fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙCinemaTFCinema

Ταινιοθήκη Καραντίνας vol.27: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Ο Τσάρλι Κάουφμαν, ο σεναριογράφος του Being John Malkovich (1999) και του Adaptation (2002), έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κινηματογράφο γράφοντας το σενάριο για το Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Στις 23 Απριλίου 2004, η ταινία του ήρθε και στη χώρα μας και έγινε αυτόματα κλασική. Όχι μόνο για το κοινό της Ελλάδας, αλλά για όλους τους οπαδούς της έβδομης τέχνης παγκοσμίως.

Ο Τζόελ Μπάρις ξυπνά ένα πρωί νιώθοντας περίεργα. Στον δρόμο του για τη δουλειά, αποφασίζει να απουσιάσει και παίρνει ένα τρένο για την παραλία. Στο δρόμο της επιστροφής, συναντά την Κλέμενταϊν Κρουτσίνσκι, μια αστεία, εκκεντρική και περίεργη γυναίκα που του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι δύο τους είναι πως κάποτε ήταν ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Μπορούν άραγε τα συναισθήματα τους να αντέξουν χωρίς τη βοήθεια της μνήμης;

Σε σκηνοθεσία Μισέλ Γκόντρι, το Eternal Sunshine of the Spotless Mind αποτελεί ένα απίστευτα περίεργο ταξίδι που ξεναγεί το κοινό κυριολεκτικά στις αναμνήσεις ενός ατόμου

Απεικονίζει, με μεγάλη επιτυχία, το αίσθημα ενός ονείρου που ζωντανεύει. Παράλληλα, διαθέτει τον τόνο μιας ιστορίας αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που προορίζονται να είναι μαζί. Παρά τη μικρή διάρκεια της, η ταινία καταφέρνει να συνδιάσει το ρομαντικό, το αστείο και το θλιβερό και να δώσει σε όλα αυτά τον απαραίτητο χρόνο να επηρεάσουν το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, η οποία πάει μπροστά και πίσω στο χρόνο με ασυνήθιστα ακανόνιστη σειρά, οι δύο χαρακτήρες θα βιώσουν αποσπασματικές εκδοχές των σχέσεων που είχαν, θα είχαν ή θα μπορούσαν να έχουν. Στην πραγματικότητα, το Eternal Sunshine of the Spotless Mind είναι μια ταινία που πραγματεύεται τη δύναμη της μοίρας. Το πως ό,τι και να συμβεί, πραγματικό, φανταστικό, καλό ή κακό, δύο άνθρωποι που έχουν φτιαχτεί ο ένας για τον άλλον θα καταλήξουν μαζί. Εδώ όμως η μοίρα συναντά και το στοιχείο του φανταστικού. Εκεί ο Κάουφμαν περιπλέκει τα πράγματα.

Αν και ο Τζιμ ΚάρεΪ έχει μερικές αστείες στιγμές στην ταινία, αυτός και η Κέιτ Γουίνσλετ εμφανίζονται ακριβώς αντίθετοι με το αυτό που τους έχουμε συνηθίσει. Ο Κάρεϊ είναι πιο σοβαρός και μελαγχολικός, ενώ η Γουίνσλετ είναι εκκεντρική, με πολύχρωμα μαλλιά και αστείες γκριμάτσες. Η ερμηνεία του Κάρεϊ στην ταινία αποτελεί μέχρι και σήμερα την καλύτερη της καριέρας του.

Το Eternal Sunshine of the Spotless Mind είναι μια ταινία που απαιτεί από τον θεατή μεγάλη προσοχή. Δοκιμάζει το κοινό σε κάθε ευκαιρία με αποτέλεσμα να οδηγεί σε πολλαπλές προβολές της ταινίας, μέχρι την πλήρη κατανόηση του. Ίσως η πιο ιδιαίτερη ρομαντική ιστορία που έχει γραφεί ποτέ για το σινεμά. Μια ταινία που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δύσκολα θα ξεχάσετε.

This image has an empty alt attribute; its file name is tfc-gif.gif
2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *