fbpx
Tv-serious

Γιατί αυτόν το Σεπτέμβρη να επιλέξεις το This Is Us

Τη στιγμή που όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την 5η σεζόν του Peaky Blinders και την επιστροφή του Cillian Murphy ως Thomas Shelby, εγώ ήδη έχω εφοδιαστεί με χαρτομάντιλα για την 4η season του This Is Us. Το νέο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε αφήνει πολλές υποσχέσεις και ταυτόχρονα πολλά ερωτηματικά. Μερικοί μπορεί να θεώρησαν ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί. Η παραγωγή, όμως, μάς κουνάει επικριτικά το δάχτυλο δηλώνοντας ρητά:

«Ιf you think you know what’s coming next, you don’t know us».

Αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή για όσους δεν ξέρουν “ποιοι είμαστε εμείς”. Η σειρά που προβάλλεται ήδη για τρεις συνεχόμενες επιτυχημένες σεζόν ακολουθεί τις ζωές τριών αδερφών, της Kate, του Randall και του Kevin, παράλληλα με αυτές της οικογένειας που τους μεγάλωσε και των οικογενειών που αυτοί δημιούργησαν.

Όλη η ουσία της σειράς κρύβεται σε ένα τόσο απλό επίρρημα όπως το “παράλληλα”. Μαζί με αυτήν και ο πρώτος λόγος που ξεχωρίζουμε τη σειρά. Οικογενειακά δράματα έχουμε δει όλοι μας πολλά. Αυτό, όμως, που εγώ τουλάχιστον συναντώ για πρώτη φορά είναι η σε τόσο βάθος διείσδυση στους χαρακτήρες. Κάθε συμπεριφορά των ηρώων όσο τυπική ή παρεκκλίνουσα κι αν μοιάζει έχει τις ρίζες της κάπου. Κι αυτήν την εξήγηση μάς την προσφέρουν τα συχνά flashbacks που διακόπτουν τη ροή της ιστορίας. Παρατηρώντας, λοιπόν, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν οι κεντρικοί ήρωες κατανοούμε την εξέλιξη των πραγμάτων και των χαρακτήρων . Έτσι, παίρνουμε μια απάντηση στο ερώτημα φύση ή ανατροφή με τη ζυγαριά να κλίνει στη δεύτερη.

Γιατί αυτόν το Σεπτέμβρη να επιλέξεις το This Is Us

Και μιας και μιλάμε για χαρακτήρες μη σου περνάει από το μυαλό ότι υπάρχουν πρωταγωνιστές.

Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της σειράς. Εκεί που νομίζεις ότι η ιστορία αφορά αυτά τα τρία αδέρφια και τους γονείς τους, παρακολουθείς ένα ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο στα παιδικά χρόνια της Beth (γυναίκας του Randall) ή στη ζωή της Deja (της θετής τους κόρης). Αυτή η σειρά φαίνεται να πιστεύει πως όλοι οι χαρακτήρες έχουν κάτι να πουν και όλες οι ιστορίες αξίζει να ακουστούν. Αυτό είναι κυρίως που υπόσχεται η τέταρτη σεζόν. Με πολλές νέες προσθήκες στο καστ και με τη Rebecca να δίνει έμφαση στο πως ένας άγνωστος μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.

Μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες δημιουργείται ένα παζλ τόσο ανθρώπινο που μοιάζει να απευθύνεται σε κάθε θεατή. Οι ζωές των χαρακτήρων δεν είναι φαντασμαγορικές, οι προβληματισμοί τους μας μοιάζουν οικείοι, τα προβλήματά τους καθημερινά, οι λύσεις κάποιες φορές ανέφικτες. Το ίδιο ανθρώπινοι παρουσιάζονται και οι ήρωές μας που ναι μεν τους θαυμάζουμε για το δυναμισμό τους, το πείσμα και τα επιτεύγματά τους. Ταυτόχρονα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της μικροπρεπής ζήλειας τους, της εύθραυστης ψυχραιμίας τους και του πανικού πίσω από την τελειομανία τους. Αν και ο ρομαντισμός και η ελπίδα είναι διάχυτα σε όλο το έργο, τίποτα δεν είναι ουτοπικό. Αυτός ο συνδυασμός και το μέτρο είναι που κάνουν τόσα εκατομμύρια θεατές να ταυτιστούν και να αγαπήσουν τη σειρά.

Ίσως αυτή η ταύτιση να είναι και ο λόγος που η σειρά αυτή εγείρει τόσα πολλά συναισθήματα. Αν μη τι άλλο ένα πράγμα θα σου εγγυηθώ. Δοκιμασμένο σε πολλούς ανυποψίαστους φίλους μου που τους πρότεινα να την ξεκινήσουν και με έπαιρναν με αναφιλητά στις 2 η ώρα τα ξημερώματα. ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ. Ναι, κι εσύ που το παίζεις σκληρός κι υποτίθεται δεν κλαις κάθε φορά που βλέπεις το Hachiko. Το ξέρεις, κανείς ποτέ δε σε πίστεψε.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η λεπτότητα με την οποία προσεγγίζει διάφορα ζητήματα.

Τι σημαίνει για ένα έφηβο κορίτσι να παλεύει διαρκώς με την εικόνα του σώματός της κι έπειτα με την παχυσαρκία δίπλα σε μια φαινομενικά τέλεια μητέρα; Πώς ένα υιοθετημένο έγχρωμο αγόρι μπορεί να βρει την ταυτότητά του ισορροπώντας την ανάγκη του να τιμήσει και τις δύο οικογένειές του; Τι κόστος έχει η επιλογή μιας γυναίκας να εγκαταλείψει την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της; Ποιο κενό έρχεται να καλύψει η εξάρτηση στο αλκοόλ στην επιφανειακά τέλεια ζωή ενός εργένη δημοφιλούς ηθοποιού; Αυτή είναι μια μικρή γεύση από όσα θα ανακαλύψεις αν ξεκινήσεις σήμερα το This Is Us.

Κι αν είσαι από αυτούς που δε χαραμίζουν το χρόνο τους σε οτιδήποτε με βαθμολογία μικρότερη του 8 και χωρίς τα απαραίτητα βραβεία, θα σε αφήσουμε κι εσένα ικανοποιημένο. Το This Is Us μπορεί να μην έχει προσελκύσει τα φώτα όπως το GoT και το Peaky Blinders, αλλά έχει κερδίσει σίγουρα την αγάπη κοινού και κριτικών. Αυτό αποδεικνύουν τα πολλά βραβεία κι οι ακόμα περισσότερες υποψηφιότητες μεταξύ άλλων για Χρυσή Σφαίρα, βραβεία Emmy, MTV movie & TV και Critics’ Choice Television. Ταπεινό, λοιπόν, και πολυβραβευμένο.

Ακόμα να σε πείσουμε;

Συντονίσου 24/9 για την πρεμιέρα της 4ης σεζόν!

Y.Γ. : Μην ξεχάσεις τα χαρτομάντιλα που λέγαμε!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *