ARCH & the City

Το Summer House που εμπνέεται από τη babushka

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο άνθρωπος βρίσκει μοναδικά ερεθίσματα σε ένα τόπο. Αυτά τα ερεθίσματα τα μεταφέρει στο περιβάλλον του, την οικία του. Πολλές φορές, μάλιστα, κτίζουμε έχοντας επηρεαστεί από τέτοια ερεθίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, ιδέες και παραδόσεις μεταφέρονται σε ένα κατά τα άλλα ξένο και αταίριαστο τόπο. Είναι η αρχιτεκτονική, όμως, που καταφέρνει να μεταφράσει τα στοιχεία αυτά σε χώρο, ενσωματώνοντάς τα στο νέο περιβάλλον. Μια τέτοια διαδικασία συμβαίνει στο Summer House που σχεδιάστηκε από τους CEBRA.

Βρισκόμαστε στο απομακρυσμένο Vejle της Δανίας, όπου τα fjord συνυπάρχουν με την ιδιαίτερη βλάστηση και το ήρεμο τοπίο. Εδώ, η απόφαση για τη δημιουργία ενός προηγμένου αρχιτεκτονικά καταφυγίου, ώθησε τους CEBRA σε έναν εκλεπτυσμένο σχεδιασμό μικρής κλίμακας. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που απολαμβάνει την επιτυχία των project μεγάλης κλίμακας που υλοποιεί, όπως το Iceberg στο Aarhus της Δανίας. Στην περίπτωση του Summer House, αναζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο το οίκημα θα συνυπάρχει αρμονικά με το τοπίο.

Ένα σπίτι μέσα στο σπίτι                                       

Αντικρίζοντας κανείς την κατοικία, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για το τυπικό σπίτι με τη δίρριχτη στέγη. Πλησιάζοντας, όμως, γίνεται εμφανής η ύπαρξη μια δεύτερης στέγης, ενός εξωτερικού κελύφους γύρω από το κτίριο. Το βασικό αυτό χαρακτηριστικό του Summer House βασίζεται στη babushka. Η παρουσία του «εξωτερικού σπιτιού» προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Από τη μία λειτουργεί ως προστατευτική ζώνη, προσδίδοντας ασφάλεια στο εσωτερικό της οικίας, ενώ από την άλλη επεκτείνει τον εσωτερικό χώρο προς τα έξω. Έτσι, διαμορφώνεται το κατάλληλο περιβάλλον για ζωή στο ύπαιθρο.

Η αρμονία με τη φύση

Το εξωτερικό κέλυφος διαθέτει μεγάλα ανοίγματα προς το τοπίο και στεγασμένα τμήματα. Μέσω των ανοιγμάτων, η φύση καταφέρνει να εισχωρήσει στην κατοικία, εναρμονίζοντας όλη την κατασκευή με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Σε αυτό συμβάλλει και το υλικό της κατασκευής, που δεν είναι άλλο από το ξύλο, το οποίο χρησιμοποιείται στο εσωτερικό και εξωτερικό του κυρίως κτιρίου. Το εξωτερικό κέλυφος επενδύεται με σκουρόχρωμο σχιστόλιθο, έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση ενός συμπαγούς αντικειμένου «διαλυμένου» από την κατοικία.

Η απλότητα του εσωτερικού

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί το λευκό χρώμα της επίπλωσης και το καφέ των ξύλινων τοίχων και δαπέδων. Κατά τις καλοκαιρινές ημέρες, η μεγάλες τζαμαρίες ανοίγουν, ενώνοντας το καθιστικό με τον εξωτερικό χώρο. Οι κοινόχρηστοι χώροι (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία) τοποθετούνται στο δυτικό τμήμα της κατοικίας, το οποίο επικοινωνεί με το μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού κελύφους, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι (χώρος αποθήκευσης, λουτρό, ξενώνας) βρίσκονται στα ανατολικά, και καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο. Ωστόσο, αυτή την αυστηρή διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα μπορεί να καταργήσει το υπνοδωμάτιο, το οποίο δύναται να ενωθεί με το καθιστικό.

Το Summer House των CEBRA αποτελεί δείγμα μινιμαλιστικού σχεδιασμού σε ένα τόπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλές φορές, η επιτυχία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης δεν έγκειται στο πλήθος των διαφορετικών στοιχείων που εισάγονται σε μια κατασκευή, αλλά στην αρμονική συνύπαρξη αυτής με τον τόπο.

3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *