fbpx
TFCinema

“Thor: Ragnarok”: Ευχαριστούμε Marvel, ευχαριστούμε Taika Waititi!

Συντάκτης: Χριστακίδης Χρήστος

Ο Θορ πρέπει να σώσει την πατρίδα του, το Άσγκαρντ, από την καταστροφή, αυτή τη φορά απέναντι στην πανίσχυρη Χέλα. Πρώτα όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν παλιό συνάδελφο του στους Avengers, με έπαθλο την ελευθερία του.

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από το Iron Man(2008) μέχρι σήμερα, και το MCU(Marvel Cinematic Universe) έχει χαρίσει 17 ταινίες στους Μarvel geeks και πολλαπλά εκατομμύρια στα ταμεία της Disney. Δεν μπορεί τίποτα πλέον να πάει στραβά, η συνταγή της επιτυχίας έχει βρεθεί και η Marvel έχει γίνει η Coca Cola του κινηματογράφου. Οι ταινίες της δεν θα παλιώσουν ποτέ και οι καινούριες θα είναι το ίδιο πετυχημένες με τις προηγούμενες. Αλλά καμιά φορά ακόμα και η τέλεια συνταγή μπορεί να βελτιωθεί, βάζοντας το κατάλληλο συστατικό. Εκείνο που θα δώσει ένα διαφορετικό και ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό κατάφερε να κάνει και ο “σεφ”-σκηνοθέτης του “Τhor: Ragnarok”, και άνθρωπος με το καλύτερο όνομα στον κόσμο, ο κύριος Τάικα Γουαϊτίτι.

Ο Θορ, μετά τον Iron Man, ήταν ο δεύτερος υπερήρωας της Marvel που απέκτησε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο MCU. Η πρώτη του ταινία το 2011 (“Thor”) και η δεύτερη, τρία χρόνια αργότερα (“Thor: The Dark World”), σημείωσαν και οι δύο, όπως ήταν αναμενόμενο, εισπρακτικές επιτυχίες , αλλά κάτι τους έλειπε. Και επειδή ίσως δεν βρέθηκε το τι ακριβώς ήταν αυτό, στην τρίτη ταινία αποφασίστηκε να καλυφθούν τα πάντα. Στο “Τhor: Ragnarok” λοιπόν βάζουμε τσεκ και στη δράση, και στη κωμωδία, και στα φαντασμαγορικά εφέ, και στα γνωστά ονόματα στο καστ, και σε οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Η ταινία είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό γεμάτη, που καταλήγει να ξεχειλίζει, αλλά πιστέψτε με αυτό δεν ενοχλεί κανέναν απολύτως.

Πλοκή

Δύο χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του λοιπόν (“Avengers: Age of Ultron”), βρίσκουμε τον Θορ φυλακισμένο και αδύναμο στην άλλη άκρη του σύμπαντος. Με παλιούς και καινούριους συμμάχους αλλά χωρίς το σφυρί του, θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Ράγκναροκ, την απόλυτη καταστροφή του Άσγκαρντ. Πριν όμως βρεθεί αντιμέτωπος με τη Χέλα, τη θεά του Θανάτου, που σκοπεύει να κατακτήσει και να καταστρέψει την πατρίδα του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον παλιό του φίλο και “συνάδελφο”, Χαλκ, σε μία μονομαχία με έπαθλο την ελευθερία του.

Πρώτα Σχόλια

Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πολύχρωμο χάος. Αυτό σίγουρα προέρχεται και από τα κόμικς του Ράγκναροκ τα οποία έχουν αυτά τα δύο στοιχεία, την πολύχρωμη και χαοτική έκδοση του Άσγκαρντ και του ήρωα του. Πώς λοιπόν κατάφερε να είναι τόσο καλή; Πώς κατάφερε ο κύριος Γουαϊτίτι να μετατρέψει μια ταινία με τόσα χρώματα και τόσα γεγονότα σε επιτυχία; Γιατί τα αριστουργηματικά εφέ και τα άρτια CGI  δεν θα ήταν αρκετά, όσο και αν χαίρεσαι να τα βλέπεις. Ούτε το φαντασμαγορικό καστ, αλλά ούτε και η εξαιρετική μουσική επένδυση με τη ροκ 70s διάθεση που ταιριάζει στη δυναμικότητα των ηρώων που εμφανίζονται. Τίποτα δεν θα ήταν αρκετό αν δεν υπήρχε αυτή η “μικρή” λεπτομέρεια που έδεσε τα πάντα, η λέξη “κωμωδία” στην περιγραφή της ταινίας.

Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο διασκεδαστική είναι η ταινία. Σε κάποια σημεία φτάνει στα όρια της παρωδίας και απορείς πώς γίνεται να καταλήγει να είναι τόσο καλή, αλλά το χιούμορ είναι εξαιρετικό. Μέχρι και στιγμές που καταλήγει να είναι βεβιασμένο, γελάς γιατί όλα παρουσιάζονται τέλεια και οι χαρακτήρες ανταποκρίνονται ιδανικά. Η σκηνοθεσία του Γουαϊτίτι δένει την κωμωδία με τη δράση και την καταστροφή με το γέλιο τόσο όμορφα, που πραγματικά δεν κουράζεσαι κανένα δευτερόλεπτο από τις δύο ώρες. Βάζει την προσωπική του κωμική ματιά στην απεικόνιση του υπερήρωα και δείχνει πόσο ενθουσιασμένος ήταν με αυτό το πρότζεκτ. Η ταινία, αν και πέρα για πέρα επική, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία ως μία από τις πιο ξεκαρδιστικές όλων των εποχών.

Χαρακτήρες

Η κωμική “χροιά” πέρασε και στον πρωταγωνιστή. Για πρώτη φορά βλέπουμε έναν πιο χαλαρό Θορ (Κρις Χεμσγουορθ), που, αν και έχει πάρα πολλά στο κεφάλι του, καταφέρνει να ξεπεράσει την μετριοπάθεια των προηγούμενων ταινιών, και γίνεται διασκεδαστικός χωρίς να προσπαθεί πάρα πολύ. Το ίδιο καταφέρνει και ο Μαρκ Ράφαλο (Χαλκ-Μπρους Μπάνερ), ο οποίος δίνει μια άλλη νώτα στο πράσινο κτήνος και στον ιδιοφυή επιστήμονα, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Ο Τομ Χίντλεστον είναι ο κλασικός Λόκι που μισείς και αγαπάς συγχρόνως, ενώ η Τέσα Τόμπσον (Βαλκυρία) παρουσιάζει όμορφα έναν καινούριο χαρακτήρα που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα.

Τρία όμως είναι τα καινούρια πρόσωπα στο franchise, στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Το πρώτο είναι η Κέιτ Μπλανσετ. Η κορυφαία ηθοποιός δεν δυσκολεύεται ούτε στιγμή στον ρόλο της super-villain, καθώς το ταλέντο της για τον ρόλο είναι υπεραρκετό, υποδυόμενη την Χέλα τόσα σκοτεινά όσο της αρμόζει. Ας περάσουμε όμως στο κεφάλαιο που λέγεται Grandmaster. Ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ μπορεί να μην έχει πολλές σκηνές στην ταινία αλλά είναι πραγματικά απίστευτος και γεμίζει κάποια κενά που είναι αναγκαίο να γεμίσει κάποιος. Είναι ο ξεκαρδιστικός κακός πoυ έλειπε τόσο πολύ από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης των Guardians of the Galaxy, Τζέιμς Γκαν, τον χαρακτήρισε ως τον αγαπημένο του χαρακτήρα.

Tέλος, ο πέτρινος γίγαντας Κόργκ. Έμεινα με ανοιχτό το στόμα με την απεικόνιση αυτού του χαρακτήρα. Ενός χαρακτήρα που με έκανε να γελάσω τόσο πολύ, ίσως όσο o Captain Deadpool. Και όλα αυτά πριν μάθω ότι του χάρισε τη φωνή του ο ίδιος ο Τάικα Γουαϊτίτι. Το χιούμορ αυτού του ανθρώπου είναι ασυναγώνιστο, και αυτό το μετέφερε και στον χαρακτήρα του. Χωρίς πολλά λόγια, όταν δείτε την ταινία θα θέλετε να γίνει φίλος σας.

Συνεπώς

Το “Τhor: Ragnarok” είναι η ταινία που θα σε κάνει να δακρύσεις από τα γέλια. Το διάλειμμα πριν από το  σοβαρό “Black Panther” του Φλεβάρη και το βαρβάτο “Infinity War” του Μαΐου. Είναι η καλύτερη της τριλογίας και μία από τις καλύτερες του σύμπαντος της Marvel. Μπορεί κάποια πράγματα που παρουσιάζει να είναι πολύ υπερβολικά, αλλά οφείλει να είναι έτσι, σεβόμενη τον χαρακτήρα της από την αρχή μέχρι το τέλος. Το μόνο που προσωπικά θα ήθελα παραπάνω, είναι να ήμουν στα γυρίσματα της, στα οποία είμαι σίγουρος πως θα γινόταν ένα τεράστιο πάρτι κάθε μέρα.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *