fbpx
BookCulture

Τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτές τις γιορτές

Οι μέρες των Χριστουγέννων δεν είναι απαραίτητα ευκαιρία γιορτής και κοινωνικοποίησης για όλα τα άτομα. Καμιά φορά απαιτούν ενέργεια, χρήματα και ψυχικά αποθέματα που δεν διαθέτουμε. Στο κλίμα της επιβεβλημένης υπερδραστηριότητας και χαράς ίσως χρειάζεται να κανονικοποιήσουμε τις στιγμές ξεκούρασης και απομόνωσης. Εμείς συγκεντρώσαμε τα βιβλία αυτά που θα μας κρατήσουν συντροφιά, αν αποφασίσουμε να περάσουμε τις γιορτές μόνες μας στο σπίτι ή σε κάποιο καταφύγιο στο βουνό.

Διακοπές στην Αβησσυνία της Ελίζας Παναγιωτάτου

Διακοπές στην Αβησσυνία Αντίποδες
Εκδόσεις Αντίποδες

Μιας και μιλάμε για μοναχικά ταξίδια στο χάρτη και στον ψυχισμό μας, το νέο βιβλίο της Ελίζας Παναγιωτάτου είναι ακριβώς αυτό που ψάχναμε. Θραύσματα χρόνου στη ζωή μιας γυναίκας και πινέζες στο χάρτη από την Αθήνα μέχρι τη Ντίρε Ντάουα μάς δείχνουν πως οι ιστορίες της ζωής μας εκτείνονται πέρα από τα χρόνια της υπαρξής μας και τους τόπους που μεγαλώσαμε. Η οικογενειακή ιστορία, όπως συγκροτείται από την οικογενειακή μνήμη και λήθη, διαμορφώνει τις ταυτότητές μας. Στα δικά μου αναγνωστικά μάτια ήταν μια ιστορία ενηλικίωσης. Γιατί αν η απώλεια ενός γονέα, η αναμέτρηση με τα οικογενειακά μυστικά και ένα μακρινό ταξίδι δεν συνιστά ενηλικίωση, τότε τι;

Συνάντηση της Natasha Brown

Συνάντηση Natasha Brown
Εκδόσεις Gutenberg

Στο λογοτεχνικό της ντεμπούτο, η Natasha Brown συνθέτει ένα φαινομενικό success story για να το αποδομήσει. Η ηρωίδα της Brown είναι Βρετανίδα, κόρη Αφρικανών μεταναστών, στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας, με δικό της διαμέρισμα και καταθέσεις. Στο πρόσωπό της, η εταιρεία της βρίσκει την τέλεια διαφήμιση για το συμπεριληπτικό της περιβάλλον και ο λευκός μεσοαστός σύντροφός της την εξιλέωση για το αποικιακό συλλογικό παρελθόν του. Η παρουσία της μοιάζει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί πάντα τους άλλους -λευκούς άντρες- και ποτέ την ίδια. Δε μαθαίνουμε το όνομα και την ηλικία της, ούτε ακούμε τη φωνή της, παρά μόνο τις σκέψεις της. Η ασφυκτική πίεση να πρέπει διαρκώς να κάνει επιλογές και μάλιστα τις σωστές κορυφώνεται όταν θα πρέπει να πάρει μία απόφαση για την υγεία της.

Άδεια σπίτια της Brenda Navarro

Αδεια Σπίτια βιβλίο
Εκδόσεις Carnivora

Με τα «Άδεια Σπίτια» της, η Brenda Navarro κλόνισε τα θεμέλια πολλών σπιτιών και κυρίως του πατριαρχικού οικοδομήματος. Δύο πρωτοπρόσωπες γυναικείες αφηγήσεις κινούνται παράλληλα σε ένα σύμπαν που μόνο παράλληλο δεν είναι. Από τη μία έχουμε τη γυναίκα που χάνει το παιδί της σε ένα πάρκο και από την άλλη τη γυναίκα που κλέβει το παιδί. Είναι οι μητρότητες των δύο γυναικών αλληλοαποκλειόμενες ταυτότητες; Αυτό και άλλα ερωτήματα σχετικά με τη μητρότητα, τη γυναικεία καταπίεση και την οδύνη θέτει η Navarro σε αυτό το τόσο πρωτότυπο και σκληρό λογοτεχνικό αριστούργημα.

Πες της του Χρήστου Οικονόμου

Πες της
Εκδόσεις Πόλις

Αυτό το καταιγιστικό βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου μάς κουβαλά σαν δέμα στις εξαντλητικές παραδόσεις μίας κούριερ. Η αφηγήτρια μπαίνει καθημερινά σε σπίτια κάθε λογής τετραγωνικών και ανθρώπων. Το άνοιγμα της πόρτας τής επιτρέπει να κοιτάζει στις τακτοποιημένες και πιο συχνά ακατάστατες ζωές τους και να αποφαίνεται από κάτι. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες των ανθρώπων είναι ο πόνος. Τόσο ανεξάντλητος μοιάζει, που η αφηγήτρια φτάνει στο συμπέρασμα ότι είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Αυτή η ποιητικότητα με την οποία πλαισιώνει, όμως, την οδύνη είναι οι προστατευτικές φυσαλίδες που έχουν τα εύθραυστα δέματα.

Πικρή ζωή του Luciano Bianciardi

Πικρή Ζωή
Ακυβέρνητες Πολιτείες

Η «Πικρή Ζωή» του Bianciardi συνοψίζει όσα κρύβει κάτω από το χαλί η κινηματογραφικά ωραιοποιημένη εκδοχή του «οικονομικού θαύματος» στην Ιταλία. Η επιθυμία να εκδικηθεί το θάνατο πολλών συμπατριωτών του στα ορυχεία οδηγεί τον πρωταγωνιστή στο Μιλάνο και στα κεντρικά γραφεία της υπεύθυνης εταιρείας. Ακόμα, όμως, κι ένα σχέδιο εκδίκησης απαιτεί από τον επίδοξο εκτελεστή του να βιοποριστεί. Είκοσι σελίδες μεταφραστικής δουλειάς ημερησίως είναι το αντίτιμο της επιβίωσης. Έτσι, ο ήρωας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ εργασίας και ερωτικής απόλαυσης λησμονώντας το αρχικό του σχέδιο. Σε αυτό το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα ο Bianciardi απεικονίζει τα σημάδια του καπιταλισμού στα σώματα της εργατικής τάξης και συνθέτει το πορτρέτο μιας κοινωνίας που συνήθισε τον ήχο των κομπρεσέρ και ενοχλείται από την κλασική μουσική.

Όπου και με όποι@ σας βρουν αυτές οι γιορτές, εμείς ευχόμαστε οι σελίδες των βιβλίων να αντικαταστήσουν τους δείκτες του ρολογιού σας.

7

One comment

  1. εξαιρετικές προτάσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *