fbpx
AlternativeBlog

5 tips για εσένα που θα κάνεις κάμπινγκ φέτος

Παρότι το ελεύθερο κάμπινγκ στις ελληνικές παραλίες- και όχι μόνο- έχει κατοχυρωθεί ως παράνομο, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να το δοκιμάσουν. Κάποτε άκουγες για ξενοδοχεία και resort με χτιστά μπάνια και μεγάλα μπαλκόνια. Πλέον συζητάς όλο και συχνότερα για τα ”πεντάστερα” κάτω από πεύκα και δίπλα στο κύμα. Και δεν σε κατηγορώ. Οι ρυθμοί της ζωής στα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τα υψηλά θερμόμετρα, και φυσικά με την παράμετρο της οικονομικής κρίσης εγείρουν την ανάγκη για απομόνωση, απενεργοποίηση του κινητού και επαφή με τη φύση.

Ωστόσο, το ελεύθερο camping είναι μια δραστηριότητα η οποία χρήζει μεγάλης προσοχής και οργάνωσης με σκοπό να περάσουμε πραγματικά ευχάριστα και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας και την υγεία μας. Ως αρχάριος, σίγουρα θα μάθεις κάποια πράγματα με τον δύσκολο τρόπο, που όμως δεν θα σε αποτρέψουν από το να εξελιχθείς σε έναν χαρούμενο κατασκηνωτή. Στο TFC magazine σου ετοιμάσαμε κάποια βασικά tips για να διευκολύνουμε τη διαμονή σου και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Πιάσε μολύβι και χαρτί!

1.Εξασφάλισε φως το βράδυ!

Επειδή το πιθανότερο είναι στο μέρος που θα επιλέξεις να κατασκηνώσεις να μην έχει το παραμικρό φως και να είναι όλα μαύρα και άραχνα, πρέπει να φανείς ευρηματικός. Και αν ακόμη δεν είσαι, τότε θα φανώ εγώ για σένα. Η καλύτερη λύση είναι να έχεις μαζί σου έναν φακό κεφαλής και ένα διάφανο μπιτόνι νερού. Μόλις αρχίζει να σκοτεινιάζει, γέμισε το μπιτόνι με θαλασσινό νερό, και δέσε το φακό γύρω του. Το φως διαχέεται μέσα στο νερό και προσφέρει ατμοσφαιρικό φωτισμό με διάρκεια. Βέβαια μην ξεχάσεις μπαταρίες για τον φακό!

2. Προσοχή στο νερό

Το νερό, είτε πόσιμο είτε για προσωπική υγιεινή συνιστάται να το διατηρείς σε μη πλαστικές συσκευασίες. Πιο συγκεκριμένα, πριν αναχωρήσεις για την εξωτική σου παραλία και κατά τη διαμονή σου σε αυτή,προτίμησε να μεταφέρεις το πόσιμο νερό από το πλαστικό μπουκάλι σε ένα θερμός, κατά προτίμηση μεταλλικό. Και αυτό για δύο κύριους λόγους : Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν στη σύνθεση τους μια καρκινογόνο χημική ουσία γνωστή ως Δισφαινόλη Α. Αυτή διαχέεται -ιδιαίτερα μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες- μέσα στο νερό και κατ’επέκταση στον οργανισμό μας.

Ακόμη, η συγκέντρωση πλαστικού στις παραλίες είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει περιθώριο να διογκωθεί παραπάνω. Μεριμνώντας γι’ αυτό, επένδυσε σε μία ηλιακή ντουζιέρα νερού ή σάκο, τα οποία μπορείς να βρεις στα καταστήματα με είδη κάμπινγκ. Μετέφερε το νερό στον σάκο και άφησε τον στο ήλιο για κάποιες ώρες. Το μαύρο του χρώμα απορροφάει τον ήλιο και ζεσταίνει το νερό καθώς επίσης διαθέτει και στόμιο που ελέγχει τη ροή του.

3. Do και don’ts στο φαγητό

Αν σκοπεύεις να κατασκηνώσεις για σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα σου πρότεινα να μεταφέρεις πολλά εξαρτήματα και κατσαρολικά. Και αυτό γιατί σίγουρα θα θελήσεις να ζήσεις σαν τον Ταρζάν ανάμεσα στα δέντρα και στο νερό, θα ξεχνάς να φας. Ναι, συμβαίνει, ούτε εγώ το πίστευα. Εν τέλει θα σου φανούν άχρηστα όλα αυτά και ένα επιπλέον βάρος στη μεταφορά. Προτίμησε παξιμάδια, κονσέρβες και ξηρά τροφή γενικότερα. Για πιο gourmet καταστάσεις, υπάρχει πάντα το γκαζάκι και ένα κατσαρολάκι με τα οποία μπορείς να δημιουργήσεις αξιοζήλευτα γεύματα που θα τα λησμονείς στη πόλη.

4. Είδη πρώτης ανάγκης

Κρίνεται αναγκαίο σε εξορμήσεις στις οποίες θα στερηθείς την δυνατότητα της ιατρικής περίθαλψης σε μικρή απόσταση από την τοποθεσία σου, να έχεις μαζί σου ένα μικρό φορητό φαρμακείο με τα απαραίτητα για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Μην τσιγκουνευτείς , γέμισε το με γάζες, παυσίπονα,αλοιφές για εγκαύματα και τσιμπήματα, βαμβάκι, ιώδιο,θερμόμετρο και ό,τι άλλο χωράει ο νους σου. Προτίμησε να υπερβάλλεις λίγο στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για το τι κακό μπορεί να σε βρει. Παρά να βρεθείς απροετοίμαστος σε μια δύσκολη στιγμή και το κέντρο υγείας να βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά. Η μποέμικη ζωή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά καλό είναι να είμαστε υπεύθυνοι με τη σωματική μας ακεραιότητα. Και προπαντός φειδωλοί στην έκθεση μας στον ήλιο.

5. Ναι στα φυσικά προϊόντα, όχι στα χημικά

Θα βρεθείς πολλές στιγμές αντιμέτωπος με την ανάγκη σου να διευκολύνεις λιγάκι τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας κάποιο αποδεδειγμένα αποτελεσματικό προϊόν. Και η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μια δραστηριότητα κατά την διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αρνηθείς εκείνα που θεωρούσες δεδομένα στη πόλη. Ωστόσο, όσο διαμένουμε στη φύση πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη φροντίζουμε, με όποιο κόστος. Επομένως αγόρασε πράσινο σαπούνι για την στιγμή που θα λουστείς γιατί μόνο αυτό δεν μολύνει το έδαφος και τα νερά.

Και το μεγάλο σου πρόβλημα με την εισβολή των κουνουπιών λύστο καλύτερα καίγοντας λίγο φασκόμηλο, η μυρωδιά του οποίου απωθεί τα ζωύφια. Συν ότι είναι 100% φυσικό προϊόν. Και για χάρη του ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, για τις φυσικές σου ανάγκες, που είναι πονεμένο ζήτημα στο ελεύθερο camping ,η συμβουλή μου είναι να το δεχτείς και να το ξεπεράσεις. Να είσαι προσεκτικός, να ανακυκλώνεις συχνά σακούλες και κουβάδες και προτίμησε να ρίχνεις φυσικό λάδι ευκαλύπτου στο νερό και σίγουρα όχι κάποιο χημικό υγρό τουαλέτας.

To sum up…

Είναι πραγματικά αναζωογονητικό να έρχεσαι σε επαφή με μια πιο πρωτόγονη πλευρά του εαυτού σου, σε επαφή με τη φύση και με τις βαθιές γεμάτες ανάσες. Να κοιμάσαι υπό το φως του φεγγαριού και να ξυπνάς τα χαράματα από του ήχους των κυμάτων. Σου προσφέρει μία ελευθερία, μακριά από τα social media,το make up και το καυσαέριο, την οποία, λίγο ή πολύ, συνειδητά ή ασυνείδητα όλοι την έχουμε ανάγκη. Δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο παρορμητικός και ο πιο περιπετειώδης για να δοκιμάσεις τον εναλλακτικό αυτό τρόπο διακοπών. Χρειάζεται ωστόσο να είσαι ο πιο υπεύθυνος. Να σέβεσαι και να φροντίζεις το μέρος που βρίσκεσαι, να μην το μολύνεις με περιττά χημικά και σκουπίδια. Και καθώς αποχωρείς φρόντισε να έχεις αφήσει το μέρος ακριβώς στην ίδια κατάσταση στην οποία το βρήκες. Έτσι θα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας και στον επόμενο ταξιδιώτη που θα τύχει να βρεθεί εκεί μετά από εσένα.

Κείμενο: Άννα Λαϊνά

Featured Image: unsplash.com
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *