Με την αποκάλυψη της οπτικής ταυτότητας του Μετρό της Θεσσαλονίκης μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας του, το ελληνικό ίντερνετ δικαίως έσπευσε να επισημάνει την «κακογουστιά» και την «προχειρότητά» της. Η ακύρωση των προηγούμενων δύο ανοικτών διαγωνισμών, η τραγελαφική απευθείας ανάθεση αξίας 30.000 ευρώ σε διαφημιστική εταιρεία, και το ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα έγιναν ο λόγος που οι περισσότερες εταιρείες marketing, γραφίστριες και γραφίστες που συμμετείχαν στον πρότερο διαγωνισμό αγανακτούν σήμερα. Κυρίως γιατί ξόδεψαν χρόνο, κόπο και πόρους και τη δημιουργία μερικών αξιοπρεπών και δημιουργικών προτάσεων, αλλά και γιατί για άλλη μία φορά το βύσμα σε αυτή τη χώρα είναι ηλίου φαεινότερο.
Εμείς θα μοιραστούμε παρακάτω μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στους αρχικούς διαγωνισμούς, τις οποίες μοιράστηκαν μαζί μας οι συμμετέχουσες εταιρείες. Το άρθρο θα ανανεώνεται διαρκώς και φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εφόσον θα θέλατε να προβληθεί η δουλειά και η πρότασή σας.
H πρόταση της Felines Agency
Γραφίστες: Μαριάννα Συμεωνίδου και Χρήστος Κρανιώτης
To σκεπτικό πίσω από την πρόταση:
Το “Μ” είναι σχεδιασμένο με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναφέρεται στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό που καταλήγουν στην αποβάθρα (δηλαδή στην ευθεία γραμμή στο κέντρο). Ταυτόχρονα, δίνει προοπτική στο λογότυπο, που σε συνδυασμό με τον εξωτερικό κύκλο αναφέρεται στον συρμό που πλησιάζει ή είναι σταθμευμένος, όπως επίσης και στο τούνελ του μετρό.
Το “Θ” είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, πέρα από την αναφορά στο αρχικό γράμμα της Θεσσαλονίκης, να σχηματίζει -με την καμπύλη γραμμή του στο κέντρο- τον διαχωρισμό των γραμμών του μετρό στη στάση της Βούλγαρη, μαζί με την ίσια γραμμή του “Μ”.
Τα χρώματα της πρότασης επιλέχθηκαν με βάση το ελληνικό στοιχείο και τις έννοιες της σταθερότητας και της αξιοπιστίας που προσδίδει το μπλε και οι αποχρώσεις του. Το τιρκουάζ χρώμα του “Μ” και του εσωτερικού κύκλου επιλέχθηκε με βάση τα παραπάνω και ταυτόχρονα για να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αποτελεί μία εντυπωσιακή απόχρωση του κλασικού μπλε.
Το συνολικό λογότυπο αποτελεί ένα ξεκάθαρο σύμβολο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωριστικό έμβλημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης για οποιαδήποτε μεμονωμένη ή όχι χρήση.
H πρόταση του CANstudioArchitects
To σκεπτικό πίσω από την πρόταση:
Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το γνωστότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Λευκό Πύργο και ένα από τα χαρακτηριστικότερα της ύστερης αρχαιότητας, η αψίδα ή το θριαμβικό τόξο του Γαλερίου, η λεγόμενη Καμάρα. Η σημερινή αποσπασματική μορφή της κατασκευής, δηλαδή δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύων που συνδέονται μεταξύ τους με πλίνθινο τόξο, θυμίζει το αγγλικό πεζό m, το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως σύμβολο για το μετρό.
Το σχήμα σπάει σε τρία τμήματα, τρία περάσματα, όμοια με αυτά της Καμάρας, με την καμπύλη τους μορφή να θυμίζει τα τούνελ του μετρό. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο το λογότυπο σχετίζεται με τον τριμερή σχεδιασμό του λογοτύπου του μετρό της Αθήνας.
Το χρώμα που επιλέχθηκε είναι γήινο, θερμό, σαν το χρώμα του πηλού και του πλίνθου της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
8