fbpx
CinemaCultureTFCinema

The Tragedy of Macbeth: Όταν η κλασική δημιουργία συναντά τη σύγχρονη ματιά

Είναι και μερικές ταινίες που θα ήθελες να τις βλέπεις κάπου αλλού. Μπορεί να τις έχεις δει στο σπίτι σου, σε κλειστή αίθουσα σινεμά ή σε κάποιο θερινό. Όμως το πού τελικά μπορεί να σε μεταφέρει μια ταινία, είναι κάτι άλλο.

O Joel Coen σε μεταφέρει σε έναν χώρο ήσυχο, σαν άδειο αρχαιολογικό θέατρο, και με μία τηλεόραση του 1960, σε βάζει να καθίσεις μπροστά της, για να βλέπεις μόνο ό,τι σου δείχνει στη μικρή αυτή οθόνη. Και όταν θέλει να σε ταράξει, σβήνει απότομα την οθόνη και φωτίζει όλο το θέατρο με φως. Ένα φως που δείχνει ήσυχο τρόμο, βαθιά ταραχή, και ηθοποιούς που εκφράζονται σαν να βρίσκονται εκεί μπροστά σου και να διηγούνται την ιστορία τους.  

Τι κάνει όμως το The Tragedy of Macbeth του Joel Coen ξεχωριστό από όλες τις άλλες μεταφορές του;

Η σύγχρονη ματιά στο μοναχικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Joel Coen, χωρίς τον αδερφό του (Ethan Coen), δεν αντικατοπτρίζεται σε πολύπλοκα σκηνικά, περιττά οπτικά εφέ και πρωτοποριακές περιττές πληροφορίες. Σε 100 λεπτά, αφήνει τους χαρακτήρες που δημιούργησε ο William Shakespeare, να αναδείξουν όλο τους το μεγαλείο. Ο Denzel Washington ως Macbeth και η Frances McDormand ως Lady Macbeth δρουν πάνω σαν ένα καλοκουρδισμένο τρενάκι που οδεύει προς την εξουσία, σαν να ξέρουν ήδη τη μοίρα τους. Ίσως όμως η πιο εμβληματική φιγούρα αυτού του κλασσικού έργου, αλλά και της μεταφοράς του από τον Coen, να είναι η απεικόνιση των τριών μαγισσών από την Kathryn Hunter. Απόκοσμη, λειτουργεί σαν καθρέφτης του Macbeth και είναι η αφορμή για όσες επιλογές θα κάνει αργότερα εκείνος.

Εκεί που συναντιούνται ο Orson Welles, o Ingmar Bergman, ο Carl Theodor Dreyer και ο Akira Kurosawa έρχεται ο Joel Coen. Συνθέτει ένα μονοχρωματικό, κατασκευασμένο χειροποίητα περιβάλλον και παραθέτει μέσα από τον φακό του Bruno Delbonnel έναν κλασσικό μύθο της διαφθοράς, της τιμωρίας, της ζωής και του θανάτου. Εμβαθύνει τόσο όσο χρειάζεται για να μη πάρεις τα μάτια σου από αυτή τη μικρή τηλεόραση, της αναλογίας 4:3, και σε παρασύρει σαν να είναι η κάμερά του ένας ακόμη χαρακτήρας που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αν δεν βρεις τη δική σου μικρή τηλεόραση του ’60, ή ένα μεγάλο άσπρο πανί και έναν προτζέκτορα, μπορείς να δεις το The Tragedy of Macbeth στο Apple TV+.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *