fbpx
TFCinema

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 00s

Και κάπως έτσι ήρθε και το millennium. Ο κόσμος δεν καταστράφηκε τελικά και η 7η τέχνη μας έδωσε κάποιες από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η δεκαετία αυτή υπήρξε σταθμός για το φανταστικό και μάλιστα για τους υπερήρωες, αφού προς το τέλος της έκανε την εμφάνισή του ο Iron Man, που σήμανε την αρχή του MCU. Ακόμα περισσότερες επιλογές, τρομερή ποικιλία κι εμείς εδώ προσπαθήσαμε να κάνουμε ό, τι καλύτερο με τις ταινίες των 00s.

1. Donnie Darko του Ρίτσαρντ Κέλι (2001)

5 + 1 ταινίες των 00s

Τι να πω για το Donnie Darko και να είναι αρκετό; Να μιλήσω για τα ψυχολογικά που μου προκάλεσε από την πρώτη φορά που το είδα; Ή για το πως ήταν η πρώτη ταινία που με έκανε να αναρωτηθώ την ύπαρξη των πάντων; Είναι από τις λίγες ταινίες που είναι ανοιχτές σε κάθε ερμηνεία γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί ως μια άκρως cult ταινία. Ο Jake Gyllenhaal στα νιάτα του, το “Mad World” το σιγοτραγουδαμε όλοι ακόμα και σήμερα. Θρίαμβος.

2. Requiem for a Dream του Ντάρεν Αρονόφσκι (2000)

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 00s

Αν νομίζατε ότι τα ψυχολογικά σταμάτησαν, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Ο Αρονόφσκι ήταν προβληματικός από τότε, αλλά του το συγχωρούμε. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από 4 ανθρώπους που κυνηγούν αυτό που θεωρούν οι ίδιοι ευτυχία, με το story να μιλάει στην ουσία για το λεγόμενο “Αμερικανικό όνειρο”. Spoiler alert: Δεν έχει καλό τέλος. Η δεύτερη ταινία που με έκανε να πέσω σε βαθύ συλλογισμό γιατί εγώ απλά πήγα να δω ταινία με εναν αγαπημένο μου ηθοποιό και έπεσα στο βούρκο. Καλά να πάθω.

3. The Lord of the Rings: The Two Towers του Πίτερ Τζάκσον (2002)

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 00s

Ανήκω στη γενιά που έμαθε τον Άρχοντα μέσα από τις ταινίες και όχι από τα βιβλία. Ήμουν 7 χρονών όταν για κάποιο λόγο με πήγε ο μπαμπάς μου να δω την ταινία αυτή στον κινηματογράφο του δήμου. Μέγα λάθος, πατέρα. Το μεγαλείο της τριλογίας αυτής μπορεί να φανεί από πολλά πράγματα: το ότι ακόμα τις βλέπουμε σαν να είναι πρώτη φορά, κάνουμε 12ωρους μαραθωνιους, έχουμε διαβάσει κάθε βιβλίο του Tolkien που υπάρχει και, κυρίως, η τρίτη ταινία σάρωσε στα Oscars. Το Two Towers είναι η καλύτερη ταινία αντικειμενικά από τις τρεις, αλλά ας μη γελιόμαστε. Αν μπορούσαμε να βάλουμε και τις τρεις σε αυτήν τη λίστα με τις ταινίες των 00s, θα το κάναμε.

4. The Dark Knight του Κρίστοφερ Νόλαν (2008)

5 + 1 καλύτερες ταινίες των 00s

Μπορεί να μιλήσαμε για Iron Man στην εισαγωγή αλλά εννοείται πως αν πρέπει να υπάρξει μια ταινία υπερηρώων στη λίστα αυτή, αδιαμφισβήτητα στρεφόμαστε στο Σκοτεινό Ιππότη. Μια ταινία με πολύ βαριά ονόματα στο καστ της και μια ερμηνεία του Heath Ledger που ακόμα αναπολούμε, το Dark Knight αποτελεί πρότυπο δείγμα κινηματογραφικής περιπέτειας που πολύ λίγες μπορούν να συγκριθούν μαζί της, ακόμα και σήμερα που οι superhero ταινίες είναι αμέτρητες. Αφήστε που ο καλύτερος Batman ήταν, είναι και θα είναι ο Christian Bale.

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind του Μισέλ Γκόντρι (2004)

Περνάμε σε κάτι τελείως διαφορετικό τώρα και θα πάμε σε ένα από τα πιο πρωτότυπα σενάρια που έχουν περάσει ποτέ από τη μεγάλη οθόνη. Κομεντί, δράμα, επιστημονική φαντασία και γενικά διάφορα άλλα είδη μαζί, συνθετουν την πολύπλευρη αυτή ταινία που θέτει πολλά ερωτήματα και έχει δημιουργήσει ατελείωτες συζητήσεις για τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και το ήθος τους.

5 + 1. There Will Be Blood του Πολ Τόμας Άντερσον (2007)

Ήμουν μεταξύ Kill Bill, Inglourious Basterds και Superbad για το entry αυτό, οπότε αποφάσισα να πάω με το There Will Be Blood, γιατί μου λείπει ο Daniel Day Lewis. Στο άκουσμα αυτού του ονόματος μπορεί σε πολλούς να έρχεται το Gangs of New York, όμως άλλη ταινία είναι αυτή που έκανε τη διαφορά. Το There Will Be Blood δεν είναι για όλους κυρίως λόγω ροής, μιας και δεν βοηθάει η διάρκειά της. Είναι όμως από εκείνες τις ταινίες που σιγά σιγά θα εκτιμηθούν, όπως επίσης και ο ρεαλισμός που αποτυπώνει, ο οποίος είναι καθηλωτικός.

Δείτε επίσης: 5 + 1 καλύτερες ταινίες των ’90s
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *