fbpx
People

Τ’ΗΡΑ ΤΟ: Η Βασιλεία δημιουργεί κοσμήματα από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά μαζί με μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας και φαντασίας

H Βασιλεία Βλαχοπούλου είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να βρει έμπνευση ακόμα και σε όσα περνούν απαρατήρητα στον υπόλοιπο κόσμο. Τρανή απόδειξη γι’αυτό είναι η πολυετής ενασχόλησή της με την κατασκευή χειροποιήτων κοσμημάτων από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Εμείς μιλήσαμε με τη Βασιλεία και μας έβαλε για λίγο στον υπέροχο κόσμο του ΤΉΡΑ ΤΟ και όσα συμβαίνουν μέσα στο εργαστήριό της σε καθημερινή βάση.

Βασιλεία, πότε δημιουργήθηκε το Τήρα Το; Πώς γεννήθηκε η ιδέα για μία τέτοια επιχείρηση;

Η σύσταση της επιχείρησης  έγινε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά η ιδέα για αυτήν είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια πιο πριν, την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη σχολή «MOKUME», με ειδίκευση στον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων,  εργάστηκα για κάποια χρόνια σε ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης αποκτώντας παράλληλα μεγάλη εμπειρία. Δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισα να επιστρέψω στη «βάση» μου, στο χωριό μου στην Καβάλα.

Εκεί δημιούργησα το πρώτο μου εργαστήριο, στο παλιό κουζινάκι της γιαγιάς μου, κατασκευάζοντας  κοσμημάτα από επαναχρησιμοποιημένα μέταλλα και υλικά για πρώτη φορά και δημιουργώντας τη σειρά Candy. Ήταν μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου, λόγω της αλλαγής που βίωνα στην καθημερινότητά μου και των αντικειμενικών συνθηκών που υπήρχαν (οικονομική κρίση, πανδημία), όμως παράλληλα απίστευτα δημιουργική μιας και η ιδέα μου άρχιζε να παίρνει μορφή .

Στη συνέχεια, πήρα την απόφαση να μετακομίσω στην Ξάνθη, καθώς είναι μια πόλη που με γοητεύει ιδιαιτέρως και που ταιριάζει ιδανικά στη φιλοσοφία μου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της  παραμονής μου εκεί, είχα την ευκαιρία να διδάξω μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος σε ενήλικες,  αλλά και μαθήματα καλλιτεχνικών σε μικρά παιδιά, μια μοναδική εμπειρία για εμένα  που παράλληλα ήταν και ένα ταξίδι προσωπικής βελτίωσης. Σχεδόν έναν χρόνο μετά αποφάσισα να φτιάξω την επιχείρηση «ΤΉΡΑ ΤΟ», δίνοντας επιτέλους σάρκα και οστά στην ιδέα μου.   

Πότε ξεκίνησες να καταπιάνεσαι με το design κοσμημάτων; Θυμάσαι μήπως το πρώτο ολοκληρωμένο έργο σου που κράτησες στα χέρια σου;

Γενικά, η επαφή μου με την τέχνη και τις κατασκευές υπήρχε από τα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν φοβερά τυχερή, γιατί η οικογένειά μου μού έδωσε πολλά ερεθίσματα στον τομέα των κατασκευών, μιας και τους άρεσε η ενασχόληση με διάφορες κατασκευές και πατέντες. Όσον αφορά την τέχνη, οι πρώτες μορφές που με κέντρισαν ήταν η ζωγραφική και η μουσική, οι οποίες αποτέλεσαν για έμενα  ένα ορμητήριο εκφράσεων και καταφύγιο συναισθημάτων από τα χρόνια του δημοτικού έως και σήμερα.

Στα τέλη του λυκείου, περίπου το 2012-2013, άρχισα να συνθέτω τα πρώτα μου κοσμήματα με χάντρες και σκοινιά και να δημιουργώ τσάντες από παλιά περιοδικά. Κάποια στιγμή προέκυψε το ερώτημα «γιατί να μην το κάνω και επαγγελματικά;» και κάπως  έτσι ξεκίνησε όλη η διαδρομή μου! Το 2014, με την υποστήριξη και την πίστη της οικογένειάς μου, βρέθηκα στη σχολή, σε έναν χώρο που «μοσχοβολούσε» ελευθερία και δημιουργικότητα. Θυμάμαι σαν να ήταν χθες  τη δημιουργία  του  πρώτου ολοκληρωμένου κοσμήματός  μου. Ήταν ένα ασημένιο κολιέ που απεικόνιζε τέσσερα κουμπιά, γυαλισμένο σαν καθρέφτης, με όλη την διαδικασία της κατασκευής του να με συναρπάζει και να με κάνει να νιώθω πολύ περήφανη που τα έχω καταφέρει.

Από πού αντλείς έμπνευση για όσα δημιουργείς; Πώς προέκυψαν οι διαφορετικές συλλογές που συναντάμε στο Τήρα Το;

Η έμπνευση μου πηγάζει μέσα από διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας της ζωής μου συνολικά. Μπορεί να είναι από μία ολόκληρη εμπειρία ή από ένα μόνο άγγιγμα, μπορεί να είναι από μία εκδρομή στη φύση με απόλυτη ησυχία ή από ένα μουσικό φεστιβάλ ή συναυλία με πολύ θόρυβο, μπορεί να είναι από ένα αγαπημένο μου πρόσωπο ή και από μια φευγαλέα ματιά σε έναν άγνωστο. Τα ερεθίσματα δίνονται μέσα από την ενέργεια και από τον αέρα που βγάζει ο καθένας μας και το οτιδήποτε μας περιβάλλει, είναι μοναδικά, όπως και μοναδική είναι η στιγμή κατά την οποία όλα αυτά παίρνουν μορφή μέσα από την τέχνη.

Βέβαια, πιστεύω ότι η πυροδότηση της επιθυμίας μου για να εκφραστώ μέσω της δημιουργίας, τροφοδοτώντας και δίνοντας σε όλα αυτά χρώμα και ένταση είναι τα συναισθήματα που μου προκαλούνται από το καθένα ξεχωριστά. Όσο τα όμορφα, τόσο και τα δύσκολα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν την φαντασία μου και να δημιουργήσω ολόκληρη σειρά κοσμημάτων μέσα από αυτά. Ο τρόπος μου να εκφράζομαι ελεύθερα μέσα από την κατασκευή και να δίνω εικόνα στις σκέψεις μου και στις αισθήσεις μου έχει μία δόση μαγείας που δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά ταυτόχρονα είναι και αυτό που εγείρει τη δημιουργικότητα μου.

Η αγάπη μου για τη φύση και η απόστασή μου από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε πρώτες ύλες, με έκαναν να δημιουργήσω τη σειρά Αγάπη για Επαναχρησιμοποίηση. Αυτή η σειρά κοσμημάτων αποτελείται από επαναχρησιμοποιημένα μέταλλα και υλικά, με σχέδια που πολλές φορές δημιουργούνται μόνο μία φορά. Μια άλλη σειρά είναι τα Candy, που βασίζεται στην τεχνική καστόνι. Είναι ο τρόπος που δένουμε την πέτρα με το μέταλλο, με τη διαφορά ότι τα Candy δεν έχουν πέτρα, αλλά υγρό γυαλί και ξύλο. Πρόκειται για μία δική μου πατέντα, που πολλά βράδια δε με άφηνε να κοιμηθώ μέχρι να την τελειοποιήσω. Οι κρίκοι πάλι, παρόλο που είναι απλοί, προσφέρουν έναν δικό τους αέρα σε κάθε στιλ. Έτσι, επέλεξα να δώσω και εγώ τη δική μου νότα με τη σειρά Hoops, η οποία παρουσιάζεται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη, από μπρούντζο και ασήμι. Τέλος, να αναφερθώ στη σειρά Ελιά, η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στο ΤΉΡΑ ΤΟ. Κατασκευασμένη από ασήμι και ξύλο ελιάς, αυτή η σειρά είναι εμπνευσμένη από την ομορφιά της φύσης, με άρωμα Ελλάδας.

Πώς μοιάζει μία μέρα στο εργαστήριο σου;

Οι ημέρες μου στο εργαστήριο διαφέρουν, μερικές  φορές συνοδεύονται από χαρά, δημιουργικότητα και συγκέντρωση, ενώ άλλες από θλίψη, κούραση και σύγχυση. Φυσικά, όλα αυτά συχνά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθω θλιμμένη, αλλά η δημιουργικότητά μου να είναι έντονη, ή ακόμα και να νιώθω χαρούμενη, αλλά να βρίσκομαι σε σύγχυση. Όλα είναι ευπρόσδεκτα και όλα έχουν κάτι να μου πουν.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει κάθε μέρα και είναι κοινός παρανομαστής σε οποιασδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκομαι είναι η αγάπη μου γι’αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Όταν φοράω την κόκκινη ποδιά μου και ξεκινάω μια παραγγελία ή δημιουργώ ένα καινούριο κόσμημα, είναι σαν να κάνω  ψυχοθεραπεία. Συχνά, η κατασκευή με απορροφά τόσο πολύ, που ο χρόνος φαίνεται να παγώνει για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ άλλες φορές με βοηθάει να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μου βρίσκοντας λύσεις.

Η μουσική στο εργαστήριο είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, γεμίζοντας  τον χώρο με έναν μοναδικό τρόπο, αυξάνοντας παράλληλα και την δημιοργικότητά μου. Η επιλογή της μουσικής συνδέεται άμεσα με τον συναισθηματικό μου κόσμο και με βοηθάει πολύ να επικεντρωθώ και να εκφραστώ μέσω της δημιουργίας  των κοσμημάτων.

Θέλω επίσης να πω πως το να εργάζομαι στη δική μου επιχείρηση και σε ένα περιβάλλον που έχω δημιουργήσει σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες είναι ένα δώρο. Θα το επέλεγα ξανά και ξανά, γιατί η χαρά, η πίστη και η δύναμη  που αποκομίζω από όλο αυτό με καθιστούν ικανή να ξεπερνώ κάθε είδους δυσκολίες στη ζωή μου.

Πες μας λίγα λόγια για τη διαδικασία συλλογής των υλικών και δημιουργίας των κοσμημάτων.

Η διαδικασία επιλογής των επαναχρησιμοποιημένων υλικών, είναι κάτι που λατρεύω. Συχνά επισκέπτομαι επιχειρήσεις ανακύκλωσης ΣΚΡΑΠ, όπου ανακαλύπτω πολλά μέταλλα, όπως χαλκό, μπρούντζο, αλουμίνιο κ.α και αντικείμενα όπως βρύσες, λάμπες και σωλήνες. Κάθε επιλογή γίνεται με προσοχή και αφοσίωση, βρίσκοντας έμπνευση σε κάθε ένα από αυτά. Επιπλέον, η συνεργασία με έναν φίλο παλαιοπώλη ανοίγει την πόρτα για την απόκτηση παλαιών αντικειμένων και κοσμημάτων που έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν θησαυρό για την δημιουργικότητά μου.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση φίλων και γνωστών που επικοινωνούν μαζί μου για να μου προσφέρουν παλιά τους κοσμήματα που, διαφορετικά, θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων. Αυτά τα κοσμήματα υπόκεινται σε μια διαδικασία αναγέννησης, όπου διαλύονται και δημιουργούνται εκ νέου τελείως καινούρια σχέδια. Κάθε μικρή λεπτομέρειά τους αξιοποιείται με μεράκι και αγάπη, που έχει σαν αποτέσμα τη δημιουργία πρωτότυπων κοσμημάτων.

Πόσο σημαντικά πιστεύεις ότι είναι τα κοσμήματα για την προσωπική έκφραση του κάθε ατόμου;

Η σημασία των κοσμημάτων για την προσωπική έκφραση του κάθε ατόμου αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο που ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή στη Μεσοποταμία, όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα κοσμήματα. Αν και η σημασία τους διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις και την κουλτούρα, πιστεύω ότι τα κοσμήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσωπική έκφραση και την αυτό-ταυτότητα του κάθε ατόμου .

Τα κοσμήματα είναι ο καθρέφτης του προσωπικού στυλ και της μόδας του καθενός, αποτελώντας ένα εκφραστικό μέσο. Επιπλέον, πολλά από αυτά φέρουν συμβολική σημασία, κρύβοντας πίσω τους μια ιστορία που εκφράζει προσωπικές εμπειρίες και σημαντικές στιγμές. Τα κοσμήματα μπορούν να κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας έναν δεσμό συνέχειας και σύνδεσης με το παρελθόν. Φορώντας κοσμήματα που αγαπάμε, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση ευεξίας. Επομένως, πιστεύω ότι το να επιλέγουμε και να φοράμε κοσμήματα αποτελεί μοναδικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, επιτρέποντάς μας να μιλάμε με τον περίγυρό μας με έναν μοναδικό και προσωπικό τρόπο.

Υπάρχει κάποιο κόσμημα που εσύ δεν αποχωρίζεσαι ποτέ στην καθημερινότητά σου;

Φυσικά και υπάρχουν κοσμήματα που φοράω καθημερινά κι αν τύχει κάποια μέρα να μην τα φορέσω, δεν μπορώ να σκεφτώ ελεύθερα, δημιουργικά, καθώς νιώθω κάτι να μου λείπει.

Τους τελευταίους μήνες, έχω επιλέξει ένα ζευγάρι ασημένιους κρίκους από τη σειρά Hoops σε μέγεθος large, τα οποία ξεχωρίζουν μέσα από τα φουντωτά μαλλιά μου. Ο λαιμός μου στολίζεται από ένα φανταχτερό Candy, κατασκευασμένο από μπρούντζο (χρυσή απόχρωση μετάλλου), τριγωνικού σχήματος με πράσινο χρώμα στο εσωτερικό. Αγαπώ το να φοράω κοσμήματα που είναι φτιαγμένα από διαφορετικά μέταλλα, γεμίζοντας το σώμα μου και την αυτοπεποίθησή μου με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Τα κοσμήματα που φοριούνται στα χέρια, όπως βραχιόλια και δαχτυλίδια, δυστυχώς δεν είναι τα κατάλληλα για καθημερινή χρήση, λόγω των εργασιών μου στο πάγκο. Μπορεί να καταστραφούν ή να μου προκαλέσουν τραυματισμό. Ωστόσο, κατά τις εξόδους και τις δουλειές που δεν απαιτούν χειρωνακτική εργασία, πάντα επιλέγω να φορέσω πάνω από τρία δαχτυλίδια και τουλάχιστον δύο βραχιόλια.

Πώς σε βρίσκει αυτό το φθινόπωρο; Σχεδιάζεις κάτι νέο στο Τήρα Το;

Όσο δεν σταματάνε να υπάρχουν ιδέες, άλλο τόσο δεν σταματάνε να υπάρχουν σχέδια για το ΤΉΡΑ ΤΟ. Πριν από λίγους μήνες, εγκαινιάστηκε το e-shop, ένας νέος τρόπος αγοράς που περίμενα πως και πως. Αυτό άνοιξε νέους ορίζοντες για την επιχείρηση, καθώς πλέον μπορεί κανείς να επιλέξει το κόσμημα που του ταιριάζει από οπουδήποτε στον κόσμο, απλά με ένα κλικ στο tirato.gr.

Επιπλέον, το ΤΉΡΑ ΤΟ θα συμμετάσχει στην πρώτη και μεγαλύτερη έκθεση της Ελλάδας, τη THRIFTICON, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ως βάση επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα και χειροποίητες δημιουργίες. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο παλιό αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ στο Γκάζι, στις 22-23 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, τα κοσμήματα του ΤΉΡΑ ΤΟ εκτίθενται και διατίθενται προς πώληση στον εικαστικό χώρο Domatio/Δωμάτιο, στη Σολωμού 55, στα Εξάρχεια, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, έως τις 14 Ιανουαρίου.

Ο κύριος μου στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη του ΤΉΡΑ ΤΟ, με σκοπό να δημιουργήσω μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο των κοσμημάτων μέσα από την επιχείρησή μου και το brand . Για τη νέα χρονιά, προγραμματίζω να εμπλακώ σε νέες περιπέτειες, συμμετέχοντας σε διάφορες εκθέσεις που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου, καθώς επίσης και να ξεκινήσω ορισμένα projects που έχω σχεδιάσει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Ανακάλυψε το ΤΉΡΑ ΤΟ
E-shop | Instagram | Facebook

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *