePeople

Το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» είναι πολλά παραπάνω από ένα παιδικό βιβλιοπωλείο

Για σήμερα θα ήθελα να δημιουργήσουμε στη φαντασία μας μία ουτοπία. Θα ήθελα να οραματιστούμε έναν τόπο συνάντησης μικρών και μεγάλων πάνω από ανοιχτά βιβλία. Ίσως να προσθέσουμε δίπλα τους και μια αχνιστή κούπα σοκολάτας ή καφέ. Κυρίως θα ήθελα να φανταστούμε όμορφες συζητήσεις, αλληλεπιδράσεις και δημιουργικές δραστηριότητες. Και τώρα θα ήθελα να ανοίξουμε τα μάτια μας και να μεταφερθούμε στην Άνω Πόλη, εκεί όπου μια ομάδα 5 ατόμων πρόλαβε τη φαντασία μας. Η ουτοπία ακούει στο όνομα «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» και είναι πολλά παραπάνω από ένα παιδικό βιβλιοπωλείο.

Τα πρόσωπα πίσω από το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες»

Η Κατερίνα, ο Αλέξης, η Ιφιγένεια, η Μαρία και η Νικολέτα είναι όπως και το βιβλιοπωλείο τους: πολλά παραπάνω από συνεργάτες. Είναι μία παρέα ανθρώπων που -όπως μου λέει η Κατερίνα- τους συνδέουν «σχεδόν συγγενικοί δεσμοί». Με εμπειρία στο χώρο της Εκπαίδευσης, της Τέχνης και των Οργανισμών, το κάθε άτομο βάζει το δικό του μοναδικό λιθαράκι στο βιβλιοπωλείο. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η πολυμορφία του εγχειρήματός τους. Η ιδέα ενός «καταφυγίου», ιδίως για τους νέους γονείς, ζυμώθηκε μέσα από μια προσωπική ανάγκη και βίωμα εντός των περιορισμών της πανδημίας. Η συνάντηση με αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο στην οδό Πολυδώρου ήταν το κομμάτι που συμπλήρωσε το παζλ.

  • Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες_1

Οι πολλαπλές λειτουργίες

Το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» φροντίζει τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του μέλλοντος. Τα βιβλία του απευθύνονται σε παιδιά από τη βρεφική μέχρι και την εφηβική ηλικία, ενώ υπάρχει και μία μικρότερη κατηγορία που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα και αφορά τη γονεϊκότητα. Μικροί και μεγάλοι εκδοτικοί της Ελλάδας συναντιούνται στα ράφια του. Το όραμα της ομάδας είναι οι οικογένειες να συναντιούνται με αφορμή τα βιβλία και να αλληλεπιδρούν.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που η φύλαξη των παιδιών δεν είναι μέσα στις ευθύνες της επιχείρησης. Χωρίς να παραβλέπουν την ανάγκη των γονιών για ξεκούραση, οραματίζονται έναν χώρο διάδρασης και επαφής μικρών και μεγάλων. Γι’ αυτό προσφέρουν και μια σειρά δράσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τα θεατρικά εργαστήρια και το ψυχόδραμα, τα εργαστήρια επανάχρησης, τη δημιουργική γραφή και τις ομιλίες ειδικών. Πέραν αυτών, ο χώρος είναι ανοιχτός και απλώς για μια στάση, ένα γευστικό ρόφημα και λίγη χαλάρωση.

Ο χώρος

Φτάντοντας στο νούμερο 61 της οδού Στεργίου Πολυδώρου αντικρύζεις ένα διώροφο τούβλινο κτήριο. Τα παστέλ τραπεζάκια και τα λαμπάκια στήνουν το εξωτερικό σκηνικό. Στο εσωτερικό κυριαρχούν το ξύλο και τα απαλά χρώματα που κάνουν την κατάλληλη αντίθεση με τις πολύχρωμες εικονογραφήσεις των βιβλίων. Φυσικά, δόθηκε σημασία και στην ασφάλεια του χώρου για να μπορούν να τον χαρούν και τα πιο σκανταλιάρικα παιδιά.

Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ και ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για παιδιά. Ο επάνω όροφος φιλοξενεί το κυρίως βιβλιοπωλείο και τον χώρο εκδηλώσεων. Την αρχιτεκτονική και γραφιστική επιμέλεια ανέλαβε το αγαπημένο για την αισθητική του Loopo Studio. Το μόνο που λείπει είμαστε εμείς να γεμίσουμε τους χώρους.

  • Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες_4

Το όνομα

Για το τέλος άφησα μια ιστορία που όχι μόνο εξηγεί το όνομα του βιβλιοπωλείου, αλλά και τις αξίες των δημιουργών του. Όταν ρώτησα την Κατερίνα από πού προέκυψε το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες», η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία μου. Μοιράστηκε λοιπόν μαζί μου μια σύντομη ιστορία με πρωταγωνίστρια την μεγάλη της κόρη. Η τελευταία, μετά από μερικά λεπτά ξέφρενου χορού εντός κι εκτός ρυθμού στις νότες ενός ροκ κομματιού στο ραδιόφωνο, χαμήλωσε την ένταση, κοίταξε τη μαμά της και είπε –μαντέψτε- «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες». Στο βιβλιοπωλείο αυτό λοιπόν χωράνε όλα τα παιδιά και κανένα στερεότυπο.

Ελπίζουμε να το αγαπήσεις όσο κι εμείς.

Ανακάλυψε το Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες
Facebook | Instagram

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *