Όλοι μας έχουμε έρθει έστω και μια φορά αντιμέτωποι με τον εχθρό του μυαλού και της ψυχολογίας, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την πολυαγαπημένη αναβλητικότητα. Η λεγόμενη «γλυκιά φωνή» που σε παρασέρνει να αφήσεις τις δραστηριότητες σου για αργότερα. Και ποια τα αποτελέσματα; Τρεξίματα της τελευταίας στιγμής, άγχος, πανικός και πίεση που φτάνει στο κόκκινο, προκειμένου να προλάβουμε τα deadlines. Μέσα στον πανικό και την πίεση, ίσως το μυαλό μας θολώσει, ίσως μας διαφύγουν σημαντικά λάθη και ίσως να μην φέρουμε θετικά αποτελέσματα στην δουλειά μας.
Γι’αυτό λοιπόν εμείς σου παρουσιάζουμε ορισμένα tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την ενδεχόμενη αναβλητικότητα σου
Θέσε μικρούς στόχους
Το έργο που έχεις αναλάβει ίσως να είναι μεγάλο και απαιτητικό. Αυτός ενδέχεται να είναι και ο λόγος που απομακρύνεσαι και αποφεύγεις να εκπληρώσεις το έργο σου μέχρι το τέλος της προθεσμίας του. Δεν είναι λύση όμως να πατάς συνεχώς snooze και στο τέλος να πανικοβάλλεσαι. Είναι προτιμότερο να χωρίσεις το έργο σε μικρά τμήματα και σιγά σιγά, συστηματικά, να φτάσεις στην ολοκλήρωση του. Μικρά βήματα – μικροί στόχοι, εστιάζοντας κάθε φορά σε ένα σημείο.
Μην κρίνεις τόσο αυστηρά τον εαυτό σου
Προσπάθησε να μην πιέζεις τον εαυτό σου και να μην τον βαραίνεις με σκέψεις τύπου «έπρεπε να είχα ξεκινήσει νωρίτερα, πάντα τα αφήνω τελευταία στιγμή». Σε όλα τα θέματα χρειάζεται ψυχραιμία. Η κακή διαχείριση χρόνου, ο κακός προγραμματισμός ή η κακή ψυχολογία, είναι ορισμένα αίτια που επηρεάζουν εσένα και το έργο σου. Δεν είσαι όμως εσύ το αίτιο. Δεν είναι η ιδιοσυγκρασία σου το αίτιο. αλλά οι συνθήκες. Πολύ περισσότερο τώρα, που διανύουμε δύσκολες μέρες. Στόχος λοιπόν είναι να διατηρείς μια ισορροπία και να μην αφήνεις τις κακές σκέψεις να σε επηρεάζουν. Αντίθετα, να προσπαθείς να τις αντιμετωπίζεις.
Μουσική και εργασία πάνε μαζί
Καθώς προσπαθείς να βρεις όρεξη και δύναμη προκειμένου να εκπληρώσεις το έργο σου, άκου παράλληλα «παραγωγική» μουσική ή οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής πιστεύεις ότι σου ταιριάζει, σε παρακινεί να δράσεις και γενικά συμβάλλει θετικά στην εκπλήρωση των δραστηριοτήτων σου. Αν δεν έχεις ωστόσο κάποια αγαπημένη λίστα, με ένα κλικ «χαζεύεις» και παίρνεις ιδέες για μουσικά κομμάτια ή podcasts.
Πράξε όταν βρίσκεσαι σε παραγωγικό mood
Δεν γίνεται από την στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την στιγμή που πέφτουμε για ύπνο, να έχουμε την διάθεση να είμαστε εν δράσει. Είναι καλύτερο να ενεργούμε εκείνη την ώρα της ημέρας που αισθανόμαστε παραγωγικοί. Ωστόσο, δεν θα συμφωνούσα πως μόνο οι πρωινές ώρες είναι οι ιδανικές ώρες για την εκπλήρωση έργων. Προσωπικά θεωρώ πως δεν χρειάζεται να θέτουμε όρια και κανόνες. Δεν είμαστε όλοι πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Σημασία έχει να πράττουμε με διάθεση και θέληση και να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα μας, όπως μας ταιριάζει στον καθένα.
Το ημερολόγιο ως μέσο οργάνωσης
Σε ένα ημερολόγιο θα μπορείς πιο εύκολα να καθοδηγήσεις τον εαυτό σου, να οργανώσεις πιο σωστά το πρόγραμμα σου και να διαχειριστείς πιο έξυπνα τον χρόνο. Θα έχεις συγκεντρωμένες τις σκέψεις σου, τις υποχρεώσεις σου, τα deadlines κτλ. Έτσι, θα κινείσαι σταθερά και συστηματικά, αντιμετωπίζοντας την αναβλητικότητα.
Σκέψου τους λόγους της αναβλητικότητάς σου
Είναι σημαντικό να ερευνούμε την πηγή του προβλήματος μας και να βρίσκουμε λύσεις. Στο θέμα της αναβλητικότητας χρειάζεται να αναρωτηθούμε οι ίδιοι μέσα μας, γιατί συνεχώς αφήνουμε για αργότερα αυτό το «κάτι» που έχουμε αναλάβει. Είναι θέμα ανίας; Θέμα αγγαρείας; Ή πρόκειται για εσωτερικό θέμα; Μήπως αυτό «το πρέπει να εκπληρώσω» δεν κρύβει τίποτε άλλο από μια εντολή; Σκέψου ίσως μπορέσεις να βρεις τελικά την απάντηση.
Σκέψου «γιατί» ξεκίνησες
Ορισμένες φορές αισθανόμαστε πως κολυμπάμε αλλά δεν φτάνουμε ποτέ στην άλλη όχθη του ποταμού. Αισθανόμαστε πως ο κόπος μας πάει χαμένος και σκεφτόμαστε να τα παρατήσουμε. Αρκεί, λοιπόν, μόνο εκείνη η στιγμή που θα θυμηθείς γιατί ξεκίνησες, γιατί αφιέρωσες χρόνο και ενέργεια στο συγκεκριμένο έργο. Μην ξεχνάς πως θα ανταμειφθείς αργά ή γρήγορα για την σκληρή προσπάθεια σου. Υπομονή!
Αυτά ήταν ορισμένα tips που ίσως να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την αναβλητικότητα σου. Σημαντικό tip είναι να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου, ειδικά αυτές τις μέρες του εγκλεισμού, να του δίνεις κίνητρο να πράττει, όσο μπορεί και όσο αντέχει. Η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια που χρειάζεται χρόνο και τρόπους προκειμένου να την διαχειριστούμε. Δεν είναι εύκολο, ούτε όμως και ακατόρθωτο. Ραντεβού σε επόμενο άρθρο. See you soon!
11