fbpx
Events

Το 16th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έρχεται φέτος στη Φολέγανδρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo επιστρέφει για 16η χρονιά από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου στη Φολέγανδρο.

Σημείωμα της Προέδρου-Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo λειτουργεί με στόχο να είναι πηγή συναισθημάτων και να μας θυμίζει την ανθρωπιά μας και τις κοινές μας αξίες.

Οι επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος αντιμετωπίζονται ως κλειδιά που «ανοίγουν» τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων. Αποτελούν ιδανικά εργαλεία για την αποδόμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Ο κινηματογράφος γενικά μας βοηθά να κατανοήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι μια κοινή γλώσσα που ξυπνά τα συναισθήματά μας και μας προκαλεί να αναρωτηθούμε για την ταυτότητά μας. Από αυτή την άποψη, οι ταινίες είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Στα 16 χρόνια παρουσίας του, το φεστιβάλ Psarokokalo είναι ένας τόπος ικανός να φιλοξενήσει και δημιουργεί «άλλα» οράματα, ένα μέρος που ποτέ δεν πήρε την οκνηρή διαδρομή προς το εύκολο και που αντίθετα πάντα βάζει στον πυρήνα του την ελεύθερη έκφραση. Ένα διαπολιτισμικό φεστιβάλ που αγαπά τη σύντομη φόρμα και όλα τα είδη με έργα σκηνοθετημένα από ανερχόμενα ελληνικά και παγκόσμια ταλέντα.

Το Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ταυτόχρονα με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας είναι ένας ανοιχτός χωρίς φραγμό χώρο που στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης της αφήγησης στην Ελλάδα. Κοιτάμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Όραμά μας είναι το Psarokokalo από τον Ιούλιο να είναι παρόν για την κοινότητά του όλο το χρόνο.

Σε όλους τους φίλους μου, συναδέλφους εθελοντές του Φεστιβάλ, εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και στο κοινό του Φεστιβάλ την ελπίδα ότι θα απολαύσουν 7 ημέρες πραγματικού Passionate σινεφίλ. Στο Psarokokalo στη Φολέγανδρο μαζί!

Σουλτάνα Κουμούτση
Πρόεδρος – Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Επίσημες  Κριτικές  Επιτροπές

Σε ένα πλαίσιο όπου οι απόψεις πρέπει να είναι πολλαπλές και ποικίλες – μια   ανάγκη που συνάδει με την επιταγή για μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατία – το ερώτημα ποιος εξετάζει το έργο των κινηματογραφιστών είναι κομβικό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιλογή της κριτικής επιτροπής είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι ταινίες θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν και να βραβευτούν δίκαια. Στη διαδικασία εντοπισμού των ταλέντων και των προσωπικοτήτων που θα υπηρετήσουν ως κριτές στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα line-ups αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες και την πολυπλοκότητα στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων αλλαγών στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Είκοσι προσωπικότητες ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας – των εικαστικών και της συγγραφής από 14 χώρες απονέμουν τα βραβεία του φεστιβάλ.

Πρόγραμμα 2024

Με 7 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και 8 βραβεία είναι το κλειδί για την ποιότητα και την ποικιλία. Με έργα σκηνοθετημένα από αναδυόμενα παγκόσμια ταλέντα παράλληλα με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας, το φεστιβάλ είναι ένας ανοιχτός χωρίς αποκλεισμούς χώρος που στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης. Είναι το μέρος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του αυριανού κινηματογράφου, που αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κάθε είδους διακρίσεις.

Διαγωνιστικό  Πρόγραμμα Διεθνές

Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από όλο τον κόσμο. Δείχνοντας στους δημιουργούς μαζί με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας, ο διεθνής διαγωνισμός είναι ένας ανοιχτός χωρίς εμπόδια χώρος που στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης.

Εθνικό

Ο εθνικός διαγωνισμός προσφέρει μια επιλογή νέων αναδυόμενων ταλέντων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι το βασικό πρόγραμμα που προωθεί το φεστιβάλ παγκοσμίως.

Ειδικές Προβολές

Focus στην Ιαπωνία

Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Music  Video

PSAROKOKALO PRO 

Συγκεντρώνοντας κάτω από τα φτερά του τις διαφορετικές πρωτοβουλίες και τις υπηρεσίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες όλα αυτά τα χρόνια το Psarokokalo Pro στοχεύει να ενισχύσει και να εμβαθύνει τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών παικτών που κυκλοφορούν γύρω από τις ταινίες μικρού μήκους

Οι στόχοι Psarokokalo Pro διαδραματίζουν ενεργό ρόλο 360° στην υποστήριξη του auteur cinema: είτε ξεκινώντας ένα νέο έργο είτε επεκτείνοντας και βελτιστοποιώντας υπάρχουσες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες, ο στόχος είναι πάντα η υποστήριξη των αντιπροσώπων πωλήσεων, των διανομέων, των εκθετών, των παραγωγών και των κινηματογραφιστών στα αντίστοιχα εργασίες, που κυμαίνονται από τη σύλληψη έως την κυκλοφορία ανεξάρτητων ταινιών τέχνης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Πρωτοβουλία  για  την  Ανάπτυξη  νέων  ταλέντων Ακαδημία  Προγραμματισμού

Σε μια προσπάθεια επέκτασης της εκπαίδευσης για ανερχόμενους επαγγελματίες που σκοπεύουν να ακολουθήσουν καριέρα στον προγραμματισμό φεστιβάλ κινηματογράφου το Psarokokalo συνεργάζεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: Δημιουργική Γραφή, Θέατρο & Πολιτιστικές Βιομηχανίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στον προγραμματισμό φεστιβάλ δίνοντας στους υποψηφίους πρακτική εμπειρία και έκθεση στη διαδικασία της επιμέλειας.

Τοποθεσία

Φολεγανδρος | Κυκλάδες

Η κατάλευκη νησιώτικη κηλίδα της Φολεγάνδρου είναι μικρή σε κλίμακα αλλά τεράστια σε ατμόσφαιρα, ένα απόμακρο και ηλιόλουστο κυκλαδίτικο μυστικό που σφύζει από περίεργες ιστορίες

Η Φολέγανδρος είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα – οικεία, διαχρονική, συγκρατημένη. Το άγριο και δραματικό μπρουταλιστικό τοπίο της κρύβει παραλίες που κόβουν την ανάσα, γραφικά μονοπάτια και κρυστάλλινα νερά, μαγεύοντας όλους όσους παραδίδονται στη γοητεία του.

Ψηφίστηκε το Νο. 1 Ευρωπαϊκό νησί στα βραβεία αναγνωστών Condé Nast Traveler 2020 και το Νο. 2 νησί στον κόσμο στα ταξίδια + Leisure για το 2021 «WORLD’S BEST AWARDS». Η Φολέγανδρος προσφέρει την ευκαιρία να επανασυνδεθείτε βαθιά τόσο με το narure όσο και με τον εαυτό σας.

Πώς να φτάσετε

 Η καλά συνδεδεμένη Φολέγανδρος είναι προσβάσιμη με τακτικά καθημερινά πλοία από την Αθήνα, τη Σαντορίνη (μόλις 50 λεπτά με το γρήγορο πλοίο), τη Μήλο και όλους τους σημαντικούς προορισμούς των Κυκλάδων. Το Gundari απέχει 3 χλμ από τη Χώρα, 5 χλμ από το λιμάνι και 2 χλμ από το ελικοδρόμιο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *