fbpx
TFCinema

“The Mule”: Ακούραστος στα 88 του

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Ο Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει και φέτος σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε μία διαφορετική βιογραφική ιστορία απ’ αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Καλησπέρα και καλή σας χρονιά! Όπως και κάθε άλλη στήλη στο TFC Magazine, το TFCinema θα συνεχίσει και την φετινή χρονιά να σας ενημερώνει για τις καλύτερες και τις χειρότερες ταινίες κάθε εβδομάδα. Ποδαρικό γι’ αυτήν την χρονιά μας κάνει ένας συνήθης ύποπτος. Το ετήσιο ραντεβού μας με τον Κλιντ Ίστγουντ έφτασε και μετά τον περσινό φιάσκο του «The 15:17 to Paris» ο βετεράνος σκηνοθέτης-ηθοποιός δείχνει να βρίσκει τα πατήματα στο “The Mule“.

Χωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά από που πηγάζει το μεράκι του 88χρονου Ίστγουντ, μπορούμε να πούμε πως αν και τόσα χρονιά μετά την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, μας εκπλήσσει ξανά. Η περσινή του ταινία ( μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας εδώ) όχι μόνο δεν αντικατόπτριζε το σκηνοθετικό του ταλέντο αλλά αποτελούσε και μία άτυπη εκδήλωση των ιδεολογιών του για την Αμερική και τον πατριωτισμό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το κανε, αλλά ήταν η πρώτη που δεν επικεντρώθηκε πουθενά αλλού. Το “The Mule” διαφέρει κατά πολύ, και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους.

https://www.imdb.com/title/tt7959026/mediaviewer/rm4228740864

Πλοκή

Ο Ερλ Στόουν είναι ένας βετεράνος πολέμου ο οποίος είναι αποξενωμένος από την οικογένεια του και όλη του τη ζωή ασχολείται με την ανθοκαλλιέργεια. Στα 90 του αναγκάζεται να παρατήσει το θερμοκήπιο του, το οποίο έχει πέσει θύμα της τεχνολογικής ανάπτυξης, και η αντίσταση του στα νέα δεδομένα τον φέρνουν σε δυσμενή θέση. Ωστόσο μία απρόσμενη γνωριμία θα του δημιουργήσει μία καινούρια επαγγελματική ευκαιρία, καθώς θα γίνει οδηγός-μεταφορέας για ένα μεξικάνικο δίκτυο. Όταν ο Ερλ θα ανακαλύψει τι μεταφέρει θα τα πηγαίνει ακόμα καλύτερα και θα αποτελέσει τον νούμερο ένα μεταφορέα κοκαΐνης για το καρτέλ της Σιναλόα, μέχρι να βρεθεί στο στόχαστρο της Δίωξης Ναρκωτικών.

https://www.imdb.com/title/tt7959026/mediaviewer/rm1275950848

Η ιστορία του Ερλ Στόουν (πραγματικό όνομα: Λίο Σαρπ) είναι πέρα για πέρα αληθινή καθώς βασίζεται σε άρθρο των New York Times για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο Ίστγουντ μαζί με τον σεναριογράφο
 Νικ Σενκ (Gran Torino), συνδύασαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για να φέρουν τον χαρακτήρα στην οθόνη. Τα δύό που κάνουν την μεγαλύτερη εντύπωση στο κοινό είναι η άγνοια κινδύνου και το χιούμορ του χαρακτήρα. Ο Ερλ είναι 90 χρονών, δεν έχει να χάσει τίποτα και βλέπει τα πάντα ως μια τελευταία ευκαιρία να προσφέρει στην οικογένεια και στους φίλους του οικονομική βοήθεια. Δεν φοβάται τις απειλές του καρτέλ, ούτε την αστυνομία. Είναι ένας ξέγνοιαστος γεράκος που τραγουδάει έχοντας στο πορτμπαγκάζ του δεκάδες κιλά κοκαΐνης.

Πρώτα Σχόλια

Το χιούμορ είναι αυτό όμως που κάνει την ταινία από αγωνιώδη σε διασκεδαστική. Ο κυνισμός του Ίστγουντ έχει μεταφερθεί απαράλλακτος στο χαρακτήρα του, καθώς ότι και να συμβεί, όποιον και να έχει μπροστά του, δεν μασάει τα λόγια του ούτε στιγμή.

https://www.imdb.com/title/tt7959026/mediaviewer/rm2148366080

Ερμηνείες

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ίστγουντ έλαμψε για το υποκριτικό του ταλέντο, ειδικότερα στα γεράματα. Αλλά αυτό που κάνει, το κάνει καλά. Μετρημένα και με το τρόπο που αρμόζει στους χαρακτήρες που υποδύεται. Ο ρόλος του Ερλ είναι ένας ρόλος που του ταιριάζει γάντι. Μπορεί άλλωστε να του θυμίζει και τα λάθη που έκανε ο ίδιος στη ζωή του.

Συνεπώς

Το “The Mule” δεν είναι μία από τις ταινίες της χρονιάς αλλά αποτελεί ένα από τα highlight της σκηνοθετικής καριέρας του Κλιντ Ίστγουντ. Αξίζει να του αφιερωθεί ένα δίωρο στο σινεμά. Κυρίως για το μεράκι που έδειξε ο δημιουργός του στα 88 του χρόνια.

Με την υποστήριξη του Cineplexx

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ezgif.com-optimize.gif
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *