fbpx
CinemaCultureTFCinema

2020 Recap: Τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του Netflix

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το Netflix να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την φετινή του επιτυχία. Το lockdown σε όλον τον κόσμο έφερε στην πλατφόρμα απίστευτα νούμερα θέασης στις σειρές, στις ταινίες αλλά και στα πολλά καινούρια ντοκιμαντέρ της. Αυτό το αφιέρωμα ασχολείται με τα τελευταία, τα οποία φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

The Last Dance

Ένα συνεργείο άρχισε να ακολουθεί τον Michael Jordan και τους Chicago Bulls το φθινόπωρο του 1997. Τότε ήταν η περίοδος της μεγάλης δυναστείας της ομάδας από το Σικάγο, στο NBA. Το The Last Dance αποτελεί μία συρραφή από αυτά τα πλάνα, αλλά και πλάνα από την καθημερινή ζωή του σημαντικότερου καλαθοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος. Μη μπερδεύεστε, το The Last Dance δεν αφορά μόνο τους μπασκετικούς φαν, δεν αφορά ούτε καν μόνο τους φαν του αθλητισμού. Είναι ένα ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων για ένα από τα μεγαλύτερα success stories στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά βλέπουμε ξεκάθαρα τον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο. Μαζί του βρίσκονται και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία δίπλα του. Το The Last Dance κέρδισε το Emmy Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

The Social Dilemma

Στις αρχές του φθινοπώρου παντού άκουγες για το The Social Dilemma. Δεν υπήρχε άνθρωπος που δεν είδε το ντοκιμαντέρ για την επιρροή των social media, αλλά και τον τρόπο που οι αλγόριθμοί τους συγκεντρώνουν στοιχεία για τους χρήστες τους με σκοπό να γίνονται όλο και πιο εθιστικά στην καθημερινότητα μας. Τα social media δεν είναι μόνο διασκέδαση και η χρήση τους ποτέ δεν είναι απλή. Όπως ήταν αναμενόμενο, ολόκληρα κινήματα δημιουργήθηκαν μετά από τις αποκαλύψεις του Tristan Harris και των υπόλοιπων ειδικών. Οι περισσότεροι ομιλητές πήραν μέρος στην δημιουργία του “τέρατος” που περιγράφουν. Ωστόσο, το πιο τρομακτικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ είναι πως μετά από όλη την πληροφόρηση που λαμβάνεις βλέποντας το, στο τέλος πάλι δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο σου βήμα.

Tiger King

Καθένα από τα επτά επεισόδια της σειράς-ντοκιμαντέρ Tiger King είναι πιο ακραίο και πιο τρελό από το προηγούμενο. Και εκεί που νομίζεις πως τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, γίνονται.. Το Tiger King ακολουθεί τη ζωή του Joe Exotic, του ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού ζωολογικού κήπου στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Δεν μπορείς να πεις πως η ιστορία του Joe Exotic θα μπορούσε να είναι σενάριο από ταινία γιατί δεν υπάρχει σεναριογράφος που θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Μια ζωή γεμάτη ψέματα, όπλα, συνωμοσίες δολοφονίας και πολλά ζώα. Ο μόνος τρόπος για να πιστέψει κανείς την ιστορία του είναι να δει το ντοκιμαντέρ.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Ο Sir David Attenborough, ένας από τους σημαντικότερους, σύγχρονους, φυσικούς ιστορικούς, κατάφερε στα 93 χρόνια του σε αυτόν πλανήτη, να τον εξερευνήσει όλο. Κατάφερε να δει τα θαύματα της φύσης σε κάθε γωνιά του και να τα περιγράψει και σε μας με την φωνή του σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ. Στο David Attenborough: A Life on Our Planet, ο ιστορικός αναπολεί τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της ύπαρξης του ανθρώπου στον φυσικό κόσμο που τόσο αγάπησε. Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί μια τεράστια δήλωση για το πώς ο άνθρωπος καταφέρνει να καταστρέφει κάθε θαύμα της φύσης, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τον Attenborough όμως, ακόμα και τώρα δεν είναι πολύ αργά και η αλλαγή μπορεί να έρθει. Αλλά οφείλουμε να “μάθουμε πως να δουλεύουμε μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της“.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published.