fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙCinemaTFCinema

Ταινιοθήκη Καραντίνας vol.35: The Usual Suspects

Η καραντίνα τελειώνει σήμερα κι είμαστε εδώ για νας σας προτείνουμε τη τελευταία ταινία αυτής της ιδαίτερης Ταινιοθήκης. Μιας Ταινιοθήκης που τρέχει στη στήλη μας για περισσότερο από ένα μήνα. Μαζί με εσάς όλο αυτόν τον καιρό ανακαλύψαμε ταινίες και ξαναείδαμε κάποιες άλλες που άφησαν το στίγμα τους. Ελπίζουμε πως σας κρατήσαμε καλή παρέα. Η σημερινή ταινία είναι μία από τις καλύτερες που φιλοξένησε η στήλη. Δεν είναι άλλη από το The Usual Suspects του Μπράιαν Σίνγκερ.

Πέντε εγκληματίες, ύποπτοι για ένα έγκλημα, βρίσκονται στο κρατητήριο ενός αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες. Αν και οι διαφορές τους είναι πολλές και δεν μπορούν να αντέξουν ο ένας τον άλλον, η συγκέντρωση τους εκεί τους επιτρέπει να καταστρώσουν μία ληστεία. Ή μαλλον μια σειρά ληστειών. Θα έρθουν όμως αντιμέτωποι με τον αντιπρόσωπο ενός περιβόητου και αδίστακτου γκάνγκστερ. Τότε θα μάθουν πως στο παρελθόν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο όλοι έκλεψαν απ’ αυτόν. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεπληρώσουν το χρέος τους.

Σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Σίνγκερ, η ταινία The Usual Suspects είναι έξυπνη, πονηρή και απολύτως καθηλωτική από την αρχή μέχρι το τέλος

Το εξαιρετικά εφευρετικό και ενδιαφέρον σενάριο του Κρίστοφερ Μακγκουάιρ είναι γεμάτο με πολλές “βρώμικες” λεπτομέρειες για τον κόσμο του εγκλήματος και αναφορές στην ιδέα του κακού που κυριαρχεί σ’ αυτό. Ο καταπληκτικός χαρακτήρας του Κέβιν Σπέισι λέει κάποια στιγμή: “Το μεγαλύτερο κόλπο του διαβόλου είναι πως κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει”. Αυτό συμβαίνει και με τους πρωταγωνιστές μας. Έχουν μια ιδεά με ποιον έχουν να κάνουν, αλλά δεν πίστευαν μέχρι τώρα ότι είναι πραγματικός. Αυτό τους τρομάζει αφάνταστα.

Άριστοι και οι πέντε πρωταγωνιστές με τον Κέβιν Σπέισι να πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες supporting ερμηνείες ηθοποιού στην ιστορία του σινεμά. Είκοσι πέντε χρόνια μετά και ακόμα μένεις άφωνος. Αξίζει να αναφερθεί πως στην χαρακτηριστική σκηνή της αναγνώρισης, οι ηθοποιοί ήταν τόσο κουρασμένοι που δεν μπορούσαν να πάρουν στα σοβαρά ο ένας τον άλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σίνγκερ να είναι έξαλλος μαζί τους. Τελικά, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να κρατήσει πολλά από τα πραγματικά γέλια και τις ατάκες των πρωταγωνιστών. Έτσι, η σκηνή αυτή αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις πιο εμβληματικές.

Ενώ βλέπεις το The Usual Suspects, συνειδητοποιείς για ποιος λόγους η ταινία του Σίνγκερ θεωρείται απόλυτα κλασική και σχεδόν αξεπέραστη στο είδος της. Είναι η κατάλληλη ταινία για να κλείσει την Ταινιοθήκη μας. Όσον αφορά το αύριο, εμείς στο TFC Magazine ευχόμαστε σε όλους καλή επιστροφή στην κανονικότητα. Με πολλή προσοχή, βέβαια, για να διατηρήσουμε αυτό που τόσο καιρό στερηθήκαμε. Καλή Εβδομάδα σε όλους!

This image has an empty alt attribute; its file name is tfc-gif.gif
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *