Οι καλύτερες ιδέες γεννιούνται πάνω από μια κούπα καφέ. Έτσι, πάνω από μια κούπα americano, η Μαρίνα μού είπε: «Θέλετε να φτιάξετε με το For The Plot ένα syllabus για τον νέο δίσκο της Taylor Swift;». Μπουκωμένη, ως ήμουν, με το bagel μου, έγνεψα σαν να μου είχε προτείνει να γράψω για τους New York Times. Μεταξύ μας, ήταν ιδεάρα. Και η ιδεάρα παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια σας λες και φοιτούμε στο Taylor Swift University και ειδικότερα στο The Tortured Poets Department.
Αυτό το άρθρο μπορεί να φέρει το όνομά μου, αλλά συντάχθηκε με πολλή αγάπη -και έρευνα- από το αγαπημένο μας πλέον ελληνικό book club, For The Plot. Μιας κι έρχεται περίοδος εξεταστικής, θέλουμε να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι αν ήμασταν σε αυτό το τμήμα θα αποφοιτούσαμε με άριστα!
Clara bow – “The seven husbands of Evelyn Hugo” της Taylor Jenkins Reid
Από τον τίτλο νομίζετε ήδη ότι το βιβλίο αφορά τους 7 συζύγους της. Αυτό νόμιζα κι εγώ. Η ίδια απαντάει: “They are just husbands. I am Evelyn Hugo”. Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία, μια ιστορία αγάπης, απώλειας, δόξας. Μπορώ να περιγράψω όλο το βιβλίο με δύο στίχους. “This town is fake but you’re the real thing” αναφερόμενη στη μια και μοναδική της αγάπη σε αυτές τις 385 σελίδες (δε θα σας κάνω spoiler!). “The crown is stained, but you’re the real queen”, το πόσο πάσχισε αυτή η γυναίκα να γίνει η διασημότερη ηθοποιός της εποχής της με κάθε τίμημα είναι συγκλονιστικό. Αν και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι μας έχει κάνει να μιλάμε για εκείνη σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο!
- Α’ έτος, Α’ εξάμηνο για το μάθημα It Girling 101
Cassandra – “Circe” της Madeline Miller
Το βιβλίο «Κίρκη» της Madeline Miller δίχασε το αναγνωστικό κοινό. Πριν φτάσει στα χέρια μου, οι κριτικές που διάβασα ήταν πολύ καλές ή πολύ κακές και αυτό γιατί το βιβλίο κατάφερε να θυμώσει πολύ κόσμο. Η ιστορία της μάγισσας Κίρκης, αυτή τη φορά με τα δικά της λόγια. Όχι του Οδυσσέα και κανενός «Οδυσσέα». Ένα ακόμη σύγχρονο έργο που δικαιώνει κάθε παρεξηγημένη θηλυκή ιστορική φιγούρα. Σίγουρα με στίχους όπως “burn the bitch” / burn the witch αντανακλάται μέσα από το τραγούδι Cassandra.
- Α’ έτος, Β’ εξάμηνο για το μάθημα Female Rage: Women in Μythology
So High School – “The True Love Experiment” των Christina Lauren
Θυμάσαι την πρώτη φορά που όντως ερωτεύτηκες; Ήσουν 16 και οι διάδρομοι του σχολείου δεν ήταν αρκετοί για να σε κρύψουν. Κάθε μέρα στην τάξη κατέληγες να προσέχεις πώς κρατάει το μολύβι, πώς κάθεται στην καρέκλα, πώς γελάει με τα παιδιά και κάθε βράδυ τα σκεφτόσουν όλα από την αρχή. Καθόσουν έγραφες σελίδες ολόκληρες, ακόμη και ποίηση προσπάθησες να γράψεις για εκείνη την εκδρομή που σου μίλησε και ήθελες να σου μιλήσει λίγο παραπάνω. Από τότε έχουν περάσει 10, μπορεί και 20 χρόνια και κάθε μέρα εύχεσαι να έρθει κάποιο άτομο που θα σε κάνει να νιώσεις ξανά έτσι. Να ζεις και να πεθαίνεις ταυτόχρονα. Ο στίχος “no one’s ever had me / not like you” συνοψίζει ακριβώς τον έρωτα της Fizzy και του Connor που στα τριάντα-κάτι τους κοιτιούνται σαν να είναι πάλι δεκαέξι.
- Β’ έτος, Α’ εξάμηνο για το μάθημα Eros: A Timeless Feeling
But Daddy I Love Him – “Romeo and Juliet” του Shakespeare
Λίγο πολύ όλ@ ξέρουμε την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ίσως από τα μεγαλύτερα enemies to lovers / forbidden love tropes που υπάρχουν στην ιστορία. Καλά, εχθροί δεν ήταν, αλλά ήταν οι οικογένειές τους – που αν με ρωτάτε, ακόμα χειρότερα. Η συσχέτιση γίνεται ήδη από τον τίτλο του τραγουδιού, αλλά κι από έναν στίχο που μου τράβηξε την προσοχή “I’ll tell you something about my good name / it’s mine alone to disgrace”. Απλά και λαϊκά, μη μπλέκεστε σε ξένα χωράφια. Γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να ερωτευτούν, όσο αντέχουν ακόμα.
- B’ έτος, B’ εξάμηνο για το μάθημα From Sonnets to Songs