fbpx
CinemaTFCinema

The Dig: Δύο ήρεμες δυνάμεις στο νέο διαμάντι του Netflix

Η Carey Mulligan, o Ralph Fiennes και η Lily James ενώνουν τις δυνάμεις στο The Dig του Netfllix, μία από τις ομορφότερες ταινίες που θα βρείτε στην streaming πλατφόρμα.

Another day, another Netflix Original. Η πρεμιέρες των ταινιών της πλατφόρμας συνεχίζουν να σκάνε κάθε Παρασκευή και εμείς για ακόμα μια φορά είδαμε την μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή της εβδομάδας που πέρασε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Σειρά αυτή τη φορά είχε το The Dig, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Simon Stone (The Daughter). Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του John Preston και περιγράφει την πραγματική ιστορία της ανασκαφής του Sutton Hoo, ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων την Μεγάλης Βρετανίας.

Η Carey Mulligan επιστρέφει, μετά την ισοπεδωτική της εμφάνιση στο Promising Young Woman, και παρέα με τον πάντα συμπαθή Ralph Fiennes σχηματίζουν ένα από τα πιο ταιριαστά δίδυμα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Κοντά τους βρίσκεται και η Lily James, η οποία αφήνει πίσω της το απογοητευτικό Rebecca και σκονίζεται στην ανασκαφή του Sutton Hoo.

Πλοκή

Η Edith Pretty (Mulligan), μια πλούσια χήρα στρατιωτικού, ζει με τον μικρό της γιο σε μια έπαυλη στο Sutton Hoo, στο Suffolk της Μεγάλης Βρετανίας. Πάντοτε γοητευμένη από την αρχαιολογία, όπως και ο άντρας της, προσλαμβάνει τον Basil Brown (Fiennes), έναν ιδιόρρυθμο αρχαιολόγο, για να ανακαλύψει τι βρίσκεται κάτω από τους τύμβους που βρίσκονται στην έκταση της. Όταν τα ευρήματα θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία, οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου θα πιέσουν την Edith να πάρουν τα ηνία της ανασκαφής από τα χέρια του Brown, όλα αυτά ενώ αυτή παλεύει με ζητήματα προσωπικής φύσεως.

Η πανέμορφη Βρετανική ύπαιθρος του Surrey είναι αυτή που κλέβει αρχικά την παράσταση στο The Dig

Πάντοτε μαζί με την εντυπωσιακή έπαυλη της οικογένειας Pretty. Η ταινία σφύζει από αυτό το βρετανικό class που όσο και να το περιμένεις σε τέτοιες ιστορίες, πάντα σε συναρπάζει. Ωστόσο, δεν διστάζει να “λερωθεί” και να κατέβει κλάσεις για να περιγράψει και την άλλη μεριά του νομίσματος. Η διακριτική μουσική του Stefan Gregory δένει απίστευτα με τις εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια του θεατή, με τις κορυφώσεις της να είναι ελάχιστες, αλλά πάντοτε on point.

Στο σενάριο βρήκαμε και το μοναδικό σοβαρό σφάλμα της ταινίας. Ενώ η πλοκή προχωράει όμορφα και συνδυάζει τα ιστορικά στοιχεία της ανασκαφής μαζί με κάποια εμπνευσμένα από το βιβλίο του Preston, από τη μέση της ταινίας και έπειτα, εμφανίζεται ένα αχρείαστο subplot που δεσμεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας. Η απειλή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “πετάει” πάνω από το κεφάλι τους. Ακούνε στο ράδιο πως η Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία. Αντί λοιπόν, το subplot να βασίζεται εκεί, εξετάζει έναν αναπάντεχό έρωτα που δεν συνάδει με τα όσα είχαμε δει έως τότε. Η Mulligan και ο Fiennes, όμως, καταφέρνουν να σώσουν την παρτίδα σχεδόν ακούραστα.

Η Carey Mulligan κατεβάζει πολλές ταχύτητες μετά το Promising Young Woman

Επιστρέφει στην γλυκιά και classy πρωταγωνίστρια που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Η αριστοκρατικοί τρόποι και η ευγένεια της κυρίας Pretty της ταιριάζουν γάντι. Αν και με την περσινή της επιτυχία έδειξε πως έχει το range για να υποδυθεί οτιδήποτε, εδώ βρίσκεται περισσότερο στο στοιχείο της. Οι αντιθέσεις με τον Βrown του στιβαρού Fiennes είναι πολλές. Οι κόσμοι τους όμως ενώνονται γιατί και οι δύο μοιράζονται την ίδια αγάπη. Ένα είδος πλατωνικού έρωτα κάνει την εμφάνιση του, αλλά κόβεται απότομα μπροστά στις ανακαλύψεις και στις αποκαλύψεις. Πανέμορφο δίδυμο, ικανό να διορθώσει μια ελαττωματική ταινία. Αν και το The Dig δεν είναι τέτοια ταινία.

Η Lily James δεν εντυπωσιάζει ούτε κι εδώ

Η ερμηνεία της δεν είναι κακή, αλλά το subplot που αναφέραμε πιο πάνω δεν τη βοηθά ιδιαίτερα. Αντίθετα, η καλύτερη supporting ερμηνεία της ταινίας έρχεται από έναν απρόσμενο χαρακτήρα. Ο μικρός Archie Barnes, μόλις στην δεύτερη εμφάνιση του στην μεγάλη οθόνη, είναι συγκλονιστικός. Είχαμε αρκετό καιρό να δούμε ανάλογη, παιδική ερμηνεία. Πλάι στον Fiennes, ο Barnes ξεδιπλώνεται και δεν πατάει καθόλου φρένο. Το αποκορύφωμα έρχεται με έναν μικρό μονόλογο που περιέχει μέσα του όλη την ψυχή της ταινίας. Ερμηνεία που μπορεί άνετα να χτίσει μια καριέρα.

Το The Dig είναι αντικειμενικά μία από τις καλύτερες ταινίες του Netflix τα τελευταία δύο χρόνια. Το ιστορικό του υπόβαθρο είναι ενδιαφέρον – ειδικά για όσους είναι νεοφερμένοι στην κληρονομιά του Sutton Hoo. Ωστόσο, οι ερμηνείες από τους Fiennes και Mulligan είναι αυτές που κάνουν την ταινία να ξεχωρίσει. Μία καλοφτιαγμένη ταινία σχεδόν από κάθε άποψη. Ελπίζουμε να φέρει και άλλες τέτοιες στο μέλλον η πλατφόρμα.

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *