Blog

Όσα πρέπει να ξέρεις για το thrift shopping μέσω Instagram

Πόσες φορές αναρωτήθηκες τι θα κάνεις με εκείνα τα ρούχα που “ξεχειλίζουν” από την ντουλάπα σου και δε φοράς ποτέ; Πόσο συχνά αγοράζεις jeans απο καταστήματα fast fashion επειδή τα βρήκες σε καλή τιμή; Τι θα σκεφτόσουν για το περιβάλλον αν ήξερες ότι για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό πουκάμισο απαιτούνται 2.700 λίτρα νερού; Πληροφοριακά, πρόκειται για ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για 2,5 χρόνια. Το Ιnstagram μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις μια τάξη στη ντουλάπα σου, στο πορτοφόλι σου και, το σημαντικότερο, στο περιβάλλον στο οποίο ζεις. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω απο δύο λογαριασμούς thrift shopping στο Ιnstagram. Όσα μάθαμε μας έκαναν να αναθεωρήσουμε κάπως τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Η Χαρά και η Σοφιά διατηρούν thrift λογαριασμούς στο Instagram

Το κίνητρο τους γι’αυτή τη δράση ήταν τόσο η επιθυμία τους να μην καταλήξουν στα σκουπίδια ρούχα καλής κατάστασης τα οποία δεν ήθελαν πια να φορέσουν, όσο και η ανάγκη τους να ασχοληθούν με κάτι παραγωγικό. Φυσικά το γεγονός ότι κερδίζουν ένα χαρτζιλίκι μέσω των σελίδων τους είναι ένας εξτρά σημαντικός λόγος στις μέρες μας για να ασχοληθούν με το thrift.

Όπως εξηγεί η Χαρά, αγοράζοντας second hand ρούχα μέσω instagram «βοηθάς μία κοπέλα σαν εσένα να πετύχει κάποια πράγματα, ακόμη κι αν αυτά είναι απλά καθημερινά. Έτσι δε χρειάζεται να δουλεύει για κάποιον άλλον με δύο ευρώ την ώρα ή να χάσει χρόνο από τις σπουδές της». Η Σοφία κατά μέσο όρο κερδίζει 6-8€ την εβδομάδα/ 20-40€ το μήνα, βάσει των προϊόντων που διαθέτει στη σελίδα της. «Αν το προφίλ διαθέτει κατά κόρον vintage κομμάτια σαφώς το ποσό μεγαλώνει», διευκρινίζει.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες οργανώσεις έχουν φουλάρει απο τόνους ρούχων που συχνά ξεφορτωνόμαστε απο τις ντουλάπες μας, το thrifting έδωσε τη δυνατότητα προσφοράς ρουχισμού είτε με ένα μικρό αντίτιμο, είτε και δωρεάν σε συνανθρώπους μας που τον έχουν ανάγκη. Τα παιδικά ρούχα, σημειώνει η Χαρά, αποτελούν συχνά ένα οικονομικό βάρος για νέους γονείς ή για μαμάδες δίχως στήριξη οικονομική . «Στην παρούσα φάση δε, μετά κορωνοϊού, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη», καταλήγει.

Πώς λειτουργεί το thrifting μέσω Instagram;

Εδώ μπορείς να βρεις από vintage και μη ρούχα μέχρι βιβλία, κοσμήματα, κινητά, ηλεκτρικές συσκευές. Οι τιμές τους είναι χαμηλές και συζητήσιμες από τον/την πωλητή/τρια. Κάποιες φορές δίνεται και η δυνατότητα επιστροφών. Υπάρχει και η επιλογή της ανταλλαγής ενός δικού σου ρούχου με κάποιο άλλης κοπέλας. Η επικοινωνία γίνεται με μήνυμα μέσω Ιnstagram. Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια της διαχειρίστριας να δώσει αριθμό τηλεφώνου, email ή pages σε social media. Οι αποστολές μπορούν να γίνουν είτε μέσω ΕΛΤΑ ή μέσω κάποιας εταιρείας courier. Όταν αγοραστής και πωλητής βρίσκονται στην ίδια πόλη γίνονται συναντήσεις προκειμένου να αποφεύγονται τα έξοδα αποστολής. Η Χαρά εξηγεί ότι οι τιμές των προιόντων διαμορφώνονται με βάση το αγοραστικό κοινό στο οποίο στοχεύει κάθε λογαρισμός:

«Ανώτερα και μεσαία στρώματα που τσεκάρουν κομμάτια “one of a kind” σε vintage στυλ ή μεσαία ή/και κατώτερα που τσεκάρουν οικονομικότερες αγορές; ».

Γιατί να προτιμήσεις τα second hand ρούχα;

Οι αγορές ρούχων απο δεύτερο χέρι έρχονται σαν αντίδραση στην κουλτούρα του fast fashion. Τα περισσότερα καταστήματα ρούχων αποτελούν μέρος αλυσίδων που δρουν χωρίς περιβαλλοντική πολιτική και με απάνθρωπες συνθήκες για τους εργαζομένους τους.

«Κάπου σε κάποια χώρα μία -συνήθως ανήλικη- κοπέλα δουλεύει για ένα δολάριο την ημέρα προκειμένου να αγοράσω εγώ ένα τζιν με 19.99 το οποίο τις περισσότερες φορές είναι σχεδιασμένο να αντέχει ένα χρόνο, ώστε να χρειάζεται εκ νέου αγορά», υποστηρίζει η Χαρά.

Για την ίδια, το να αγοράζεις μέσα από λογαριασμούς στο Ιnstagram σημαίνει αμοιβαία υποστήριξη σε μία εποχή που χρειάζεται όλο και περισσότερο η συλλογικότητα και η στροφή προς ένα πιο “ανθρώπινο” οικονομικό μοντέλο. Παρόλο που αναγνωρίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η Χαρά προτρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις fast fashion επιχειρήσεις. Ίσως έτσι το σύστημα αναγκαστεί να κάνει αλλαγές προς το καλύτερο. Όπως υπενθυμίζει, «πρέπει να θυμόμαστε τι στηρίζουμε με τις αγορές μας».

Είναι τελικά το thrifting απλά ένας τρόπος να ξεφορτωθεί μια κοπέλα ρούχα από τη ντουλάπα της κερδίζοντας χρήματα ή κάτι παραπάνω;

«Θα ήθελα να πιστέψω ότι ο κύριος λόγος να thriftάρει κανείς είναι να δείξει εμπράκτως την αντίθεσή του προς το fast fashion σύστημα. Ωστόσο, ίσως ο πραγματικός λόγος είναι το οικονομικό συμφέρον. Και ο οικονομικός παράγοντας δε μπορεί να αγνοηθεί, καθώς αυτός μπορεί να είναι αρκετός για κάποιον/α για προσωπικούς λόγους. Αυτό όμως που κάνει το thrifting ιδιαίτερο είναι ότι μπορείς να βρεις θησαυρούς που δεν θα βρεις αλλού!» μας απαντά η Σοφία.

Το thrift shopping όμως είναι πολλά παραπάνω από ένα άδειασμα ντουλάπας και απο ένα οικονομικό κέρδος, όπως μας εξηγεί η Χαρά. Μέσω της αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων ρούχων «βοηθάς τους εργαζόμενους τρίτων χωρών να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες, βοηθάς στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βοηθάς την ίδια σου την κοινότητα να ανθίσει, αντί να ανακατευθύνεις χρήματα σε μεγάλους επενδυτές και ισχυρές οικονομίες μακριά από τη δική σου πραγματικότητα και φυσικά βοηθάς με το τεράστιο ζήτημα των σκουπιδιών, αφού στρέφεις πολλά αντικείμενα προς μεταπώληση αντί για τον κάδο και τη χωματερή».

Tips για ασφαλείς αγορές μέσω Ιnstagram:

 • Παρατήρησε τη συνολική εικόνα του seller στο προφίλ του. Έχει followers, θετικά σχόλια, ή προωθείται απο άλλους λογαριασμούς; Αν ναι, τότε είναι αξιόπιστος.
 • Αν βρίσκεσαι στην ίδια πόλη με τον seller προτίμησε την χέρι με χέρι συναλλαγή -πάντοτε σε κεντρικά σημεία με κόσμο.
 • Δείξε μεγάλη προσοχή στη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μην αποκαλύπτεις προσωπικά στοιχεία της κάρτας σου όπως το pin ή τους κωδικούς του e-banking σου.
 • Χρησιμοποίησε κάποιον τραπεζικό λογαρισμό που δεν έχει μέσα υψηλές καταθέσεις, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο να σε εξαπατήσουν.
 • Αν έχεις εξοικειωθεί με το Paypal, χρησιμοποίησε καλύτερα αυτό.
 • Αν επιλέξεις την αντικαταβολή, θα πρέπει να υπάρχει η σχετική εγγύηση επιστροφής απο τον seller.

Έχε πάντως υπόψιν σου ότι η κοινότητα των thrift pages στο Ιnstagram είναι αρκετά ενεργή.

Έτσι γίνονται κατευθείαν γνωστά επεισόδια απάτης ή ύποπτων λογαριασμών, hacking, κ.λπ., όπως τονίζει η Χαρά.

Σε ενδιαφέρει να ανοίξεις τον δικό σου λογαριασμό second hand ρούχων στο Instagram;

 • Φρόντισε να έχεις φωτογραφίες καλής ποιότητας των προϊόντων και λεζάντες με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.
 • Αφιέρωσε χρόνο, ώστε να ανεβάζεις καινούργια αντικείμενα, προσφορές και να απαντάς στα προσωπικά μηνύματα που λαμβάνεις.
 • Καθιέρωσε κάποιες μέρες ή ώρες με καλύτερες τιμές, δωρεάν αποστολές ή προσφορές 1+1.
 • Ακολούθησε άλλους thrift λογαριασμούς, ώστε να εμφανίζεσαι στους προτεινόμενους.
 • Σχόλια και προσωπικά μηνύματα με καλό feedback καλό είναι να δημοσιεύονται.

Κείμενο: Χριστίνα Τζιβογλίδου

8
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *