fbpx
TFCinema

“The Sisters Brothers”: Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ζακ Οντιάρ είναι ένα άκρως διαφορετικό γουέστερν με πρωταγωνιστές τους Χοακίν Φίνιξ και Τζον Σι Ράιλι.

Το μυθιστόρημα του Πάτρικ Ντεγουίτ που κυκλοφόρησε το 2011 και περιγράφει την ιστορία των αδελφών Σίστερς, έγινε γρήγορα best seller ,με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ηθοποιού Τζον Σι Ράιλι, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα για μετατροπή του βιβλίου σε ταινία. Επτά χρόνια μετά η ταινία αυτή έγινε πραγματικότητα, με τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ να αναλαμβάνει τα ηνία της και τον Τομά Μπιντεγκέν να αναλαμβάνει, μαζί του, την διασκευή του βιβλίου.

Φυσικά από το “The Sisters Brothers” δεν θα μπορούσε να λείπει ο άνθρωπος που αρχικά την οραματίστηκε. Ο πολυάσχολος φέτος (4 ταινίες) Τζον Σι Ράιλι, εκτός από χρέη παραγωγού, ανέλαβε και τον έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, με τον Χοακίν Φίνιξ να αναλαμβάνει τον δεύτερο. Οι δυο τους λοιπόν, υποδύονται τους περιβόητους αδερφούς Σίστερς.

"The Sisters Brothers": Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ
“The Sisters Brothers”: Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ
Πλοκή

Ο Ίλαι και ο Τσάρλι Σίστερς είναι δύο θανάσιμοι και περιβόητοι εκτελεστές που αναλαμβάνουν δουλειές και “χτυπήματα” για χάρη του Κόμμοντορ. Στην καινούρια τους αποστολή θα συνεργαστούν με τον ιχνηλάτη Τζον Μόρις για να βρουν και να σκοτώσουν έναν χρυσοθήρα, τον Χέρμαν Κέρμιτ Γουόρμ, που έχει ανακαλύψει μια ειδική φόρμουλα που κάνει τον χρυσό να λάμπει μέσα στο νερό. Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν όταν ο Μόρις θα πειστεί από το όραμα του Γουόρμ και θα προδώσει τους Σίστερς και τον Κόμμοντορ. Τότε οι αδερφοί Σίστερς θα φτάσουν έως το Σαν Φρανσίσκο αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Η ταινία γυρνά γύρω από την σχέση των αδερφών Σίστερς και το πως αυτή έχει εξελιχθεί μέσω παρελθοντικών γεγονότων που σημάδεψαν και τους δύο. Ο Οντιάρ πατάει στην συνταγή των παραδοσιακών γουέστερν κι αν και παρουσιάζει δύο θανάσιμους πιστολέρο, η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός πως ο ένας νιώθει καταπιεσμένος από όλη αυτή την ταραχή και τους σκοτωμούς.

"The Sisters Brothers": Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ
“The Sisters Brothers”: Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ

Καθώς τα άγρια, αλλά συνάμα πανέμορφα, τοπία της αμερικάνικης δύσης εναλλάσσονται κατά την διάρκεια της ταινίας, από βουνό σε θάλασσα, και από ερημιά σε πόλεις, έτσι εναλλάσσονται και τα συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών που αγαπούν με ιδιαίτερο τρόπο ο ένας τον άλλον, χωρίς απαραίτητα να το δείχνουν. Μέσα από τις δυσκολίες και τα ευτράπελα του ταξιδιού, τα οποία ο Οντιάρ πολλές φορές τα αντιμετωπίζει με μαύρο χιούμορ αλλά και με ωμό ρεαλισμό, οι αδερφοί Σίστερς θα μάθουν πράγματα που δεν ήξεραν ο ένας για τον άλλον.

Ερμηνεία

Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών ολοκληρώνουν την προσπάθεια του σκηνοθέτη να παραδώσει στο κοινό ακέραιες τις προσωπικότητες των δύο αδερφών. Από την μία ο Χοακίν Φίνιξ, υποδύεται έναν μέθυσο και σκληρό εκτελεστή που δεν αφήνει κανένα κομμάτι της καλά κρυμμένης ευαισθησίας του να βγει προς τα έξω. Από την άλλη, ο Τζον Σι Ράιλι, κάνει το ακριβώς αντίθετο καθώς υποδύεται έναν πιστολέρο με παράπονα, ανησυχίες και ενδιαφέρον για το μέλλον, το δικό του αλλά και του αδερφού του. Οι δυο τους αποτελούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δίδυμο.

"The Sisters Brothers": Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ
“The Sisters Brothers”: Το πιο ευαίσθητο Western που φτιάχτηκε ποτέ

Όσον αφορά το δεύτερο δίδυμο της ταινίας, το οποίο δεν αναλύεται στον ίδιο βαθμό αλλά έχει τις στιγμές του, οι Τζέικ Τζίλενχαλ και Ριζ Αχμέντ τα καταφέρνουν εξαίσια. Οι δύο τους είχαν συνεργαστεί και στο “Nightcrawler” με τεράστια επιτυχία. Ο μεστός Τζίλενχαλ συμπληρώνεται από τον εξαιρετικά ταλαντούχο Αχμέντ και αν και δεν βλέπουμε τελικά τόσα πολλά για τους χαρακτήρες τους, σε σχέση με τους Σίστερς, το ενδιαφέρον μας γι’ αυτούς μένει αλώβητο.

To “The Sisters Brothers” έχει τα προβλήματα του. Είναι αρκετά αργό σε μερικά σημεία και άσκοπα φλύαρο σε κάποια άλλα. Είναι όμως μια όμορφη προσθήκη σε ένα στυλ ταινιών που συνήθως δεν παρουσιάζουν τον συναισθηματισμό που αυτό προσφέρει. Τέλος, περιέχει ακόμα μια φανταστική ερμηνεία ενός εκ των πιο ταλαντούχων κυρίων του χώρου, του Χοακίν Φίνιξ.

Trailer

Με την υποστήριξη του Cineplexx

tfc
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *