fbpx
CinemaCultureTFCinema

5 ταινίες στις οποίες δεν θα περίμενες να βρεις περιβαλλοντικό μήνυμα

Η συζήτηση γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνεται να έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι συνέπειες στον πλανήτη δημιούργησαν έμπνευση και  για την μεγάλη οθόνη. Αξίζει, λοιπόν, να επισημάνουμε τις πιο γνωστές και αγαπητές ταινίες που έχουν ως σκοπό να προβληματίσουν και να μας διδάξουν κάτι για το περιβάλλον. Αυτές είναι μερικές από τις ταινίες που θέτουν στο προσκήνιο περιβαλλοντικά θέματα με έναν διαφορετικό τρόπο.

Princess Mononoke (1997)

Αυτό το animation του Hayao Miyazaki ακολουθεί την ιστορία του Ασιτάκα, ενός πρίγκιπα,  που αναζητά την θεραπεία σε μια θανατηφόρα μόλυνση, και την Σαν μια πολεμίστρια που μεγάλωσε στο δάσος από τους λύκους. Στο ταξίδι του θα βρεθεί ανάμεσα στη μάχη μεταξύ των Αρχαίων Θεών που είναι Προστάτες του Δάσους και στον Άνθρωπο, που καταχράται τους φυσικούς πόρους. Η ταινία περνά πολλά μηνύματα με βασικό άξονα την σχέση ανθρώπου- φύσης, η οποία αναπαρίσταται σαν “μάχη”. Χωρίς να κατονομάζει το κακό και το καλό σου δίνει αρκετή τροφή για σκέψη για την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον μέσα από διάφορα επίπεδα.

Okja (2017)

Αυτή η ταινία δράσης του 2017 σε σκηνοθεσία του Bong Joon Ho, του σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου Parasite, είναι μια πανέμορφη περιπέτεια που θα αγαπήσουν όλοι οι φιλόζωοι και μη. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός κοριτσιού και της φίλη της, ενός μεταλλαγμένου γουρουνιού, την Okja. Μια εταιρεία δημιούργησε μεταλλαγμένα γουρούνια, τα “σούπερ- γουρούνια”, για να μειωθεί η υπερκατανάλωση των γουρουνιών. Αυτά στάλθηκαν σε διαφορετικές αγροτικές περιοχές στον κόσμο για να ανατραφούν και να σφαχτούν σε μια ορισμένη ηλικία. Μέσα από μια περιπέτεια φιλίας, η ταινία θίγει την υπερκατανάλωση και την εκμετάλλευση των ζώων με σκοπό το κέρδος.

Erin Brockovich (2000)

Η δραματική ταινία με πρωταγωνίστρια την Julia Roberts πρόκειται για μια απόδοση της αληθινής ιστορίας της Erin Brockovich. Εκείνη εναντιώθηκε στην εταιρεία ρεύματος Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Μια άνεργη διαζευγμένη μητέρα αρχίζει να δουλεύει σε ένα δικηγορικό γραφείο. Εκεί ανακαλύπτει μια υπόθεση συγκάλυψης βιομηχανικής δηλητηρίασης στο νερό της πόλης Χίνκλει. Ξεκινά, λοιπόν, έναν δικαστικό αγώνα για να φέρει στο φως το θέμα που απειλεί την υγεία πολλών κατοίκων της πόλης. Αυτή η ταινία θα βγάλει τον περιβαλλοντικό ήρωα που κρύβεις μέσα σου.

Αvatar (2009)

Το Avatar διαδραματίζεται στον 22ο αιώνα, όταν το ανθρώπινο γένος χρειάζεται για την επιβίωση του ένα ορυκτό από τον πλανήτη Πανδώρα. Εκεί κατοικεί μια ειρηνική και φιλήσυχη φυλή που ζει αρμονικά με την φύση. Όλα είναι εντάξει μέχρι να έρθει ο άνθρωπος για να επιφέρει την καταστροφή για δικό του όφελος. Η ταινία θίγει τα θέματα εκμετάλλευσης και κατάχρησης φυσικών πόρων και καταπάτησης πολιτισμών από μεγάλες εταιρείες. Όλα αυτά μέσα από μια περιπέτεια φαντασίας που, ακόμα και αν διαδραματίζεται στο μέλλον και σε άλλο πλανήτη, θα σε αφήσει με πολλές σκέψεις.

Wall-e (2008)

Δεν γινόταν να αφήσω το Wall-e απ’ έξω. Όλοι ξέρουμε και αγαπάμε αυτό το animation της Disney σε συνεργασία με την Pixar. Το ρομπότ με το όνομα Wall-e έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει την -εγκαταλελειμμένη πλέον- Γη από τα σκουπίδια. Κάποια στιγμή συναντά ένα άλλο ρομπότ με το όνομα Eva και το ακολουθεί στο διάστημα. Από την μόλυνση  και την καταστροφή της γήινης φύσης μέχρι την υπερκατανάλωση, αυτό το animation έχει πολλή τροφή για σκέψη για μικρούς και μεγάλους.

13
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *