“Molly’s Game”: Μια παρτίδα που έπρεπε να παιχτεί με λιγότερα φύλλα
January 6, 2018
SKG Diaries: 11/1-17/1 Party>exams
January 11, 2018

Street Art in Berlin

Συντάκτρια: Ευαγγελίνα Τζήμα

                                                                             Επεξεργασία φωτογραφιών: Ορφέας Χωρινόπουλος

Βερολίνο της τέχνης

Μία πόλη βουτηγμένη στην έμπνευση και τη δημιουργία. Μία πόλη που χαρακτηρίζεται εξ ολοκλήρου από την εικαστική καλλιτεχνία. Δε θα μπορούσε λοιπόν, από αυτήν την πόλη να λείπει η τέχνη του δρόμου, το γνωστό σε όλους μας street art. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, από την πιο κοσμοπολίτικη έως την πιο underground περιοχή, από την πιο πυκνοκατοικημένη έως τα προάστια αυτής, θα δεις κάπου, κάτι, κάποιο σχέδιο, μικρό ή μεγάλο.  Ξεπροβάλουν σε μικρές ή πιο μεγάλες επιφάνειες, ακόμα και στην πίσω ή στην πλάγια μεριά μίας πολυκατοικίας, δίνοντας στην κατά τα αλλά ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, λίγο χρώμα και μία νότα αισθητικής.

The East Side Gallery

Όσοι έχετε επισκεφτεί το Βερολίνο – για όσους δεν το έχετε καταφέρει ακόμα, σας προτείνω να το προσπαθήσετε σύντομα- θα έχετε περάσει, έστω για μία βόλτα από κάποιο σημείο του φημισμένου τείχους της πόλης. Όταν άκουγα για το τείχος του Βερολίνου, έχοντας στο μυαλό μου τον σκοπό για τον οποίο χτίστηκε αλλά και τα όσα συνέβησαν στη Γερμανία την εποχή πριν την κατεδάφισή του, φανταζόμουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Διαψεύστηκα παντελώς! Αντί για ένα αδιάφορο, γκρι, βρώμικο τοίχο, βρέθηκα μπροστά σε μία υπαίθρια γκαλερί με πλήθος εικαστικών δημιουργιών από πολλούς καλλιτέχνες, με διαφορετική θεματολογία. Για να μιλήσουμε με νούμερα, 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες κατάφεραν να μετατρέψουν τα απομεινάρια του συμβόλου του ψυχρού πολέμου, σε μία υπαίθρια γκαλερί, την επονομαζόμενη East side gallery.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο παγκοσμίως. Το μήκος του τείχους που περιλαμβάνει την έκθεση καλύπτει 1,3 χιλιόμετρα, στην περιοχή του πρώην ανατολικού Βερολίνου, επί της οδού Μühlenstrasse.

Διασχίζοντας, λοιπόν, το μέρος του τείχους που έχει απομείνει, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία σειρά από εικαστικά έργα με πολιτική και κοινωνική κυρίως θεματολογία, στα οποία εκφράζεται η χαρά και το αίσθημα ελευθερίας των ανθρώπων μετά την κατεδάφισή του. Για να είμαι ειλικρινής, αρκετές φορές δυσκολεύτηκα να κατανοήσω τι μπορεί να ήθελε να δηλώσει με αυτό το σχέδιο ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Αρκέστηκα στην εντύπωση που μου προκαλούσαν τα σχέδια, τα χρώματα και η δεξιοτεχνία των δημιουργών, που ήταν εμφανής στα περισσότερα σημεία.

Οι δρόμοι του Βερολίνου

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, στα εμπορικά κέντρα αλλά ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών και φημισμένων τουριστικών σημείων, μπορεί κανείς να βρει έστω και ένα μικρό κομμάτι του τείχους να ξεπροβάλλει και να υπενθυμίζει στον κόσμο την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Οι δημιουργίες ωστόσο αυτές στολίζουν και άλλα σημεία της πόλης, όπως πολυκατοικίες, σταθμούς του μετρό, γέφυρες και δρόμους, καθιστώντας σαφές τον χαρακτήρα αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης.

Αν είσαι άνθρωπος που αγαπά την τέχνη του δρόμου, αν σου αρέσει να τριγυρνάς και να φωτογραφίζεις εικαστικές παρεμβάσεις των καλλιτεχνών του δρόμου, τότε πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς το Βερολίνο και να ανακαλύψεις και μόνος σου όλο αυτό τον δημιουργικό πλούτο.


Εμείς, θα τα πούμε σύντομα !


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close