fbpx
Theater

Η θεατρική ατζέντα του Νοεμβρίου

Ο Νοέμβριος βρίσκει τη Θεσσαλονίκη να έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς της χειμερινής σεζόν. Μια πλούσια θεατρική ατζέντα, με παραστάσεις να συνεχίζονται ήδη από τον Οκτώβριο, αλλά και με ενδιαφέρουσες πρεμιέρες, σίγουρα θα κρατήσει το φιλοθεάμων κοινό της Θεσσαλονίκης σε εγρήγορση. To TFC Magazine είναι εδώ, λοιπόν, για να προτείνει ό,τι νέο θα δούμε το Νοέμβριο στις θεατρικές σκηνές της πόλης.

“Μαρίκα Κοτοπούλη – Το Αγρίμι”

Από 1/9 στο Θέατρο Αθήναιον

Η θεατρική ατζέντα του Νοεμβρίου
Μαρίκα Κοτοπούλη – Το Αγρίμι

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Μποσταντζόγλου

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη, γέννημα θρέμμα του σανιδιού. Πνεύμα ελεύθερο και ατίθασο, παρουσιάζει στο κοινό που τη λάτρεψε ως μοναδική ιέρεια της θεατρικής τέχνης και την αμφισβήτησε ως ανήθικη Γυναίκα, τη δική της, προσωπική ιστορία. Ομολογώντας χωρίς ενδοιασμούς, με τον δικό της απαράμιλλο τρόπο, πως πάσχει από υπερβολικό πάθος, όχι όμως από απεριόριστη δύναμη. Για την παθιασμένη αυτή γυναίκα, το αίσθημα της αυτοσυντήρησης δεν είναι το ισχυρότερο που διαθέτει ο άνθρωπος.

Το Αγρίμι του Ίωνα Δραγούμη, η Μαρίκα, σπάει τα δεσμά του
καθωσπρεπισμού της ασφυκτικής κοινωνίας και επιτίθεται με
λύσσα στο κατεστημένο.

«ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ» του Αντόν Τσέχωφ

Από 9/11 στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Η θεατρική ατζέντα του Νοεμβρίου
Τρεις Αδελφές

Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος  παρουσιάζει τη νέα μεγάλη παραγωγή  «Τρεις Αδελφές» του Αντόν Τσέχωφ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι «Τρεις αδελφές» ανεβαίνουν φέτος 40 χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα στο ΚΘΒΕ (Θέατρο ΕΜΣ, Νοέμβριος 1979).

Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες.

“Πηνελόπες”

Από 9/11 στο Θέατρο Τ

Η θεατρική ατζέντα του Νοεμβρίου
Πηνελόπες

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλάκος – Γλυκερία Καλαϊτζή

Πέντε νέες ηθοποιοί αποφασίζουν να κάνουν μία παράσταση για τις γυναίκες. Πηγή έμπνευσης, η ομηρική Πηνελόπη, πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τι; Δεν σας εκφράζει η Πηνελόπη; Είναι outdated; Εδώ μιλάμε για την πιο χειραφετημένη γυναίκα της ιστορίας, ρε κορίτσια! Οι εποχές
και τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι ρόλοι όμως μένουν πάντα ίδιοι. Δεν το ξέρετε; Ωχ, τώρα θα αρχίσουν τα κλισέ. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει, οι άντρες δεν θα αλλάξουν ποτέ. Οι γυναίκες σήμερα είναι «γάτες», καπάτσες, υπεύθυνες, απελευθερωμένες, άψογες σύζυγοι, τέλειες ερωμένες, υπέροχες μητέρες, απλά καταπληκτικές. Ενώ οι άντρες…Μόνο σεξ, μακριά οι σοβαρές σχέσεις, «κολλημένοι» με τη «μανούλα», λένε πάντα το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, πετάνε τα σώβρακά τους όπου βρουν, μπλα, μπλα, μπλα. ΟΚ, ξεφύγαμε. Μία παράσταση για τις γυναίκες είπαμε να κάνουμε και η φάση κατέληξε σε ντιμπέιτ χωρίς έξοδο διαφυγής.

“Μήδεια” του Ευριπίδη

Από 15 ως 17 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία

Η «Μήδεια» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, που δίνει μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ιστορία. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική, που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων.
Το ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα.

“Ωραίος και Sexy!” του Woody Allen

Από 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τ

Ωραίος και Sexy!

Η Monks Εταιρεία Θεάτρου και το Θέατρο Τ παρουσιάζουν την αξεπέραστη κωμωδία του Woody Allen, ΩΡΑΙΟΣ & SEXY! (Play it again, Sam)

Ένας νευρωτικός, ωραίος και sexy όμως, κριτικός κινηματογράφου, προσπαθεί, με τη βοήθεια ενός φιλικού ζευγαριού και του γνωστού αστέρα και καρδιοκατακτητή Humphrey Bogart, να ξεπεράσει την πρώην γυναίκα του και να αρχίσει να φλερτάρει ξανά.

Σεξ. Ίσως.
Βία. Μπορεί.
Ναρκωτικά. Τίποτα βαρύ, παυσίπονα μόνο.
Φαντασιώσεις. Σίγουρα.
Και πολλή Casablanca.

” «Νούρα», ένα πένθιμο μπλουζ”

Από 15/11 στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

Νούρα

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του ήρωα (Αλέξανδρος), αλλά δυστυχώς η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτει ο Αλέξανδρος.  Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας ( Μητέρα της Νούρα και η Νούρα) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους. Όπως λέει, η Νούρα μας : «μαμά στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο ήλιο». Αυτόν τον ήλιο αποζητούν. Στο έργο αυτό μας παρουσιάζεται μία διπλή Οδύσσεια: Του δυτικού ανθρώπου που τα έχει «όλα» και στέκεται θύμα αυτής της ιδανικής συνθήκης και των προσφύγων που, η ζωή τους μοιάζει το απόβλητο ενός συστήματος που δεν δείχνει στάλα συμπόνιας.

“Θέλετε να χορέψομε, Μαρία; ” της Μέλπως Αξιώτη

Από 20/11 στο Θέατρο Τ

Η ηθοποιός Αννέτα Κορτσαρίδου και ο σκηνοθέτης Μιχάλης Τσουρουνάκης συναντιούνται ξανά και αυτή τη φορά μας προσκαλούν σε «χορό», με την παράσταση «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;». Μία θεατρική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας της Μέλπως Αξιώτη.

Η Άννα, ο Γιάννης, η Μάρθα και η κυρία Θαλή, βουνά κι ανέμους άφησαν πίσω τους, προχώρησαν βήμα προς βήμα, μέσα από τη χαρά και τον πόνο, καθένας διαφορετικά, και στο τέλος σμίξανε μαζί. Άνθρωποι με διαφορετικές πτυχές, χαμένοι μέσα σε θολές πολιτείες, βρίσκουν ο ένας τον άλλο και ο καθένας τον εαυτό του, απαντώντας στο ερώτημα «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;», πάντα με μία λέξη. Ναι.

“Δούλες” του Ζαν Ζενέ

Από 24 έως 24 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ, 50 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο ελληνικό κοινό σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτηκαι σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου.

Η υπόθεση με λίγα λόγια έχει ως εξής: Δύο υπηρέτριες καταστρώνουν την εξόντωση της λατρεμένης αλλά και απόλυτα μισητής τους Κυρίας. Τα αφελή σχέδια τους αποτυγχάνουν και στρέφονται εναντίον τους.

Οι Δούλες είναι οι αντι-ηρωΐδες της τραγωδίας των ημερών μας. Και η Κυρία τους είναι η φτηνή θεά που ορίζει τη μοίρα τους. Που σκηνοθετεί τη ζωή τους. Καμμία μεγαλειώδης κάθαρση σε αυτή τη σύγχρονη τραγι-κωμωδία. Ανθρώπινες στιγμές μόνο. Σκληρές, τρυφερές, αστείες, βίαιες, συγκινητικές. Και πάνω απ΄όλα, μια βαθιά ανάγκη για «παιχνίδι» μέχρι τελικής πτώσης. Αυτή την ανάγκη που κινεί το ίδιο το θέατρο και κρατά ζωντανή την επιθυμία μας να καταφεύγουμε σε αυτό είτε ως δημιουργοί, είτε ως κοινό. Αναζητώντας αυτό το «κάτι» που η ζωή επιμένει να μας κρύβει.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *