fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙBlog

7 tips για να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία των φετινών Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος αγάπης και αλληλεγγύης, γεμάτη από πολύχρωμα στολίδια, δώρα, οικογενειακά τραπέζια και πολλά χαμόγελα. Ίσως, όμως, αυτή η υπερβολική γιορτινή και χαρούμενη διάθεση που συνήθως ενισχύεται μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media, σε συνδυασμό με την πανδημία και το lockdown, να προκαλεί πίεση, ανεξήγητο στρες και έκρηξη περίεργων συναισθημάτων, με κυρίαρχο το συναίσθημα της μελαγχολίας. Και; Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Όχι φυσικά! Έχουμε ετοιμάσει για σένα και μόνο, μια λίστα από tips που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή την γλυκανάλατη Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία.    

Δώσε χώρο στα συναισθήματα σου

Ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αρκετά περίπλοκος. Χρειάζεται, λοιπόν, να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να δέχεται και να επεξεργάζεται χωρίς πίεση, το κάθε μας συναίσθημα. Να αφήνουμε τον εαυτό μας να ξεσπά έτσι ώστε να προχωρά και να εξελίσσεται. Η αποφυγή ή η εσωτερίκευση των συναισθημάτων μάς οδηγεί πάντα σε αδιέξοδο!

Οργάνωσε τις μέρες σου

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύονται από ξεκούραση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα βρίσκεσαι και σε πλήρη αδράνεια. Μέσα στο γιορτινό κλίμα, μπορείς να οργανώνεις τις μέρες σου έτσι και να προσθέτεις και 1-2 δραστηριότητες που σε χαροποιούν, αλλά παράλληλα σε καθιστούν και παραγωγικό/ή.

Αποτύπωσε τις σκέψεις σου σε ημερολόγιο

Το συγκεκριμένο tip θα σε βοηθήσει να ελευθερώσεις από μέσα σου, όλα εκείνα τα συναισθήματα που φέρουν μελαγχολία, πίεση και στρες. Αποτυπώνοντας στο χαρτί όλα όσα σε προβληματίζουν, αλλά και όλα εκείνα για τα οποία είσαι ευγνώμων, θα μπορέσεις να επεξεργαστείς πιο καθαρά την κάθε αλήθεια και το κάθε συναίσθημα και να καταλήξεις σε ορισμένα συμπεράσματα.

Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί

Μία αγαπημένη ταινία, η ενασχόληση με την ζωγραφική ή τη μουσική, το διάβασμα ενός βιβλίου, η μαγειρική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σου αλλάζει θετικά την διάθεση, είναι η ιδανική πρόταση. Έτσι, θα αποφύγεις ή θα αντιμετωπίσεις την περίεργη μελαγχολική διάθεση σου κατά τις γιορτινές μέρες.

Αφιέρωσε χρόνο στα άτομα που αγαπάς

Είμαστε οι επιλογές μας. Εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε τα άτομα που συμπρωταγωνιστούν στην ζωή μας και με τα οποία «πλάθουμε» μαζί στιγμές. Στις γιορτινές μέρες, λοιπόν, μην αφήνεις να σε πολιορκούν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Αφιέρωσε χρόνο στα άτομα που αγαπάς και δημιούργησε μαζί τους αναμνήσεις, έστω και μέσα από μία βιντεοκλήση. Γιατί στην τελική είμαστε αυτό που θυμόμαστε.

Βρες χρόνο για γυμναστική

Όλοι γνωρίζουμε πως η εκγύμναση του σώματος μας, συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχοσύνθεσής μας. Ξέκλεψε, λοιπόν, λίγο χρόνο για γυμναστική, πριν από τα οικογενειακά τραπέζια. Έστω ένα ολιγόλεπτο περπάτημα, θα συμβάλει θετικά τόσο στο σώμα όσο και την ψυχολογία σου.

Πράξε φιλανθρωπικά ή εθελοντικά

Μια φιλανθρωπική ενέργεια ή μια εθελοντική πράξη συμβάλλουν στην αντικατάσταση της μελαγχολικής διάθεσης με το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Η οποιαδήποτε στήριξη και βοήθεια σου, είναι χρήσιμη και αναγκαία, πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε δύσκολες μέρες.

Αυτά ήταν λοιπόν τα tips που ελπίζουμε έστω και λίγο να σε βοήθησαν. Αν έχεις φυσικά κάποιο δικό σου extra tip και επιθυμείς να το μοιραστείς μαζί μας, θα περιμένουμε να το διαβάσουμε στα σχόλια. Προς το παρόν εγώ σε αποχαιρετώ.. See you soon!

10
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *