fbpx
CinemaTFCinema

Things Heard & Seen: Τελικά αξίζει να ακούσουμε και να δούμε τη νέα ταινία τρόμου του Netflix;

Η Amanda Seyfried και ο James Norton πρωταγωνιστούν στo Things Heard & Seen, την νέα ταινία του Netflix που διαφημίστηκε σαν θρίλερ, “χτίστηκε σαν θρίλερ” αλλά τελικά, μόνο θρίλερ δεν αποδείχθηκε να είναι.

Η υποψηφιότητα της για τον ρόλο της στο Mank ήταν δίκαια και έγινε πράξη. Μπορεί η Amanda Seyfried να μην κέρδισε τελικά το αγαλματίδιο, αλλά συνεχίζει και θα συνεχίσει να απασχολεί το κινηματογραφικό κοινό. Μόλις χθες, έκανε πρεμιέρα στο Netflix η καινούρια της ταινία για την οποία είχαμε μιλήσει λίγους μήνες πριν. Το Things Heard & Seen βασίστηκε στο μυθιστόρημα All Things Cease to Appear της Elizabeth Brundage. Στη μεγάλη οθόνη ήρθε από τους σκηνοθέτες Shari Springer Berman και Robert Pulcini.

Πλοκή

Η Catherine Claire, μια καλλιτέχνης από την Νέα Υόρκη, αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα της και μετακομίζει στο Hudson Valley, όπου εκείνος διορίστηκε ως καθηγητής στο τοπικό κολέγιο. Ωστόσο, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα τους ζωή, αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο γάμος της δεν ήταν έτσι όπως τον έβλεπε και τα μυστικά που κρύβονται μέσα του ανταγωνίζονται την σκοτεινή ιστορία του νέου της σπιτιού.

Το βιβλίο της Brundage μιλάει για μια ομάδα γυναικών που βρίσκεται αντιμέτωπη με καθημερινά αλλά και υπερφυσικά προβλήματα

Οι σκηνοθέτες επέλεξαν να επικεντρωθούν σε μία από αυτές, την Catherine, και να περιορίσουν την ιστορία σε ένα σπίτι. Αυτό λειτουργεί θετικά στην εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων. Περισσότεροι χαρακτήρες ίσως και να δημιουργούσαν χάος σε μια δίωρη ταινία. Ωστόσο, το χάος δεν αργεί να έρθει καθώς τα σημαντικά λάθη κάνουν την εμφάνιση και διαδέχονται το ένα το άλλο.

Η πιο σημαντική αστοχία για εμάς είναι πως το Things Heard & Seen αυτοπροσδιορίστηκε από την αρχή ως ταινία τρόμου

Οι σκηνοθέτες, πάτησαν πάνω σε αυτό το γεγονός και προσπάθησαν να το πετύχουν. Σταδιακά, όμως, έκαναν αρκετά λάθη. Στα 3/4 της ταινίας ασχολούμαστε με τα προβλήματα της οικογένειας των Claires τα οποία θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν το υπόβαθρο για ένα αξιόλογο, οικογενειακό δράμα. Αντιθέτως, καθ’όλη τη διάρκεια της, σκάνε μπροστά μας άκυρα jump scares και διάφορες άλλες πινελιές τρόμου. Αυτά όμως δεν εξυπηρετούν καθόλου το σενάριο και την εξέλιξη του καθώς απ’ ότι φαίνεται, η ιστορία θα κατέληγε έτσι, με τα φαντάσματα του σπιτιού ή χωρίς.

Ο εχθρός της οικογένειας δεν ήταν ποτέ τα πνεύματα των προηγούμενων ενοίκων του σπιτιού, στα οποία η ταινία αφιερώνει άσκοπα τόσο πολύ χρόνο. Ο εχθρός ήταν πάντα μέσα στο σπίτι και στην οικογένεια. Αυτό συνειδητοποιήσαμε στην τελευταία πράξη της ταινίας και αναρωτηθήκαμε γιατί βρίσκονται μέσα της εξ αρχής. Η σκοτεινή φωτογραφία του Larry Smith (Eyes Wide Shut, Only God Forgives) είναι πετυχημένη, αλλά χαραμίζεται σε ένα σενάριο που δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών

Εκείνοι θα μπορούσαν να διαπρέψουν περισσότερο σε ένα απλό οικογενειακό δράμα, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αντιθέτως, η δουλεία τους περνάει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας τον προβλημάτων του σεναρίου. Η χημεία τους τελικά καταφέρνει να σώσει ένα μικρό κομμάτι της ταινίας.


Μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο αόριστο τέλος του, το Things Heard & Seen δεν καταφέρνει να πραγματώσει καμία από τις υποσχέσεις του και καταλήγει απογοητευτικό και επίπεδο . Τα κομμάτια του μυθιστορήματος τα οποία ο Berman και ο Pulcini επέλεξαν να συμπεριλάβουν στην ταινία δεν εξυπηρετούν κανέναν από τους αρχικούς σκοπούς τους. Έτσι, χάνονται στα σκοτεινά δωμάτια του σπιτιού της οικογένειας Claire, μαζί με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *