Αν πέρασες κάποτε από την θεωρητική κατεύθυνση ξοδεύοντας αμέτρητες ώρες για την τέλεια αποστήθιση, αυτό το κείμενο θα αγγίξει την ψυχή σου. Βρήκαμε επιτέλους κάποιον που μιλάει για τη μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα χωρίς να αναζωπυρώνει τις εξαιρετικά βαρετές μνήμες του λυκείου.
Η αλήθεια είναι πως τα social media παρέχουν απλόχερα περιεχόμενο για κάθε τι που σε ενδιαφέρει, κυρίως αν σχετίζεται με το πώς θα ψυχαγωγηθείς. Σου ανακοινώνω, όμως, πως υπάρχει περιεχόμενο ψυχαγωγικό, αλλά ταυτόχρονα εκπαιδευτικό, μέσω της σελίδας Τhe Μythologist. Μια σελίδα που μπορείς να την επισκεφθείς σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, καθώς εμφανίζεται σε Facebook, Instagram, ΤikΤok, YouTube και Spotify. Επιλογές υπάρχουν. Ποιο είναι όμως το πρόσωπο πίσω από όλα αυτά;
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε τα πρώτα δώδεκα χρόνια στην Ναύπακτο κι έπειτα ξεκίνησε σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική αρχαιολογία, όπου και γνώρισε περισσότερο και πιο εξειδικευμένα τον κόσμο της αρχαιολογίας και της μυθολογίας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τότε ήταν και η περίοδος που άρχισαν να εμφανίζονται έντονα τα κανάλια εκπαιδευτικού περιεχομένου στο YouTube. Παρατηρώντας τα είδε ότι δεν υπήρχε κάτι που να σχετίζεται με τον ανθρωπιστικό τομέα, θεωρώντας έτσι ότι πρόκειται για ένα «κενό» που θα μπορούσε να καλύψει με τον τρόπο του.
Αρχή, μέση και τέλος
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το περιεχόμενο του The Mythologist βασίζεται κυρίως στα βίντεο. Για τον Κωνσταντίνο, τα βίντεο είναι σαν ένας μύθος. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Η παραγωγή περιεχομένου τού φαινόταν εξ αρχής δημιουργική διαδικασία, γι’αυτό κι αφιέρωσε πολύ χρόνο σε αυτό το κομμάτι. Το πρώτο του βίντεο δημοσιεύτηκε το 2020, έχοντας ένα μικρόφωνο των εφτά ευρώ, για κάμερα το κινητό του και ως φωτισμό, ένα ring light των είκοσι ευρώ. Κατείχε ορισμένες βασικές γνώσεις γύρω από το μοντάζ, ωστόσο, προσπαθούσε διαρκώς μέσω tutorials να βελτιώνει τα βίντεό του, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και για τον ίδιο να δουλεύει.
View this post on Instagram
Γιατί αξίζει να γνωρίζουμε μυθολογία;
Η απάντηση εξαρτάται από το τι αναζητά το κάθε άτομο. Αν σε ενδιαφέρει να προσεγγίσεις επιστημονικά την αρχαιολογία, οι μύθοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο έρευνας, αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Ίσως σήμερα να φαντάζουν απλώς ιστορίες, αλλά στην αρχαιότητα αποτελούσαν κομμάτι της θρησκείας και της ιστορίας, ήταν ο τρόπος των ανθρώπων να εξηγήσουν όλα όσα δεν γνώριζαν. Η μυθολογία εμφανίζεται σαν ένας καθρέφτης της τότε κοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόησή της.
Ωστόσο, μπορεί να σου δώσει πολλά, ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι με την ιστορία ή την αρχαιολογία. Όπως στη λογοτεχνία, στις ταινίες, σε κάθε μορφή τέχνης, παρουσιάζονται πρότυπα μίμησης και αποφυγής, ακριβώς αυτό συμβαίνει και στους μύθους. Είναι ιστορίες σημαντικής διδακτικής σημασίας, αλλά κυρίως διαχρονικής, διότι θίγονται ζητήματα που απασχολούν ακόμα, τον σύγχρονο άνθρωπο. Πόλεμος και ειρήνη, έρωτας και μίσος, φτώχεια και πλούτος, όλα όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, βρίσκονται ήδη στους μύθους.
Η μυθολογία είναι όντως ενδιαφέρουσα;
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως η μυθολογία είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον όταν προσεγγίζεται από τα βίντεο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου. Ο Τhe Μythologist έχει καταφέρει να «παντρέψει» αγαπημένες σειρές του σήμερα -από Lord of the Rings, μέχρι Κωνσταντίνου και Ελένης– με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Τα σύντομα βίντεό του έχουν την ικανότητα να σου αναιρέσουν όλα όσα νόμιζες πως γνώριζες για τον Οδυσσέα και να σου δημιουργήσουν αίσθημα συμπόνιας για τη Μέδουσα. Να ανακαλύψεις τελικά ότι το θέμα της Ιλιάδας δεν είναι ο Τρωικός πόλεμος, και γενικώς, να αναθεωρήσεις όλα όσα έμαθες στα σχολικά σου χρόνια.
Στα χρόνια που πάσχιζες να γίνεις ο τέλειος «παπαγάλος» κι ας είχες ξεχάσει μετά από έναν μήνα ό,τι διάβαζες επί ώρες. Τουλάχιστον, είχες καταφέρει να διεκδικήσεις έναν καλό βαθμό, ο οποίος άλλωστε, ήταν δυστυχώς άρρηκτα συνυφασμένος με την αξία σου ως άνθρωπος. Ίσως αν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έπαυε να είναι τόσο βαθμοθηρικό, θα υπήρχαν περισσότερα άτομα σήμερα με γνώσεις και αγάπη προς το διάβασμα.
Η χώρα μας βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προετοιμάζει εν δυνάμει φοιτητές, αλλά όχι ανθρώπους.
View this post on Instagram
Το κοινό του Τhe Μythologist
Δεν είναι τόσο απλό, αλλά ούτε γρήγορο το να βρεθεί κοινό να στηρίξει πραγματικά ένα project εκπαιδευτικού περιεχομένου, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Όπως παραδέχεται ο Κωνσταντίνος, τον πρώτο καιρό το κανάλι του στο YouTube παρουσίαζε αρκετά χαμηλά ποσοστά θεατών, κάτι το οποίο όμως θεωρούσε λογικό στο ξεκίνημά του. Συνέχισε να δουλεύει συστηματικά, πετυχαίνοντας έτσι μετά από έναν χρόνο να συγκεντρώσει 1.500 συνδρομητές, οι οποίοι σε ένα μόλις εξάμηνο άγγιξαν τους 100.000. Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, όλο και περισσότερα άτομα, κάθε ηλικίας, άρχισαν να παρακολουθούν τα βίντεό του, αποκτώντας απήχηση την οποία ο ίδιος δεν είχε φανταστεί!
Πίστευα ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για την μυθολογία και θα στηρίξει αυτό το εγχείρημα, αλλά δεν περίμενα να υπάρξει τέτοια ανταπόκριση. Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη και χαρά για εμένα!
Για όλα υπάρχει ένας μύθος
Και αν αγαπάς τα βιβλία κι όχι τόσο τα βίντεο, έχουμε ευχάριστα νέα. Εδώ κι έναν χρόνο, το project του The Mythologist ταξιδεύει ως βιβλίο, με τίτλο Για όλα υπάρχει ένας μύθος, φέρνοντας το αναγνωστικό κοινό σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της μυθολογίας. Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, ίσως είναι λίγα τα άτομα πλέον που στρέφονται στο έντυπο, με το διαδίκτυο να μας μαγνητίζει σε καθημερινή βάση.
View this post on Instagram
Για τον Κωνσταντίνο, όμως, αυτό δεν υπήρξε ιδιαίτερο ζήτημα, μιας και από μικρός είχε βάλει στόχο να γράψει το δικό του βιβλίο. Τι κι αν δεν γνώριζε ακόμα το θέμα, ήξερε πως θα έβρισκε την κατάλληλη αφορμή και θα ξεκινούσε να γράφει. Βλέποντας την αγάπη που έδειχνε ο κόσμος προς την προσπάθειά του με την μυθολογία, αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή να ξεκινήσει την συγγραφή. Ήταν μια ανάγκη του να συγκεντρώσει, να αναπτύξει και να αναλύσει με ηρεμία τις σκέψεις του πάνω στις σελίδες, ολοκληρώνοντας έτσι το project του The Mythologist.
Το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο που έρχεσαι σε επαφή, δεν είναι εφήμερο και το κυριότερο, όσα γράφει δεν θα σβηστούν. Προσφέρει τόσα πολλά, που το διαδίκτυο αδυνατεί.
Επιστροφή στο μέλλον
Μήπως θα περνούσαμε καλύτερα αν βρισκόμασταν στην αρχαία Ελλάδα; Ο Κωνσταντίνος όσο κι αν λατρεύει να διαβάζει για αυτήν, δε θα εγκατέλειπε την σημερινή εποχή. Πράγματι, υπάρχει πάντοτε μια εξιδανίκευση όλων όσων δε ζήσαμε, μια ωραιοποίηση δίχως να γνωρίζουμε πάντοτε γιατί. Ωστόσο, αν ήταν εφικτά τα ταξίδια στο παρελθόν, ο Mythologist θα εμφανιζόταν στα εγκαίνια του Παρθενώνα ή στα Ελευσίνια Μυστήρια. Γενικώς, σε εντυπωσιακές και με εορταστική ατμόσφαιρά στιγμές, όχι όμως για να γιορτάσει, αλλά για να παρατηρήσει.
«Όταν ασχολείσαι με κάτι τόσο αφηρημένο όπως η μυθολογία, σκέφτεσαι, έχω διαβάσει, έχω διαμορφώσει τη γνώμη μου, αλλά δεν θα μάθω ποτέ αν όλα όσα πιστεύω, ήταν όντως έτσι. Θα επισκεπτόμουν την αρχαία Αθήνα αναζητώντας μία επιβεβαίωση ή μία διάψευση».
Η καλύτερη στιγμή είναι τώρα
Κι αν έχεις σκεφτεί κι εσύ να ξεκινήσεις ένα δικό σου project, η καλύτερη στιγμή για να το κάνεις είναι τώρα. Όσοι δισταγμοί και δεύτερες σκέψεις αν υπάρχουν, σίγουρα δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί, αν δεν ξεκινήσεις. Αν κάτι μάθαμε από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο, είναι πως διαθέτοντας επιμονή και υπομονή έχεις ήδη τα κατάλληλα εφόδια για να υλοποιήσεις όλα όσα φαντάζεσαι. Βέβαια, δεν σημαίνει πως ό,τι οραματιζόμαστε θα χρίζει πάντοτε επιτυχίας – συγγνώμη για την απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι που δεν θα το ανακαλύψεις με το να χάνεσαι στις σκέψεις σου. «Εγώ ήμουν τυχερός και κάλυψα όντως ένα κενό, αυτό ωστόσο δεν θα το ανακάλυπτα αν δεν είχα δώσει στον εαυτό μου την ευκαιρία να προσπαθήσει».
Ξεκίνα και έχε επιμονή.
3