fbpx
Blog

Στο Luminary Bakery «πλάθουν» ζωές με προοπτική

Ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο στο Λονδίνο είναι ο λόγος που θα γλυκάνει η μέρα μας λίγο περισσότερο. Δεν είναι τα πεντανόστιμα κέικ, ούτε τα αχνιστά brownies που σε προσκαλούν ήδη από τη βιτρίνα. Είναι η στήριξη που παρέχουν σε γυναίκες που έχουν βιώσει δυσκολίες να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Ο λόγος για το Luminary Bakery που λειτουργεί παράλληλα ως επιχείρηση και φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… συστατικά

Το 2014 άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Luminary bakery στο ανατολικό Λονδίνο. Οι Alice Williams, Sarah Harrison και Abigail Mifsud είδαν την προοπτική, όχι μόνο μια επιτυχημένης επιχείρησης, αλλά και ενίσχυσης γυναικών σε ανάγκη. Στον ευρύ αυτό όρο περιλαμβάνονται γυναίκες με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα που μπορεί να μην εξασφαλίζουν ούτε τη στέγασή τους. Μπορεί να πρόκειται για θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή διακρίσεων. Αφορά, επίσης, γυναίκες με ιστορικό καταχρήσεων ή ψυχικών ασθενειών. Είναι, μάλιστα, αποδεκτό μια γυναίκα να ανήκει σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Όλες τους είναι ευπρόσδεκτες να ενταχθούν στα προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης που προσφέρονται.

Η εμπειρία ως πυξίδα

Τα δεδομένα που βρίσκουμε στη σελίδα του αναφέρουν πως 1 εκατομμύριο γυναίκες στην Αγγλία -εκ των οποίων οι 180 χιλιάδες στην πρωτεύουσα- βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας. Μάλιστα, 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει διακρίσεις με βάση το φύλο της. Η ίδια η Williams έχει διαπιστώσει ότι τα κέντρα φιλοξενίας αστέγων είναι κατάμεστα από άντρες. Αυτή η ανάγκη για μια ασφαλή προς τις γυναίκες κοινότητα ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του Luminary Bakery. Η εμπειρία τής έχει δείξει πως οι γυναίκες με βεβαρυμμένο ιστορικό δυσκολιών είναι οι πιο ανθεκτικές, αν βρεθεί μια κοινότητα να τις αγκαλιάσει. Σε όλα αυτά κλειδί είναι η εργασία και η ανεξαρτησία που προσφέρει.

Η εκπαίδευση το πρώτο βήμα της επιτυχίας

Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι η εκπαίδευση πάνω στην τέχνη της αρτοζαχαροπλαστικής. Επί έξι μήνες η εκπαιδευόμενη διδάσκεται όλες τις τεχνικές και τις δεξιότητες που την καθιστούν ικανή επαγγελματία στο χώρο. Οι δεξιότητες αφορούν και την επιβίωση σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της εν γένει. Από την εποικοδομητική επικοινωνία και την αυτοπεποίθηση, μέχρι την αντιμετώπιση της αποτυχίας και τη διαχείριση των οικονομικών, όλα περιλαμβάνονται. Παράλληλα, στο πλαίσιο της κοινότητας κάθε γυναίκα δημιουργεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κάνει τη διαφορά

Σε όλη αυτήν την εμπειρία υπάρχει πλήρης καθοδήγηση και στήριξη από ειδικό προσωπικό. Η υποψήφια ανακαλύπτει τα δυνατά της σημεία και τα επαγγελματικά και προσωπικά της ενδιαφέροντα. Δέχεται βοήθεια στο πώς να συντάξει το βιογραφικό της. Η διαχείριση του χρόνου και των συναισθημάτων είναι ένα ακόμα κομμάτι στο οποίο λαμβάνει χρήσιμες συμβουλές.

Το πρώτο βήμα στην αγορά εργασίας

Οι επόμενοι έξι μήνες μετά την αποφοίτηση προετοιμάζουν τις γυναίκες να εισέλθουν στο χώρο εργασίας. Οι επί πληρωμή θέσεις πρακτικής στο χώρο του Luminary Bakery προσφέρουν ακριβώς αυτό. Η θεωρητική γνώση συνδυάζεται με την πρακτική εξάσκηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο όρος Luminary Sister είναι κάτι που θέλουμε να ακούμε περισσότερο

Η στήριξη τόσο σε εργασιακά, όσο και σε ψυχολογικά ζητήματα συνεχίζεται για ενάμιση χρόνο ακόμα. Στο Luminary Bakery θέλουν να εξασφαλίσουν πως οι γυναίκες δε θα επιστρέψουν στις στερήσεις της προηγούμενης ζωής τους. Η θέση της Luminary Sister είναι ακριβώς το κλειδί αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για το ένα αυτό άτομο που θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την εκπαιδευόμενη και θα τη στηρίζει σε όποια δυσκολία.

Ο ενθαρρυντικός απολογισμός

Μέχρι το 2020 το Luminary bakery έχει υποδεχθεί στα προγράμματά του 90 γυναίκες. Οι 53 μόνο αποφοίτησαν μέσα στο προηγούμενο έτος. Σχεδόν το 80% από αυτές είχαν βρεθεί χωρίς σπίτι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μερικές ήταν μητέρες που κατάφεραν με αυτήν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά τους. Επίσης, έλαβαν χώρα 16 σεμινάρια ευεξίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η πανδημία δεν ανέκοψε το σημαντικό έργο του οργανισμού. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο έγιναν τα εγκαίνια για ένα δεύτερο κέντρο εκπαίδευσης, όπου παρευρέθηκε και η Δούκισσα του Σάσεξ.

Ένα αλλιώτικο βιβλίο ζαχαροπλαστικής

Ίσως ο πιο όμορφος τρόπος να στηρίξει αλλά και να ενημερωθεί κανείς για το έργο του Luminary Bakery έρχεται με τη μορφή ενός βιβλίου μαγειρικής. Με το τόσο αισιόδοξο όνομα Rising Hope κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες το συλλογικό αυτό έργο. Οι συνταγές εναλλάσσονται με ιστορίες γυναικών που ανήκουν στην κοινότητα.

Ας εμπνευστούμε από την κουζίνα της ζωής λοιπόν.

Featured Image: Luminary Bakery | IG

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *