fbpx
Blog

Το αλφαβητάρι της προσφοράς

Όχι, δεν ακολουθεί άλλη μια λίστα με προτροπές και υποδείξεις για όσα οφείλεις να κάνεις ως «καλός πολίτης». Αυτό νομίζω είναι σε θέση να το κρίνει ο καθένας μόνος του. Εμείς απλώς σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα αλλιώτικο αλφάβητο με πράξεις-μικρές ή μεγάλες- καθημερινής προσφοράς που μας εμπνέουν.

Αιμοδοσία

Ήδη το πρώτο γράμμα μάς δίνει την πάσα να μιλήσουμε για τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης. Απαιτεί λίγο από το χρόνο μας και μπορεί να σώσει με μιας ως και τρεις ζωές. Και μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού να υπενθυμίσουμε ότι οι ανάγκες για αίμα αυτήν την περίοδο είναι μεγάλες. Δε χρειάζεται να περιμένουμε τις παγκόσμιες ημέρες, κάθε μέρα είναι μια καλή ημέρα για αιμοδοσία.

Βάζω νερό για τα αδέσποτα

Περνάμε σε ένα ακόμα δώρο ζωής, αυτή τη φορά προς τους τετράποδους φίλους μας. Μέσα στον καύσωνα που διανύουμε ας μην ξεχνάμε να τους προσφέρουμε έστω το ελάχιστο, ένα δοχείο με φρέσκο νερό.

Γεύματα για όσους τα στερούνται

Και πάλι αναφερόμαστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία να προσφέρουμε μία μερίδα από το φαγητό μας σε άτομα της γειτονιάς ή της ίδιας μας της πολυκατοικίας, που γνωρίζουμε ότι την έχουν ανάγκη. Δε μιλάμε ούτε για ελεημοσύνη ούτε για οίκτο, αλλά για μοίρασμα και πραγματικό ενδιαφέρον.

Δενδροφύτευση

Δε φαντάζομαι ότι περίμενες εμάς να σου αναλύσουμε τα οφέλη που έχει το πράσινο στη ζωή μας. Λογικά τα απολαμβάνεις κι ο ίδιος με μια βόλτα στη Νέα Παραλία. Μην ξεχνάς όμως ότι 60 από αυτά τα δέντρα τα χρωστάς στην εθελοντική πρωτοβουλία του συλλόγου «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας» και στα σχολεία του Δήμου. Τα επόμενα 60 μπορεί να τα χρωστάμε σε σένα.

Επιλέγω να υιοθετήσω ένα αδέσποτο

Το αν θα είναι σκύλος ή γάτα, μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, άσπρο ή γκρι, εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Εμείς απλώς σου προτείνουμε να ξανασκεφτείς την ιδέα να προέρχεται από το δρόμο της γειτονιάς σου ή από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Zero Waste Life

Και όχι μόνο θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως τι σημαίνει αυτός ο όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενος όρος, αλλά το TFC Magazine σου έχει τους τρόπους να το πετύχεις. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης βασιζόμενη στις αρχές της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης – και όχι μόνο.

Ηλικιωμένοι

Μεγαλώνοντας με παππούδες ή γιαγιάδες οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε από μικροί την τεράστια προσφορά αυτών των ανθρώπων. Ο τρόπος μας να το ανταποδώσουμε μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο τρίτης ηλικίας γνωρίζουμε. Μιλάμε για απλές πράξεις καθημερινής διευκόλυνσης από το να τους βοηθήσουμε με τα ψώνια και να τους κατεβάζουμε τα σκουπίδια μέχρι το πιο ουσιώδες, να δεχτούμε την πρόσκληση τους για καφέ και λουκούμι στο «καθιστικό» μια Κυριακή μεσημέρι.

Θέσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Δε μιλάμε για το αυτονόητο να μην καταλαμβάνουμε τις θέσεις που προορίζονται για τους συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, αλλά για κάθε κίνηση που θα αποτρέψει οποιονδήποτε άλλο να το κάνει. Το δικαίωμα στη μετακίνηση είναι πανανθρώπινο.

Ιατροφαρμακευτικές προμήθειες

Για τσέκαρε εκείνο το ντουλάπι στην κουζίνα που είναι το προσωπικό σου «φαρμακείο». Πιστεύω θα βρεις πολλές συσκευασίες που δε χρησιμοποιείς και βρίσκονται εκεί από προτροπή της μαμάς για «κάθε περίπτωση, βρε παιδί μου». Ίσως μερικές από αυτές να ωφελούσαν πολύ άλλους συνανθρώπους μας.

Καθαρισμός ακτών

Φυσικά το πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι να μην δημιουργήσουμε εξ αρχής το πρόβλημα της οικολογικής επιβάρυνσης των παραλιών. Μιας και όμως αυτό συνεχίζει να υπάρχει, ασχέτως του αν ευθυνόμαστε κι εμείς γι’ αυτό ή όχι, μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσουμε φέτος το άραγμα στην παραλία με τον καθαρισμό της γύρω μας περιοχής.

Λιγότερα αυτοκίνητα

Το ξέρουμε, ναι, μπορεί να μην έχουμε μετρό, αλλά και πάλι διαθέτουμε αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης οικονομικά και οικολογικά πολύ πιο συμφέροντες. Ένας από αυτούς μάλιστα κατέχει τη θέση νούμερο 16. Για τσέκαρε!

Μοιράζομαι

Ναι, δεν πρόκειται για παράδειγμα μιας πράξης, αλλά για μια ολόκληρη νοοτροπία. Το “μοιράζομαι” μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, από το ότι δεν είμαι δέσμιος των υλικών αγαθών που κατέχω μέχρι το ότι αντιλαμβάνομαι ότι οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγάλες.

Νοιάζομαι

Αυτή είναι άλλωστε και η αφετηρία της προσφοράς. Κάθε ειλικρινής πράξη αλληλεγγύης ξεκινά από το ενδιαφέρον προς κάθε μορφή ζωής.

Ξέρω τα δικαιώματά μου

Και τι εννοούμε με αυτό; Γνωρίζοντας τα δικαιώματά μας γνωρίζουμε τη θέση που μας αρμόζει στην κοινωνία και δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο. Έτσι διεκδικούμε και απαιτούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δε μένουμε αμέτοχοι σε κάθε είδους αδικία.

Ομορφαίνω δημόσιους χώρους

Εδώ μπορούμε να σου αραδιάσουμε πολλούς τρόπους για να το πετύχεις. Συνδεόμενα με τα παραπάνω είναι φυσικά η διατήρηση της καθαριότητας και η φροντίδα του πράσινου. Μπορεί όμως να είναι κι η αφαίρεση των μουτζούρων, όπως επιχείρησε η ομάδα «Los Lampicos» στη Νέα Παραλία.

Ποδήλατο

Σου έχουμε νέα. Δε χρειάζεται να βρίσκεσαι στο Άμστερνταμ για να μετακινείσαι με ποδήλατο. Είναι ένας εναλλακτικός, κυρίως οικολογικός, αλλά παράλληλα και διασκεδαστικός τρόπος μετακίνησης μέσα στην πόλη. Δοκίμασε το και θα δεις!

Ρούχα

Σίγουρα με μια ματιά στη ντουλάπα σου θα διαπιστώσεις ότι εκεί στο πάνω ράφι πίσω πίσω έχεις στριμώξει κάποια ρούχα που έχεις να βάλεις από το Λύκειο, αλλά συνεχίζεις να πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα τα χρειαστείς. Ε, στο υπογράφουμε ότι όχι μόνο δε θα τα βάλεις ποτέ ξανά, αλλά ότι κάποιος τα έχει περισσότερη ανάγκη. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι κάδοι του Δήμου, όπου μπορείς να τα τοποθετήσεις.

Συγκεντρώνω είδη πρώτης ανάγκης

Πάντα θα υπάρχει τέτοια ανάγκη όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και σε καθημερινή βάση. Εσύ φοιτητή που κλείνεις το σπίτι τώρα για διακοπές δες πόσες άθικτες συσκευασίες ξηράς τροφής έχεις στα ντουλάπια και πρόσφερέ τα σε όποιον οργανισμό σε εμπνέει με το έργο του. Σίγουρα είναι πολλοί!

Τρέχω σε μαραθώνιο

Θες νυχτερινό; Θες παραθαλάσσιο; Έχουμε για όλα τα γούστα και τις αντοχές. Ένας μαραθώνιος είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για άθληση, ενώ συνήθως υποστηρίζει με τα έσοδά του κάποιο κοινωνικό σκοπό.

Υφασμάτινες τσάντες

Ένα πρώτο βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού είναι να έχουμε πάντα μαζί μας μια πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας.

Φτιάχνω το δικό μου κομποστοποιητή

Και άφησα για το τέλος την αγαπημένη μας εφεύρεση. Το μήνυμα; Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή. Υπέροχο;

Χρόνος

Και κάπου πριν το τέλος φτάσαμε στην προϋπόθεση όλων των παραπάνω. Εδώ βρίσκεται η ουσία όλης της προσφοράς. Όσα αναφέραμε δεν απαιτούν τίποτε πέρα από το χρόνο σου, που ξέρουμε ότι είναι πολύτιμος και δε θα σου λέγαμε να τον διαθέσεις σε τίποτα λιγότερο σημαντικό.

Ψάχνω τον κοντινότερο κάδο

Ε άμα μπορείς να τρέξεις σε μαραθώνιο τότε σίγουρα μπορείς να διανύσεις μερικά παραπάνω μέτρα για να βρεις έναν κάδο. Όχι όμως οποιονδήποτε κάδο, γιατί τότε θα πάει χαμένος και ο κόπος σου. Βρες πάντα τον ανάλογο κάδο γι’ αυτό που θες να πετάξεις.

Ώρα για δράση!

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *